Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που πέρασαν ποτέ στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης από τη θέση του General Manager πλέον, έχοντας στο πλάι του τον εξίσου “θρύλο” των “πρασίνων” Δημήτρη Διαμαντίδη, μίλησε στη Συνέντευξη Τύπου της ομάδας για την επόμενη ημέρα στο σύλλογο

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης:

«Έχω έρθει πολλές φορές εδώ και είχαμε να πούμε διαφορετικά πράγματα. Τα τελευταία 33 χρόνια, στα 30 εκ των οποίων ήμουν παρών, από τον κ. Παύλο, τον κ. Θανάση, τον κ. Κώστα μέχρι τον Δημήτρη, ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο, όπως διαπίστωσα στη συνέχεια. Την οικογένεια. Είναι όλα επαγγελματικά, αλλά πάντα λειτουργούσαμε ως οικογένεια. Και τώρα έτσι θέλω να λειτουργούμε. Η κληρονομιά της οικογένειας Γιαννακόπουλου είναι τεράστια, πέρα από το μπάσκετ. Έχει δημιουργηθεί μια παναθηναϊκή κουλτούρα. Ξεκινάει από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τα 700 παιδάκια που έρχονται από πίσω μας. Είναι υποχρέωση να κρατήσουμε την ομάδα, για να είναι παράδειγμα γι’ αυτούς τους πιτσιρικάδες. Χρειαζόμαστε τον κόσμο. Την ενέργεια και την αγάπη του. Να δείξουμε ότι αγαπάμε αυτό που μας έκανε περήφανους και θα τους στηρίζουμε και στις δυσκολίες. Εγώ με τον Δημήτρη τίτλους δεν βάλαμε ποτέ. Είμαστε εδώ ως Παναθηναϊκού να στηρίξουμε την ομάδα και την προσπάθεια. Να παλεύει η ομάδα με τιμή και περηφάνια. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Η φιλοσοφία μας είναι αυτή. Ομάδα που θα εκπέμπει υγεία και περηφάνια. Δεν γίνεται πάντα να πρωταγωνιστείς. Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι πραγματικότητα: στις χάρες και στις λύπες μαζί. Είναι δύσκολα; Ενδεχομένως. Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Θα κάνουμε αυτό που αγαπάμε, ο καθένας από το πόστο του. Το έχουμε υποχρέωση και για τα νέα παιδιά, να δώσουμε παράδειγμα μαχητικότητας, πίστης και αγάπης».

Όσον αφορά το σχεδιασμό της ομάδας και τη νέα της πυραμίδα, ο Αλβέρτης τόνισε:

«Ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε με βάση την αξιοπιστία απέναντι στις υποχρεώσεις μας. Θέλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι σε αυτούς που θα έρθουν να εκπροσωπήσουν την ομάδα μας. Είναι πολύ σημαντικό, υποχρέωση, υγεία. Αυτό θα προσπαθήσουμε να πάμε. Δεν θα πάμε πιο μακριά από εκεί που μπορούμε». «Τι επιλογές είχαμε; Να αφήσουμε κάτι που ήταν όλη μας η ζωή; Κάνουμε μια προσπάθεια, κρατάμε την ομάδα ζωντανή, με τα δεδομένα που έχουμε και θα έχουμε. Να φτιάξουμε κάτι που θα συντηρείται από μόνο του. Είπαμε πάμε να φτιάξουμε κάτι υγιές. Αν τα δεδομένα με βάση το 5, τα πάμε στο 5,5, θα είναι επιτυχία. Η άλλη επιλογή ποια θα ήταν;»

Για τους ρόλους τους ανέφερε:

«Το κεφάλι τους τα παίζουν τα παιδιά που πάνε να σβήσουν φωτιές. Εδώ μιλάμε για μια αθλητική προσπάθεια. Πρέπει να είμαστε πιο ξεκάθαροι στο τι ακριβώς γίνεται. Είναι αθλητικός επαγγελματικός χώρος. Θέλουμε να στηρίξουμε και να πετύχουμε. Να δώσουμε ανάσα σε μια δύσκολη στιγμή. Πάντα έτσι σκεφτόμασταν. Ως παίκτης θες το παραπάνω. Από τη στιγμή που σταματάς δεν έχουμε να κυνηγήσουμε κάτι. Μένει η αγάπη και ο σεβασμός σε ένα αθλημα που σε γέμισε. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και τώρα. Είναι υποχρέωσή μας. Έτσι το νιώθουμε. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ το “ξύλο”».

Για το θέμα των αποχωρήσεων του Ήφαιστου Λήμνου και του Ρεθύμνου, αλλά και το θέμα απουσίας του Ολυμπιακού από την ΕΚΟ Basket League είπε:

«Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, είναι δύσκολοι καιροί, σχετικά με την αποχώρηση των δύο ομάδων. Δεν βοηθάει το πρωτάθλημα σίγουρα. Η χρονιά είναι περίεργη. Η απουσία του Ολυμπιακού ήταν επιλογή του. Επηρεάζει το προϊόν. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν είναι στο χέρι μας κάτι από αυτά».

Για τους στόχους των πρασίνων ανέφερε:

«Θέλουμε το καλύτερο δυνατό με τα δεδομένα που έχουμε. Δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα το ρόστερ. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω, δεν μπορούμε να ξέρουμε κάτι. Είναι εύκολο να λες και να βάζεις στόχους στα λόγια. Πρέπει να δουλεύεις και να τους φτάνεις. Παλιά λέγαμε για Φ4 με τον Διαμαντίδη, τον Σάρας και τον Πέκοβιτς. Τώρα είναι άλλη η κατάσταση».

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Δεν είναι λογικό αυτό που είπα πριν; Δεν έχουμε πλήρες ρόστερ. Μπορεί κάτι σε 20 μέρες να είναι καλύτερο. Ο Γιώργος μπορεί να φτιάξει ένα σύνολο που να μην πιστεύουμε. Δεν ξέρω τι θα γίνει αυτή τη στιγμή. Ξέρω καλύτερα από τον καθένα για το τι είναι “καταδικασμένος” ο ΠΑΟ να κάνει κάθε χρόνο. Απλά, δεν μπορώ να βάλω μια ταμπέλα αυτή τη στιγμή. Τους στόχους θα τους ξέρουμε μέσα μας, καθημερινά. Δεν ξέρει κανένας αν η ομάδα θα είναι για οκτάδα ή για Final Four ή οτιδήποτε. Μην δημιουργούμε εντυπώσεις. Η ομάδα είναι ακόμα στη δημιουργία της».