Σε ένα μία πραγματική “τιτανομαχία” που ήταν αντάξια της κρισιμότητας του αγώνα, η Real κατάφερε να επικρατήσει οριακά επί του Ολυμπιακού (78-79) και να κατακτήσει την 11η Ευρωλίγκα στην ιστορία της, χάρις σε ένα τρομερό “μανταρίνι” του Sergio Lull στα 3,2” πριν την λήξη του Μεγάλου Τελικού. Από την άλλη πλευρά οι Πειραιώτες έχασαν την ευκαιρία να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης για μία σε μία σεζόν στην οποία έπαιξαν κατά γενική ομολογία το καλύτερο μπάσκετ και κατέκτησαν την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας. Για τους τροπαιούχους κορυφαίος ήταν ο Sergi Rodriguez με 15 πόντους και εννιά ασίστ, ενώ πολύτιμες λύσεις έδωσε και ο Edy Tavares με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ. Στην αντίπερα όχθη συγκινητικοί ήταν οι Σάσα Βεζένκοβ με 29 πόντους και εννιά ριμπάουντ, ενώ σε τρομερή μέρα βρέθηκε και ο Isaiah Canaan με 21 πόντους και 5/6 τρίποντα.

O Ιsaiah Canaan ήταν καυτός από την περίμετρο και χάρις σε δύο δικά του τρίποντα οι Πειραιώτες πήραν βραχεία κεφαλή (6-5) και αποθάρρυναν αρκετά τις άμυνες χώρου των Μαδριλένων. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν βρει καλό ρυθμό στο μπροστά μέρος του παρκέ και με πρωταγωνιστή των τελευταίων κατοχών τον Βεζένκοβ πήραν πλεονέκτημα πέντε πόντων (14-9), το οποίο διεύρυναν περαιτέρω ύστερα από ένα πολύ άμεσο 5-0 (19-10). Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα εξακολουθούσε να είναι το ίδιο αποτελεσματική επιθετικά, βρήκε πάλι τις λύσεις στην νέα ζώνη των “Μερένγκες” και έφτασε στο +12 (24-12), ενώ έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο στο +7 (24-17).

Το συγκρότημα του Mateo εκκίνησε δυναμικά την δεύτερη περίοδο και με ένα μικρό 0-4 διεύρυνε το σερί της στο 0-9 και έκλεισε την ψαλίδα στους τρεις πόντους (24-21), την στιγμή που οι Μαδριλένοι ισοφάρισαν μετά από ένα καλάθι του Tavares (29-29). Οι νταμπλούχοι Ελλάδος είδαν τον Shaq McKissic να παίρνει μπρος και σημείωσαν επτά πόντους σε τρεις επιθέσεις, με αποτέλεσμα να ανακτήσουν το πάνω χέρι (36-34). Βέβαια ο Mario Hezonja βρήκε με την σειρά του ρυθμό και με ένα μικρό επιθετικό του ξέσπασμα η “Βασίλισσα” πήρε ένα προβάδισμα τεσσάρων πόντων (38-42), το οποίο ο Ολυμπιακός εξάλειψε άμεσα με απόλυτο πρωταγωνιστή τον McKissic (45-45).

Tο παιχνίδι παρέμενε το ίδιο εντυπωσιακό επιθετικά με την Real Madrid να βρίσκεται στο +2 (48-50), ωστόσο ο Canaan είχε τον ρόλο του ψυχρού εκτελεστή και η ομάδα του μπήκε εκ νέου στην πρωτοπορία (57-52).  H άμυνα του Ολυμπιακού στην περιφέρεια ήταν ασφυκτική και με αυτόν τον τρόπο κράτησε αρκετά χαμηλά τους Ισπανούς για αρκετή ώρα αλλά και σε καθόλου λογικές επιλογές στα της επίθεσης, μία συνθήκη όμως που δεν την εκμεταλλεύτηκε, καθότι ο χαρακτήρας του ντέρμπι παρέμενε αναλλοίωτο μέχρι και σε αυτό το χρονικό σημείο της συνάντησης (59-59).

Το φίνις των Πειραιωτών στην τρίτη περίοδο ήταν αρκετά ικανοποιητικό, ένα στοιχείο που τους έδωσε φυσικά το δικαίωμα να πάνε στην τελική ευθεία του αγώνα με “προίκα” τεσσάρων πόντων μέχρι και το πέρας του εν λόγω δεκάλεπτου (63-59).

Ο Σάσα Βεζένκοβ πήρε την ομάδα στις πλάτες του την κατάλληλη στιγμή και με πέντε διαδοχικούς του πόντους την έστειλε μετά από πάρα πολύ ώρα στο +7 (68-61). Το σύνολο του Mateo κατάφερε να διατηρήσει την επαφή του στο σκορ, εξαιτίας δύο πολύ μεγάλων τριπόντων του Fabian Causer (71-67), την στιγμή που οι επιθέσεις τελείωναν. Οι δύο “μονομάχοι” ήταν αρκετά νευρικοί στις επόμενες κατοχές, εντούτοις οι Πειραιώτες βρήκαν δύο πόντους από βολές και αποσπάστηκαν με έξι πόντους (76-70). Η Real παρέμενε πάντως πάντα στην διεκδίκηση του αγώνα (78-74), ενώ ο Rodriguez έγραψε το 78-77 στα 50” και ο Sergio Lull έβαλε με ένα… μανταρίνι μπροστά την ομάδα του στα 3” (78-79). Στην τελευταία και πιο καθοριστική επίθεση του αγώνα ο Κώστας Σλούκας αστόχησε σε ένα πολύ δύσκολο δίποντο και η κούπα τελικά κατέληξε στα χέρια των Ισπανών και σε αυτά του Ολυμπιακού -συνεχίζοντας την… παράδοση μη τίτλου στους πρωτοπόρους της τελικής κατάταξης της κανονικής διάρκειας του θεσμού…

 

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 45-45, 63-59, 78-79

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά της αναμέτρησης πατώντας εδώ.