Λίγες ώρες ακόμη απομένουν για το Game 1 της σειράς μεταξύ του Ολυμπιακού και της Fenerbahce με το ενδιαφέρον να είναι αμείωτο.

Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το παρελθόν ορισμένων παικτών του Ολυμπιακού στη Τουρκία. Αρκετοί παίκτες των Πειραιωτών έχουν αγωνιστεί στη γειτονική χώρα και έπειτα έχουν εκτελέσει το δρομολογίο Τουρκία-Πειραιάς. Πάμε να δούμε αυτή τη λίστα.

Φυσικά ξεκινάμε από τον Κώστα Σλούκα ο οποίος τη πενταετία 2015-2020 αγωνίστηκε με τη φανέλα της προσεχής αντιπάλου του Ολυμπιακού Fenerbahce. Ο Έλληνας διεθνής διέγραψε μια άκρως επιτυχημένη πορεία υπό τις οδηγίες του Zelimir Obradovic. Συγκεκριμένα, με την ομάδα της Τουρκίας κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2017 ενώ πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα Τουρκίας (2016, 2017, 2018) τρία κυπελλα (2016, 2019, 2020) καθώς και δύο super cup το 2016 και το 2017. Κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας αγωνίστηκε μαζί με top class παίκτες όπως οι Bogdanovic, Vesely, Udoh, Kalinic και De Colo.

Ο επόμενος αυτής της παρέας είναι ο Alec Peters. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη ο Peters αγωνίστηκε σε ομάδες της Euroleague που διεκδικούσαν Final 4. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Anadolu Efes με τον Αμερικανό να αγωνίζεται εκεί τη σεζόν 2019-2020. H ομάδα του Ergin Ataman τότε έμοιαζε ανίκητη. Ο Peters είχε δέσει στο σύνολο, δυστυχώς όμως η πανδημία του covid-19 μπορούσε μόνο να σταματήσει αυτή την ομάδα.

Επόμενη περίπτωση ο Shaquille Mckissic. Ο Αμερικανός winger του Ολυμπιακού διαθέτει πλούσιο βιογραφικό σε ομάδες της Τουρκίας. Το 2016 φόρεσε τη φανέλα της Usak Sportif ενώ το 2018-2020 αγωνίστηκε σε Gaziantep και Besiktas αντίστοιχα. Στη τελευταία του χρονιά στη Τουρκία με τη φανέλα της Βesiktas ουσιαστικά έκανε και τη καλυτερή του χρονιά βάσει αριθμών και επιδόσεων καθώς σκοραρε 16,6 πόντους μέσο όρο στο BCL ενώ στο Τουρκικό πρωτάθλημα περίπου 18 πόντους. Στοιχεία που του έδωσαν το εισιτήριο για να έρθει στον Πειραιά.

Συνεχίζουμε με τον Tarik Black. Ο Αμερικανός σέντερ με μεγάλη καριέρα στη Euroleague με Maccabi και Zenit και με το περασμά του στο NBA αγωνίστηκε πέρυσι με τη φανέλα της Bahçeşehir Koleji. Στόχος του Black ήταν να βρει τα πατηματά του μετά από μακρά απουσία από τα παρκέ εξαιτίας τραυματισμών. Ο κόουτς Μπαρτζώκας τον εμπιστεύτηκε και αναμφίβολα τον έβγαλε ασπροπρόσωπο δείχνοντας πως εξελίσσεται στο παλίο καλό Black που έχουμε συνηθίσει.

Η λίστα μεγαλώνει με τον Isaah Canaan. Ο Αμερικανός σκόρερ μας έδειξε τα χαρισματά του πέρυσι με τη φανέλα της Unics Kazan. Ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία και ο αποκλεισμός των Ρωσικών ομάδων από τη διοργανώση τον οδήγησε στη Galatasaray για να συνεχίσει να αγωνίζεται σε Ευρωπαική διοργάνωση. Τα νουμερά του είναι η αλήθεια ότι επέσαν. Παρόλα αυτά είχε 10 πόντους μέσο όρο με 2,2 ασίστ ανά παιχνίδι.

Και κλείνουμε με τον Moustafa Fall. Προσωπικά δεν γνώριζα αλλά ο Γάλλος σέντερ έχει δύο περάσματα από τη Τουρκία και συγκεκριμένα τη σεζόν 2017-2018 και τη περίοδο 2019-2020 με τα χρώματα των Sakarya BB και Turk Telekom αντίστοιχα. Η δευτερή του θητεία ήταν αναμφίβολα καλύτερη αφού κατάφερε να αναδειχθεί και μέλος της καλύτερης πεντάδας στο BCL. Εν συνεχεία επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της ASVEL δείχνοντας ακόμη καλύτερα δείγματα γραφής και πήρε έτσι το εισιτήριο για τον Ολυμπιακό.