Μετά από τρεις συνεχόμενες νίκες σε Ευρωλίγκα (Μπάμπεργκ, Ερυθρός Αστέρας) και ελληνικό πρωτάθλημα (Κύμη), η πρώτη ήττα του Τσάβι Πασκουάλ ως προπονητή του Παναθηναϊκού είναι γεγονός. Οι «πράσινοι», δεν τα κατάφεραν στην Κωνσταντινούπολη μετά από σκληρή «μάχη» 50 λεπτών με την Αναντολού Εφές και με την απώλεια αυτή βρέθηκαν στο ρεκόρ 3-2, ενώ μοιράζονται την τέταρτη θέση με Ολυμπιακό, Μπαρτσελόνα, Νταρουσάφακα και Μπασκόνια.

Από τις πρώτες ημέρες του, ο Καταλανός τεχνικός έχει καταφέρει να αναδείξει δικά του στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού του «τριφυλλιού», με αρκετούς παίκτες να δείχνουν διαφορετικό πρόσωπο σε σύγκριση με τους πρώτους αγώνες της χρονιάς, χωρίς πάντως να κρύβονται οι αδυναμίες του. Το Basketblog.gr, σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα των πρώτων πέντε αγωνιστικών του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα και την επίδραση των πρώτων ημερών της εποχής Πασκουάλ, με τον «μαραθώνιο» βέβαια να έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Εν αρχή ην… η αμερικανική πεντάδα

Ξεκινώντας από τα θετικά, ο Τσάβι Πασκουάλ φτάνοντας στην Αθήνα, ξεκίνησε τη θητεία του δείχνοντας εμπιστοσύνη στους «αμερικανοαναθρεμμένους» παίκτες του. Νικ Καλάθης, Τζέιμς Φελντέιν, Τζέιμς Γκιστ, Ντεμέτρις Νίκολς, Κέι Σι Ρίβερς και Κρις Σίνγκλετον, είναι οι έξι που έχουν αρχίσει τους τρεις αγώνες με Μπάμπεργκ, Ερυθρό Αστέρα και Αναντολού Εφές. Ήταν μία από τις πρώτες εμφανείς διαφοροποιήσεις του Καταλανού, βλέποντας τους εν λόγω αθλητές να αποδίδουν ικανοποιητικά μεταξύ τους, να δίνουν διάρκεια στο παιχνίδι της ομάδας και να φέρουν νικηφόρα αποτελέσματα στα δύο πρώτα ματς του. Με αυτό τον τρόπο, μειώθηκε το σχεδόν «μονότονο» πλάνο με τις εμπνεύσεις του Νίκου Παππά ή τις γενναίες προσπάθειες του Γιάννη Μπουρούση στη ρακέτα, ελπίζοντας σε «εκλάμψεις» των Αμερικανών και τον Καλάθη να τα… κάνει όλα και να συμφέρει, στοιχεία με τα οποία ξεκίνησε η σεζόν. Αυτά βέβαια δεν παραλείφθηκαν, αλλά με τον Πασκουάλ στον πάγκο, οι «πράσινοι» ήδη είδαν σπουδαίες προσθήκες αξιόπιστων λύσεων να επέρχονται στο σκοράρισμα, με την επίθεση να παρουσιάζεται πιο «νοικοκυρεμένη». Περισσότερο μοιρασμένες πια οι εκτελέσεις των παικτών του, που μπορεί να εγγυηθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

calathes rivers feldeine vs crvena

Πήραν μπρος… οι Γιάνκηδες

Η αλλαγή αυτή από τον Πασκουάλ, με τον να δώσει ακόμη περισσότερο χρόνο και πρωτοβουλίες στους εν λόγω παίκτες, είχε και την αντίστοιχη επίδραση στην ψυχολογία μερικών εξ αυτών, μιας και δεν είχαν ξεκινήσει δυναμικά στις υποχρεώσεις της ομάδας τους. «Συμμαζεύοντας» αγωνιστικά τους Έλληνες που είχαν αρχικά προοριστεί να έχουν τη «μερίδα του λέοντος» στην επίθεση (Παππάς, Μπουρούσης), παίκτες όπως ο Φελντέιν, ο Ρίβερς, ο Νίκολς και ο Γκιστ είδαν τον εαυτό τους σε πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν έχασαν την ευκαιρία. Ήδη από το ματς με την ΤΣΣΚΑ, ενώ γινόταν… η συμφωνία με τον πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα, έδειχναν πως είχαν σημειώσει limit up στην αυτοπεποίθησή τους, κάτι που συνεχίστηκε στις επόμενες αναμετρήσεις με Μπάμπεργκ, Ερυθρό Αστέρα και Αναντολού Εφές. Ο Φελντέιν με 16 πόντους στη Γερμανία ήταν καταλυτικός, ο Γκιστ προσέφερε υπερθέαμα κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και οι Ρίβερς, Νίκολς τράβηξαν το «κουπί» και κράτησαν τον Παναθηναϊκό, όσες φορές τον είχε ρίξει η Εφές στα σχοινιά. 

pao hi 5 vs crvena

Προς το παρόν στηρίζεται στις μονάδες

Είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα, να μεταβεί σε μία νέα εποχή χωρίς τον εμβληματικό της ηγέτη, ο οποίος ήταν καθοριστικός από την πρώτη ημέρα που «πάτησε» ΟΑΚΑ (2004), μέχρι την ημέρα που αποσύρθηκε (2016). Ποιος πιστεύει, άλλωστε, πως θα βρεθεί ο «κλώνος» του Δημήτρη Διαμαντίδη – ή έστω κάποιος που να του μοιάζει – και θα προσφέρει, όσα ο άρτι αποχωρήσας γκαρντ; Κάπως έτσι, ο Αργύρης Πεδουλάκης σωστά σκέφτηκε, πως ο Παναθηναϊκός οφείλει να στηριχθεί σε πολλές καλές μονάδες παικτών. Το πλάνο αυτό στηρίχθηκε από τη διοίκηση, αλλά στη συνέχεια έμοιαζε να «χωλαίνει», με τους παίκτες αυτούς να αναζητούν τους ρόλους τους. Στις πρώτες ημέρες του Τσάβι Πασκουάλ, με τον τρόπο που αναφέραμε νωρίτερα, καθένας δείχνει πλέον να γνωρίζει, έστω κι αν είναι πολύ νωρίς, τι αποστολή θα έχει λίγο-πολύ την ώρα που θα μπαίνει στο παρκέ. Την ίδια στιγμή, ο Καταλανός επιχείρησε να αφαιρέσει το «βάρος» που έμοιαζαν να επωμίζονται οι Καλάθης, Παππάς και Μπουρούσης, μοιράζοντάς το και στους υπόλοιπους για να αποδείξουν τους λόγους, που έγιναν κάτοικοι ΟΑΚΑ. Κάπως έτσι, αρκετοί παίκτες πλέον προσφέρουν λύσεις, αν και το «τριφύλλι» απέχει αρκετά από το να αποκληθεί «λερναία ύδρα» σε αυτό το κομμάτι. Αυτός είναι, όμως, ο τρόπος που μπορεί να αντικαταστήσει έστω και μερικό από το «κενό» που άφησε ο Διαμαντίδης φεύγοντας.

rivers pao erithros asteras

Αντέδρασε και μετέφερε ασφάλεια

Μία ήττα με διαφορά 25 πόντων από τον «αιώνιο» αντίπαλο, φέρνει πάντοτε προβληματισμό. Ζητούμενο, είναι πάντοτε η αντίδραση και τρόπος με τον οποίο θα έρθει, να είναι πειστικός. Με τον Γιώργο Βόβορα στον πάγκο, ήδη έγινε ένα πρώτο θετικό «βήμα» κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, για να έρθει ο Πασκουάλ να μεταφέρει την ασφάλεια πως η ομάδα θα καταφέρει με τον καιρό να δημιουργήσει ένα πρόσωπο αντίστοιχο με τις απαιτήσεις που δημιούργησε με τις κινήσεις της στο μεταγραφικό «παζάρι», το καλοκαίρι. Η ανατροπή με την Μπάμπεργκ, η επιβλητικότητα επί του Ερυθρού Αστέρα, ακόμη και οι αντιδράσεις κόντρα στην Εφές, δίνουν την αίσθηση πως ο Παναθηναϊκός έχει έρθει πια σε σωστό «μονοπάτι». Είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για υψηλούς στόχους, αλλά αν συνεχίσει να αγωνίζεται με αυτό τον τρόπο, δε θα αργήσει να κι αυτό…

gist mr green

Η διαχείριση των νεαρών

«Υπάρχει πρόβλεψη για ειδικό πρόγραμμα για τους νεότερους παίκτες της ομάδας», είπε ο Πασκουάλ στη συνέντευξη Τύπου του ματς με την Κύμη στο ΟΑΚΑ. Ίσως να είναι και αυτό που έλειπε, από παίκτες με «πλούσιο» ταλέντο και τρομερές προοπτικές, όπως ο Λευτέρης Μποχωρίδης, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Μιχάλης Λούντζης και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης. Ο πρώτος πήρε αρκετά χρόνο συμμετοχής απέναντι στην ομάδα από την Εύβοια και χρησιμοποιείται δειλά-δειλά στα ευρωπαϊκά ματς, ενώ οι άλλοι τρεις μάλλον δύσκολα θα «γράψουν» αρκετά «χιλιόμετρα». Ο Χαραλαμπόπουλος, άλλωστε, φάνηκε από τα επτά λεπτά στο παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις (τα μοναδικά που έχει παίξει), ότι δύσκολα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο back up του Ρίβερς στην παρούσα φάση, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο του καλοκαιριού. Αυτό δε σημαίνει, ότι ο προπονητής τον έχει… ξεχάσει, αλλά πως πιθανότατα θα προσπαθήσει να βρει έναν πιο ορθολογικό τρόπο, για να αναδείξει το ταλέντο του και να έχει ουσιαστική συμμετοχή στους αγώνες. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους.

boxoridis pao kimi

Ανεβασμένος, αλλά μόνος στη δημιουργία ο Νικ…

Προχωρώντας σε όσα σημεία παρατηρούνται προβλήματα, η εικόνα του Νικ Καλάθη στους πρώτους αγώνες του Παναθηναϊκού δεν ήταν η πλέον ενθαρρυντική, τη στιγμή που άπαντες περιμένουν από τον ίδιο να ηγηθεί της ομάδας στη μετά-Διαμαντίδη εποχή. Ο ομογενής γκαρντ, άλλωστε, για το λόγο αυτόν αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2015 με σπουδαία «προεργασία» από τη διοίκηση του συλλόγου νωρίτερα, χωρίς φυσικά να υπάρχει βέβαια η απαίτηση να γίνει «νέος Διαμαντίδης». Αποκορύφωμα ήταν η απόδοσή του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, όπου είχε 5 πόντους με 2/9 σουτ, τρία ριμπάουντ και 5 ασίστ, αλλά με 4 λάθη, «σκορπίζοντας» ανησυχία ιδιαίτερα για τις αποτυχημένες πρωτοβουλίες του στο μακρινό σουτ. Η εικόνα του αλλάζει πλήρως αρχικά επί Γιώργου Βόβορα (ως υπηρεσιακός προπονητής) και ύστερα επί Τσάβι Πασκουάλ, με τους οποίους «ενορχηστρώνει» ιδανικά την ομάδα. Είναι αυτός που δίνει το «σύνθημα» και την οδηγεί στο εκτός έδρας ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και συνεχίζει να κάνει κάτι τέτοιο κόντρα σε Μπάμπεργκ, Ερυθρό Αστέρα και Αναντολού Εφές, όπου καταρχήν έχει 34 ασίστ με μόλις 8 λάθη! Ο Καλάθης, επίσης, δεν προσπαθεί να εκβιάσει προσπάθειες ούτε να πάρει πολλές πρωτοβουλίες στο σουτ, όντας ουσιαστικός και σε αυτό το κομμάτι, ευστοχώντας μεν σε 19/46 σουτ στο ίδιο διάστημα, αλλά συνυπολογίζοντας πως οι άμυνες είναι σχεδόν πάντα παθητικές στην προοπτική του να εκτελέσει.

Θα ερχόταν, όμως, και η στιγμή που θα «έσκαγε», παίζοντας 35 λεπτά κόντρα στην Εφές και καταναλώνοντας γενικά αστείρευτη ενέργεια σε όλα τα παιχνίδια. Από τις συνολικά 82 ασίστ της ομάδας, ο ίδιος έχει πασάρει τις 38, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι περιφερειακοί (Φελντέιν, Παππάς, Ρίβερς) έχουν μαζί 22 ασίστ, ελάχιστα παραπάνω δηλαδή από τις μισές. Ταυτόχρονα, οι τρεις αυτοί παίκτες έχουν κάνει 11 λάθη στα πρώτα 5 ματς της Ευρωλίγκα και ο Καλάθης μόνος του 9. Κάπως έτσι, ο Πασκουάλ μπορεί να έχει την πολυτέλεια ενός παίκτη όπως ο διεθνής πλέι μέικερ, αλλά την ίδια ώρα στερείται άλλων λύσεων στην οργάνωση, με αποτέλεσμα να τον χρησιμοποιεί για πολλή ώρα. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, έχει βγει εδώ και καιρό στην αγορά, για να έναν παίκτη που θα τον πλαισιώσει σε αυτό το κομμάτι.

calathes bamberg pao

Η μάχη… για το ριμπάουντ και η άμυνα των ψηλών

Στο παιχνίδι με την Αναντολού Εφές, φάνηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά το πρόβλημα των αμυντικών ριμπάουντ για τον Παναθηναϊκό. Από εκείνο τον τομέα, είχε πέντε λιγότερες κατοχές (15-10 τα επιθετικά ριμπάουντ), ενώ γενικά δε διακρίνεται σε αυτή την κατηγορία. Μετά την νίκη της πρεμιέρας επί της Ζαλγκίρις, όπου επίσης υπήρξαν έξι κατοχές λιγότερες, Βόβορας και Πασκουάλ κατάφεραν να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα, αλλά με ομάδες που δεν έχουν τόσο μεγάλη έφεση όπως οι Τούρκοι. Τα πέντε παραπάνω στη Μόσχα και το ένα λιγότερο με Μπάμπεργκ και Ερυθρό Αστέρα, αποτελούσαν καλά «σημάδια», μέχρι να εμφανιστεί η Εφές. Αρκετές φορές, φυσικά, τη διαφορά κάνει ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας, αλλά το πρόβλημα δεν κρύβεται.

Ένα ακόμη θέμα συνιστούν, επίσης, οι αρκετές χαμένες «μονομαχίες» με αντίπαλους ψηλούς, από την πιο αθλητική φέτος φροντ-λάιν. Σίνγκλετον και Μπουρούσης έκαναν εξαιρετική δουλειά απέναντι στους αντίστοιχους παίκτες της Ζαλγκίρις, με τον Γκιστ, αλλά έκτοτε δεν τα καταφέρνουν απέναντι στον Βοροντσέβιτς (20 πόντοι με 5/6 τρίποντα και 4 ριμπάουντ), τον Μέλι (17 πόντοι με 6/8 σουτ), τον Τάις (4 πόντοι, 7 ριμπάουντ και τρία επιθετικά), τον Κούζμιτς (15 πόντοι, 15 ριμπάουντ) και τον Ντάνστον (12 πόντοι, 11 ριμπάουντ), ενώ αρκετοί «κοντοί» κάνουν περιστασιακά «ζημιές», όπως ο Τάιλερ Χάνεϊκατ (15 πόντοι, 13 ριμπάουντ). Ο Παναθηναϊκός έγινε θεωρητικά πιο «εκρηκτικός», γρήγορος και με μεγαλύτερη ευστοχία στην εκτέλεση από μακριά (Νίκολς-Μπουρούσης), κάτι που φαίνεται στις επιθετικές λύσεις του στα περισσότερα ματς και με όμορφες φάσεις, αλλά αμυντικά δε δείχνει να «βαδίζει» το ίδιο καλά, αν υπολογιστεί ταυτόχρονα, ότι ο Αντώνης Φώτσης έχει ως μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στα 12 λεπτά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ συνήθως παίζει κάτω από 10 λεπτά. Κάπως έτσι, ταλαιπωρείται ξανά ο Γκιστ, που έπαιξε για 40 λεπτά απέναντι στην Εφές.

brown singleton efes pao

Οι παρόντες δε θα αντέξουν

Ο Πασκουάλ, με τον τρόπο παιχνιδιού που έχει διαλέξει στα πρώτα ματς, έχει οδηγηθεί σε ένα πολύ κλειστό rotation για την Ευρωλίγκα, πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν. Απέναντι στην Εφές, χρησιμοποίησε σε σημαντικό χρόνο ουσιαστικά οκτώ παίκτες, με τον Φώτση ακόμη να μην είναι μέρος αυτής της διαχείρισης υλικού, παίζοντας για 8 λεπτά, την ώρα που άλλοι 8 παίκτες αγωνίστηκαν τουλάχιστον για 22 λεπτά (Σίνγκλετον), φτάνοντας μέχρι τα 40 (Γκιστ). Αν η χρονιά βρισκόταν στο φινάλε της και ήθελε ο Πασκουάλ να εμπιστευτεί συγκεκριμένο αριθμό παικτών, δε θα συνιστούσε πρόβλημα, αλλά τη δεδομένη στιγμή είναι δύσκολο να αντέξουν οι παίκτες που χρησιμοποιούνται, σε μία αγωνιστική περίοδο τόσο κοπιαστική. Από τη στιγμή που δεν εμπιστεύεται για πολύ τους Φώτση, Μποχωρίδη, Πατ Καλάθη και Χαραλαμπόπουλο, με τους δύο τελευταίους να μην παίζουν καν, τότε πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να φέρει ίσως και παραπάνω από έναν παίκτη που να διαδραματίζει ρόλο μεταξύ των πρωταγωνιστών.

pao omadiki vs crvena

Ψάχνει ταυτότητα… και στις ειδικές καταστάσεις

Με την Μπάμπεργκ, η αντίδραση από το -10 θύμισε… εποχή Εξάστερου. Η διαχείριση αυτής της ανατροπής κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, επίσης. Με την Εφές, ωστόσο, εμφανίστηκαν σε αρκετά σημεία οι παθογένειες των τελευταίων ετών. Το σερί 11-0 που δέχεται στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου και η αδυναμία να κρατήσει το προβάδισμα στο τέλος της κανονικής διάρκειας, κινδυνεύοντας μάλιστα να δεχθεί καλάθι στον αιφνιδιασμό, είναι στοιχεία που παραπέμπουν στην εποχή από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς κι έπειτα. Το ίδιο ισχύει και για το σημείο, όπου ενώ η ομάδα έχει μειώσει τη διαφορά από το -9 στο -3 στη δεύτερη παράταση και με… μπόλικο χρόνο για την ολική επαναφορά, μια σειρά από παιδαριώδη λάθη και κακές επιλογές την οδηγούν τελικά στην ήττα. Μέσα σε μία εβδομάδα, υπήρξαν διαφορετικές εικόνες για τον Παναθηναϊκό στις ειδικές καταστάσεις, αν και για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η αντίδραση σε ένα παιχνίδι (Μπάμπεργκ) έφερε την αισιοδοξία, πως ο Πασκουάλ έχει φέρει πίσω τη «μαγιά» του πρωταθλητή. Στην Πόλη, όμως, αποδείχθηκε πως ακόμη χρειάζεται καιρός μέχρι να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο.

nichols efes pao