Ο Ολυμπιακός ήταν ο κυρίαρχος της αναμέτρησης στο μεγαλύτερο μέρος της, με αποτέλεσμα να υπερασπιστεί για ακόμη μία φορά την έδρα του και να επικρατήσει επί της Baskonia. Με αυτόν τον τρόπο οι νταμπλούχοι Ελλάδος ανέβηκαν στο 24-10 καθάρισαν την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας και έγραψαν ιστορία (κατέκτησαν την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια για πρώτη φορά), ενώ φαίνεται ότι είναι πιθανό να πέσουν στα πλέι οφ πάνω στην Fener του Δημήτρη Ιτούδη. Στην αντίπερα όχθη η ισπανική ομάδα υποχώρησε στο 18-16 και για να πλασαριστεί στην οκτάδα θέλει νίκη της αδιάφορης Bayern Munich απέναντι στην Zalgiris (οι δύο ομάδες αγωνίζονται στο Μόναχο). Από την πλευρά των νικητών ξεχώρισε ο Βεζένκοβ με 21 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ εξαιρετικοί ήταν οι Παπανικολάου (16 πόντοι, εννιά ριμπάουντ) και Σλούκας (13 πόντοι, έξι ασίστ). Στην αντίπερα όχθη ο Howard ήταν ο πρώτος σκόρερ με 29 πόντους και 7/14 τρίποντα, την ώρα που προσπάθησε και ο Τhompson με 11 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και πέντε ασίστ.

Οι γηπεδούχοι ήταν πολύ αποτελεσματικοί στα μετόπισθεν και κράτησαν σχεδόν τέσσερα λεπτά άποντους τους φιλοξενούμενους, με αποτέλεσμα να πάρουν πλεονέκτημα πέντε πόντων (5-0), το οποίο πάντως διεύρυναν στην συνέχεια (10-2). Τα λάθη “πλήγωναν” σε μεγάλο βαθμό το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα, με αποτέλεσμα οι Βάσκοι να πλησιάσουν έστω και λίγο (10-6). Ο Βεζένκοβ άρχισε να ζεσταίνεται και αποκατέστησε το +8 (14-6), ενώ οι Πειραιώτες βρήκαν ακόμη περισσότερο τον ρυθμό τους στην επίθεση και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο +8 (19-11).

Η ομάδα του Penarroya ανέβασε στροφές και με ένα πολύ γρήγορο 0-5 έκλεισε την ψαλίδα στους τρεις πόντους (19-16), την ώρα που με τετράποντο του Howard έφερε το ματς στον πόντο (21-20). Πάντως οι νταμπλούχοι Ελλάδος δεν πανικοβλήθηκαν και απάντησαν με ένα δικό τους 7-0 για το 28-20, ενώ ένα γκολ – φάουλ του Σλούκα έγραψε το 34-25. Το δίδυμο Βεζένκοβ – Σλούκα είχε πάρει ξανά μπρος και με το σκοράρισμά τους ή την δημιουργία τους έδωσαν το δικαίωμα στους “ερυθρολεύκους” να αποσπαστούν με 15 πόντους (45-30). Το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, με τον Ολυμπιακό να οδηγείται στην ανάπαυλα στο +12 (45-33).

Ισπανοί βελτίωσαν την αμυντική τους λειτουργία και με ένα 0-5 προσπαθούσαν να γίνουν ξανά απειλητικοί (45-38), όμως ο Βεζένκοβ πήρε εκ νέου στις πλάτες του την ελληνική ομάδα, που ανέκτησε το +13 (53-40). Για ακόμη μία φορά μέσα στο παιχνίδι οι γηπεδούχοι έκαναν διαδοχικά λάθη, μία συνθήκη από την οποία οι φιλοξενούμενοι επωφελήθηκαν για τα καλά και με ένα καινούργιο σερί (0-9) μπήκαν δυναμικά στο πνεύμα του αγώνα (53-49). Η αρμάδα του Μπαρτζώκα διατήρησε την ψυχραιμία της και πήρε αέρα εννιά πόντων (58-49), ενώ πήγε στην τελική ευθεία του αγώνα με “προίκα” 11 πόντων (66-55).

Οι νταμπλούχοι Ελλάδος με κύριο προσόν τους, που δεν είναι άλλο από την υποδειγματική κυκλοφορία της μπάλας, βρήκαν δύο ανοικτά κι εύστοχα σουτ, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσουν το προβάδισμά τους στους 17 πόντους (72-55). Ο Howard αποτελούσε έναν άλυτο γρίφο για την άμυνα των Πειραιωτών και η Baskonia έμεινε ζωντανή (74-63), αλλά το σύνολο του Penarroya δεν μπορούσε να γίνει πιο επικίνδυνο (78-68). Ο σεληνιασμένος σήμερα Howard διαμόρφωσε το 80-73 στα δύο λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, εντούτοις στις επόμενες κατοχές η Baskonia δεν μπόρεσε να βρει στόχο και ο McKissic με δύο βολές έκανε το 82-73 και έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του.

Τα δεκάλεπτα: 19-11, 45-33, 66-55, 86-78

Δείτε τα στατιστικά εδώ