Αποστολή εξετελέσθη για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος με την εκτός έδρας νίκη που πέτυχε απέναντι στη Ζαλγκίρις Κάουνας έκανε το βήμα που απαιτούταν προκειμένου να βγάλει από την εξίσωση ακόμα μία ομάδα από τις υποψήφιες ανταγωνίστριες για την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα (σ.σ.: οι Άλμπα Βερολίνου και Μπάμπεργκ είναι οι άλλες δύο).

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη κέρδισε ένα παιχνίδι που μπορεί να μην είχε τον χαρακτήρα του “must win” από τη στιγμή που απομένουν άλλες έξι αγωνιστικές, αλλά της έδωσε την απαραίτητη ψυχολογική τόνωση μετά την βαριά ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Ρωσία.

Πάνω απ όλα, όμως, οι “πράσινοι” απέδειξαν πως έχουν γρήγορα αντανακλαστικά καθώς δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ημέρες για να μετατρέψουν την απογοήτευση από την ήττα στη ρωσική πρωτεύουσα σε… κίνητρο για το “διπλό” της πρόκρισης.

Εκτός των άλλων, όμως, ένα ζήτημα που αξίζει ανάλυσης είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθε η συγκεκριμένη εκτός έδρας νίκη. Κι αυτό γιατί ο προπονητής του τριφυλλιού αναγκάστηκε από πολύ νωρίς να θέσει σε εφαρμογή το plan b που είχε καταστρώσει με δεδομένο το γεγονός πως Στεφάν Λάσμε και Σοφοκλής Σχορτσανίτης χρεώθηκαν γρήγορα με δύο φάουλ έκαστος.

Παρόλ’ αυτά, η σημαντική συνεισφορά του Κώστα Τσαρτσαρή σε θέση σέντερ, αλλά και η “γεμάτη” εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Τζέιμς Γκιστ “καμούφλαραν” για μεγάλο χρονικό διάστημα την “πράσινη” αδυναμία στο “ζωγραφιστό”, εκεί όπου η Ζαλγκίρις Κάουνας ήταν εκ προοιμίου πιο δυνατή.

Αν, μάλιστα, σε αυτή την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλαν οι “ψηλοί” του Παναθηναϊκού προσθέσουμε την εντυπωσιακή εμφάνιση του Ρόκο Λένι Ούκιτς, τότε συμπληρώνεται με τον ιδανικότερο τρόπο το παζλ της αναμέτρησης.

Ο Κροάτης γκαρντ δεν θυμίζει, πλέον, σε τίποτα τον επιπόλαιο παίκτη που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά παρκέ. Αντίθετα, έχει εξελιχθεί σε μία λύση πρώτης γραμμής όποτε ο Αργύρης Πεδουλάκης χρειαστεί στο παρκέ έναν ικανό δημιουργό/σκόρερ στο πλευρό του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Γιατί μπορεί να είναι σημαντικό το γεγονός πως ο Ρόκο Λένι Ούκιτς σημείωσε 21 πόντους, αλλά αυτά που κάνουν μεγαλύτερη εντύπωση από τη χθεσινοβραδινή εμφάνισή του είναι δύο στοιχεία: αφενός ότι πέτυχε τους δέκα (10) εξ αυτών στα τελευταία 5’40” της αναμέτρησης, αφετέρου μοίρασε έξι (6) ασίστ χωρίς να υποπέσει σε κάποιο λάθος στα περίπου 33 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ.

Επομένως, οι “πράσινοι” μπορούν να πανηγυρίζουν για το “διπλό” που τους δίνει σημαντικό προβάδισμα στο θέμα “πρόκριση” στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα, αλλά ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει παραπάνω από έναν λόγους να χαμογελά. Γιατί δεν είναι λίγο να μετατρέψεις τον Ρόκο Λένι Ούκιτς από… “ελευθέρας βοσκής” σε έναν σκεπτόμενο γκαρντ