Η πορεία του Ρόκο Λένι Ούκιτς τη φετινή σεζόν αποτέλεσε τον κύριο αποδέκτη προβληματισμού όλων και την… προσωποποίηση των σκαμπανεβασμάτων του Παναθηναϊκού από την έναρξη της σεζόν. Ο Κροάτης γκαρντ ήταν αυτός που ενσάρκωνε την προσπάθεια των “πρασίνων” να εξελιχθούν ως ομάδα και σταδιακά να παρουσιάσουν στο παρκέ κάτι το διαφορετικό.

Παναθηναϊκός και Ούκιτς πέρασαν σχεδόν… ταυτόχρονα από την απαξίωση στην… καταξίωση. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει, άλλωστε, τις αποδοκιμασίες που άκουσε ο Κροάτης στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ουνικάχα Μάλαγα, εκεί όπου οι φωνές εναντίον του είχαν κατακλύσει το ΟΑΚΑ;

Ο ίδιος, όμως, δεν το έβαλε κάτω και αρχής γενομένης από εκείνο το παιχνίδι άρχισε σταδιακά να ανεβάζει την απόδοσή του αποδεικνύοντας πως η αμφισβήτηση της “πράσινης” εξέδρας δεν τον “λύγισε”. Τουναντίον, τον δυνάμωσε και του έδωσε ακόμα ένα κίνητρο για να δουλέψει σκληρά προκειμένου να προσαρμοστεί σε αυτό που του ζητά ο Αργύρης Πεδουλάκης.

Κι αν το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άλμπα Βερολίνου ήταν ένα δείγμα του… ανανεωμένου Ούκιτς, ο χθεσινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος ήταν η τελική μορφή του. Ο Κροάτης γκαρντ επωμίστηκε το βάρος του μαρκαρίσματος της βασικής επιθετικής αιχμής του Ολυμπιακού (Βασίλης Σπανούλης) και, παρά την δυσκολία του έργου του, κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή του, αλλά ακόμα περισσότερο να… δώσει χρώμα στην επίθεση του τριφυλλιού.

Οι 18π. (1/1βολ. 4/10δίπ., 3/4τρίπ.) που σημείωσε ήταν “μαχαιριά” στην καρδιά των “ερυθρολεύκων”, κυρίως γιατί επετεύχθησαν σε κρίσιμο χρονικό σημείο. Το τρίποντο στη λήξη του χρόνου στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά και το γκολ φάουλ που κέρδισε λίγο αργότερα από τον Βασίλη Σπανούλη είναι απλά δύο παραδείγματα της ώθησης που έδωσε ο Κροάτης στο παιχνίδι του τριφυλλιού.

Πέρα από αυτά, όμως, κατάφερε να ξεπεράσει την αμφισβήτηση και τα πολλά “αλλά” που συνόδευαν κάθε πρόταση που είχε το όνομά του και με την ταυτόχρονη ανάδειξή του σε MVP του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος να καταδείξει πως μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα στο παιχνίδι του τριφυλλιού απ όσα νόμιζαν όλοι.

Σαφώς και η απόδοσή του στη χθεσινή αναμέτρηση δεν σημαίνει πως ξαφνικά ο Ρόκο Λένι Ούκιτς εξελίχθηκε σε… Μάικλ Τζόρνταν, αλλά μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το έναυσμα για μία νέα αρχή. Τόσο του ίδιου όσο και του Παναθηναϊκού