Ο Παναθηναϊκός έριξε τεράστια μεταγραφική βόμβα και το μπαμ της αναμένεται να ακουστεί παντού! Οι «πράσινοι» έκλεισαν το next big thing του ελληνικού μπάσκετ, Λευτέρη Μαντζούκα, ο οποίος αποχωρεί άμεσα από τον Προμηθέα και ντύνεται κατευθείαν στα «πράσινα»!

O 17χρονος (2.07μ.) φόργουορντ αποτελεί την πιο μεγάλη ελπίδα του ελληνικού μπάσκετ για το αύριο. Θέλει βέβαια, δουλειά ακόμα, αλλά το ταλέντο του είναι τεράστιο. Ο μικρός φέρεται να είχε buy out στο συμβόλαιό του με τον Προμηθέα, που σενάρια ανέφεραν ότι έφτανε τις 300.000.

Τον νεαρό παίκτη είχε στο στόχαστρό του και ο Ολυμπιακός. Τελικά την κούρσα για την απόκτησή του κέρδισε ο Παναθηναϊκός.

Η πορεία του

Ο 17χρονος (2.07μ.) φόργουορντ γεννήθηκε στις 8/6/2003 στα Ιωάννινα. Από πολύ μικρός βρήκε την μεγάλη αγάπη της ζωής του στην πορτοκαλί θεά.

Οι γονείς του μόλις στα 6 του χρόνια τον γράφουν στις Ακαδημίες του Θρύλου Ιωαννίνων. Ο ιδρυτής, πρόεδρος της ομάδας και παλαίμαχος παίκτης Νίκος Ντούγιας (ανάμεσα στα άλλα ήταν ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε στην Τουρκία το 2002 με την Γκιόζτεπε), συνειδητοποιεί από νωρίς ότι ο μικρός έχει τρομερό ταλέντο!

Το ταλέντο του περνάει γρήγορα τα σύνορα των Ιωαννίνων και φτάνει στην Πάτρα. Ο Προμηθέας τον αποκτά και τον βάζει τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ο προπονητής «αλεπού» της πρώτης ομάδας, ο Μάκης Γιατράς, βλέπει ότι ο μικρός έχει τρομερές δυνατότητες.

Τον παίρνει στην πρώτη ομάδα. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2018 κάνει ντεμπούτο στην Basket League στο ματς με τον Πανιώνιο. Είναι τότε 14 ετών, 7 μηνών και 6 ημερών! Δεν καταλαβαίνει τίποτα και μάλιστα βάζει και δυο πόντους (με βολές).

Τα ρεκόρ

Ο αγώνας αυτός τον κάνει τον δεύτερο πιο νέο παίκτη που αγωνίστηκε ποτέ στην Basket League. Το ρεκόρ κατέχει ο Γιώργος Παπαγιάννης που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Περιστερίου απέναντι στη μετέπειτα ομάδα του, τον Παναθηναϊκό, σε ηλικία 14 ετών, 6 μηνών και 2 ημερών.

Μα κάνει κι άλλο ρεκόρ στο ματς αυτοί. Οι δυο πόντοι που έβαλε τον κάνουν τον νεαρότερο παίκτη στην ιστορία του πρωταθλήματος που σκόραρε σε αυτή την ηλικία.

Τα ρεκόρ έχουν και συνέχεια. Σε ένα άλλο ματς εκείνης της σεζόν με τον Ολυμπιακό παίζει στην βασική 5άδα του Προμηθέα για πρώτη φορά. Έτσι γίνεται σε ηλικία 14 ετών, 10 μηνών και 5 ημερών ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που ξεκίνησε βασικός στην 5άδα.

Στο Eurocup φέτος με τους 24π. πόντους που είχε πετύχει κατά της Gran Canaria έσπασε άλλο ένα ρεκόρ. Εγινε σε ηλικία 17 ετών, 3 μηνών, 28 ημερών ο νεαρότερος παίκτης που βάζει 24+ πόντους σε ένα ματς στην διοργάνωση.

Πέρσι αγωνίστηκε σε 14 ματς στο πρωτάθλημα με τον Προμηθέα με μέσο όρο 3,14π., 1,5ριμπ., ενώ στο Eurocup αγωνίστηκε σε 6 ματς με μέσο όρο 2,83π.,1,17ριμπ.

Στην Basket League έπαιξε φέτος σε 2 ματς και είχε μέσο όρο 1,5 πόντους, 1ριμπ., 0,5κλεψ.

Φέτος έπαιξε 7 ματς με τους Πατρινούς στο Eurocup και είχε μέσο όρο 6,7 πόντους με 60% στα τρίποντα (9/15), 66,7% στα δίποντα (10/15), 2 ριμπάουντ, 0,6 ασίστ.

 Ρεσιτάλ με 24π. και 6/6τριπ. με Gran Canaria

To μεγάλο ρεσιτάλ του το έδωσε στις 4/11/2020 στο ματς με την Gran Canaria στην Ισπανία. Ο μικρός… οργίασε.

Πέτυχε 24 πόντους  με μυθικά ποσοστά καθώς είχε 3/4 δίποντα και 6/6 τρίποντα, ενώ είχε ακόμα 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματασε 32΄.45΄΄ και έφτασε στους 29 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης!

Το Scouting report

Ο Μαντζούκας παίζει πιο πολύ στις θέσεις των φόργουορντ. Από την άλλη, όμως, έχει και την τεχνική και το ταλέντο να παίξει και γκαρντ παρά το μεγάλο ύψος του. Είναι γρήγορος, δυνατός, εκρηκτικός, χειρίζεται καλά την μπάλα, βλέπει γήπεδο, διαβάζει την άμυνα. Θέλει βέβαια ακόμα δουλειά, όπως για παράδειγμα στο σουτ. Είναι όμως, ένα παιδί που δουλεύει συνέχεια και το πιο σημαντικό η δουλειά που κάνει, του βγαίνει, καθώς βελτιώνεται συνέχεια.

 

 

O ΜΑΝΤΖΟΥΚΑΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ