Η αποτυχία του Παναθηναϊκού, να αποκλειστεί χωρίς να πετύχει νίκη κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα, έφερε ένα «ντόμινο» εξελίξεων εντός των τάξεών του. Μετά την απομάκρυνση του Σάσα Τζόρτζεβιτς και την έλευση του Αργύρη Πεδουλάκη, για τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο των «πρασίνων», δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναθεώρηση ουκ ολίγων καταστάσεων μέσα στο ρόστερ της ομάδας. Οι πρώτοι παίκτες που άκουσαν τις «καμπάνες» της διακοπής της συνεργασίας με το «τριφύλλι», ήταν ο Σάσα Πάβλοβιτς και ο Όγκνιεν Κούζμιτς.

Οι δύο παίκτες αποτέλεσαν επιλογές του Σάσα Τζόρτζεβιτς, αλλά είχαν ήδη αποκλειστεί από τα play-offs της Basket League και το Basketblog.gr αναλύει τα «έργα και ημέρες» τους, όσο ήταν κάτοικοι ΟΑΚΑ.

Ο Μαυροβούνιος «λεγεωνάριος»

Πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού το περασμένο καλοκαίρι, ήταν ο Σάσα Πάβλοβιτς. Οι περγαμηνές, με τις οποίες ερχόταν ύστερα από μια 10ετή θητεία στο ΝΒΑ, έχοντας αγωνιστεί στους Τελικούς του 2007 με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς, προϊδέασαν για τις σημαντικές επενδύσεις που θα ακολουθούσαν από την πλευρά της διοίκησης. Μόνο που η πρώτη της κιόλας επένδυση, δε στέφθηκε από επιτυχία. Κάθε άλλο παρά αξιόπιστος σκόρερ αποδείχθηκε, ενώ είχε χάσει πριν καν προσγειωθεί στην Αθήνα, την εκρηκτικότητα που τον χαρακτήριζε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μοναδική του «σταθερά», θα μπορούσε να αποκληθεί η προσπάθειά του στο ανασταλτικό κομμάτι και με συνήθως θετικά αποτελέσματα, αν και στη σειρά με τη Λαμποράλ Κούτσα εκτέθηκε πλήρως από την ταχύτητα, με την οποία εκτελούσε ο Ντέιβις Μπέρτανς. Ο Παναθηναϊκός όμως, όπως αναφέραμε, δεν τον έφερε τόσο για τις ικανότητές του στην άμυνα, αλλά για τις επιθετικές του αρετές. Τελείωσε με 5.6 πόντους και 25% στα τρίποντα (είχε συστηθεί ως καλός σουτέρ, που θα έλυνε το περσινό πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα), μαζί με 2.6 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ. Αυτά τα νούμερα γίνονται τραγικά στα προημιτελικά με τη Λαμποράλ. Πέντε πόντοι συνολικά, με 2/6 σουτ, τέσσερα ριμπάουντ, τρεις ασίστ και… αποδοκιμασία από την εξέδρα στην αλλαγή με τον Γιάνκοβιτς στο τρίτο λεπτό του τρίτου αγώνα στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Αν εξαιρέσουμε τη διάθεση που έδειξε να παλέψει σε άμυνα κι επίθεση στο πρώτο ματς, χωρίς σπουδαία αποτελέσματα ασφαλώς, η προσφορά του ήταν μηδαμινή.

pavlovic-laboral-pao

«Τίμιος» ο Σέρβος, αλλά…

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς αποφάσισε να τον προτείνει, μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με τους Στεφάν Λάσμε και Άλεξ Τάιους. Μια κίνηση που προξένησε απορίες, καθώς επέλεξε στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ της ταχύτητας, της έκρηξης και των αθλητικών προσόντων, να πορευτεί με τρεις «δεινόσαυρους» στο «5», αφού είχε αποκτήσει νωρίτερα τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και ο Γιώργος Παπαγιάννης συμφωνούσε να μείνει στην Ελλάδα, αντί να πάει σε κάποιο κολλέγιο. Και ο Όγκνιεν Κούζμιτς, ήρθε με την φήμη του πρωταθλητή ΝΒΑ με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, έστω κι αν αγωνιζόταν στη θυγατρική ομάδα της Σάντα Κρουζ. Αποκτήθηκε για να δίνει τις απαραίτητες «ανάσες» στον Ραντούλιτσα, αλλά γρήγορα φάνηκε πως παρότι ήταν καλύτερος αμυντικά, αφενός δυσκολευόταν απέναντι σε αλτικούς αντιπάλους, αφετέρου δεν ήταν ικανός στο σκοράρισμα. Η έλευση του Χάντερ, πάντως, δεν άλλαξε πολλά πράγματα, αφού στη σειρά με τη Λαμποράλ είχε κατά μέσο όρο 12 λεπτά συμμετοχής, όπως και στο Top-16. Στη δεύτερη φάση πάντως, είχε συνολικά 48 πόντους που σημαίνει πως σκόραρε μόλις 3.7 ανά αγώνα, με 3.3 ριμπάουντ. Συνολικά στη σεζόν είχε 5.1 πόντους, με 4.1 ριμπάουντ, ενώ στα προημιτελικά με τους Βάσκους πήρε πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση του Γιάννη Μπουρούση και στο δεύτερο ματς πρωταγωνίστησε με τους 11 πόντους του. Το πρόβλημα, είναι ότι θεωρήθηκε «έκπληξη» αυτή του η εμφάνιση επιθετικά και κάτι τέτοιο καταδεικνύει το γεγονός, ότι μάλλον δεν μπορούσε άλλο να μείνει στην χώρα μας. Ένας φιλότιμος παίκτης, ο οποίος έκανε και καλή σειρά με τη Λαμποράλ, αλλά αυτό δεν αρκούσε λόγω των περιορισμένων ικανοτήτων του για το ύψιστο επίπεδο.

kuzmic-laboral-pao

Συμπέρασμα

Αμφότεροι, έδειξαν πως δεν είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις για το υψηλότερο επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός επιχείρησε να κάνει ένα ακόμη «βήμα», ευρισκόμενος πέραν των οκτώ κορυφαίων ομάδων και οι Πάβλοβιτς, Κούζμιτς δεν έγιναν ποτέ τα μεγάλα του «στηρίγματα». Υπήρξαν στιγμές που δέχθηκαν κριτική δικαιολογημένα και άλλες με υπερβολή. Το σίγουρο είναι, πως όφειλαν να κάνουν ήδη… εξωπραγματικά πράγματα, για να αναθεωρηθεί η λίστα των play-offs της Basket League εν όψει και των επικείμενων τελεικών με τον Ολυμπιακό και, από τη στιγμή που δεν άλλαξε σε τόσο μεγάλο βαθμό η απόδοσή τους, λογικό είναι να αποτελούν παρελθόν.