Οπως είχε αναφέρει από την χθεσινή της ανακοίνωση η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, υπάρχει πλέον «πόλεμος» όχι μόνο για την ίδια, αλλά και ολόκληρο το σύλλογο. Βασικός «εχθρός», αν μιλήσουμε με τέτοιες έννοιες, είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αποτέλεσε το κύριο πρόσωπο αναφοράς στη συνέντευξη Τύπου στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, με την παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Στο τραπέζι κάθισαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΕ Παναγιώτης Τριαντόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Τάκης Μπαλτάκος και ο Υπεύθυνος Λειτουργίας Ηλίας Κατσογιάννης.

Το «κλίμα» δεν ήταν «βαρύ», αλλά περισσότερο χαρακτηριζόταν από την απορία του τι θα ειπωθεί. Διαρκείς διαβουλεύσεις μεταξύ των διοικούντων, μέχρι που μπήκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, περίπου στις 12. Αυτή η είσοδος αποτέλεσε και το «έναυσμα» για να προχωρήσουν άπαντες στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου. Οι απορίες δεν άργησαν να λυθούν. Τα στοιχεία που προσκόμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Τριαντόπουλος, δημιουργούν «θόρυβο» και τραβούν ακόμη περισσότερο προς τα άκρα, μία «τεταμένη» κατάσταση που επικρατεί, ιδίως μεταξύ του συλλόγου και του Υφυπουργού, λίγες μέρες πριν το δεύτερο ντέρμπι της σεζόν με τον Ολυμπιακό (25/1). Άμεσα εμπλεκόμενοι, επίσης, η ΓΓΑ, η ΕΕΑ και πρόσωπα για τα οποία βγήκαν στο «φως» ιστορίες που επίσης θα συζητηθούν.

giannakopoulos-baltakos

Η τοποθέτηση του κυρίου Τριαντόπουλου, ήταν η εξής:

«Καλημέρα σας. Καλωσορίζουμε τον κύριο Δημήτρη Γιαννακόπουλο και ελπίζουμε να μην τιμωρηθεί η αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου, για το γεγονός ότι βρίσκεται εδώ. Θα απορείτε γιατί σας φέραμε, αλλά εμείς πρώτα θέλαμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της ομάδας, πριν βγούμε να πούμε κάποια πράγματα και, αφού τα διασφαλίσαμε, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να δώσουμε μερικά στοιχεία για να δει ο κόσμος ποιος πολεμάει τον Παναθηναϊκό. 

Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμό και δεν εκβιάζεται με κανένα τρόπο. Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά και, για να το πω πιο λαϊκά, οι κυβερνήσεις πέφτουν, ο Παναθηναϊκός όμως μένει. Είναι μεγάλος, για να τον βλάψει οποιοσδήποτε περαστικός και μιλάω γενικότερα για το σύλλογο που έχει μπει στο στόχαστρο του κυρίου Κοντονή, ο οποίος επέλεξε να κλείσει τα «τσιμέντα» στο «Απόστολος Νικολαΐδης», για να πει ότι κάτι έκανε και να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση. Θεωρώ, δηλαδή, ότι η πράξη του να κλείσει τις θύρες 13 και 14 ήταν ανούσια. Η μικροπολιτική που κάποιοι εφαρμόζουν πρέπει να τελειώσει. Τα παραμύθια επίσης. Τόσο καιρό κάναμε υπομονή και ξεπεράσαμε κάθε «τρικλοποδιά», για να μπορούμε να μιλήσουμε εδώ. Η ιστορία ξεκινά από την αρχή της σεζόν, όπου δείξαμε στον κύριο Κοντονή την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την ΚΑΕ, σε μία εποχή όπου συζητείτο η ιστορία με την ασφάλεια των γηπέδων. Από το 2007 υπήρχε συμφωνία του ελληνικού κράτους με εταιρεία που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 10 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιηθεί τίποτα από όλο το μηχανισμό που είχε έρθει στο γήπεδο. Αυτά που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, λοιπόν, τέθηκαν σε αχρηστία και μετά μας είπαν να τα αναλάβουμε με δικά μας έξοδα, αλλιώς δε θα παίρναμε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Η ΓΓΑ μας είπε, λίγο αργότερα, ότι ο Ολυμπιακός θα βάλει τα δικά του χρήματα για τους νέους μηχανισμούς και, αφού τους ρωτήσαμε τι θα κάναμε εμείς με τους παλιότερους, μας είπαν να πετάξουμε τα ηλεκτρονικά σε μια αποθήκη. Το έχουν σε πολύ εύκολο, μάλλον, να πετάγεται η περιουσία του ελληνικού λαού. Με κάποιους περίεργους τρόπους, λοιπόν, θέλησαν να αναθέσουν σε άλλη εταιρεία τη δημιουργία των νέων μηχανισμών. Εμείς, ωστόσο, με δικά μας έξοδα βάλαμε σε λειτουργία τα τουρνικέ που ήδη είχαμε στη διάθεσή μας. Υπήρχαν σαφώς προβλήματα και, αμέσως μετά, μας μπήκε το μαχαίρι στο λαιμό για να φτιάξουμε το σύστημα των καμερών, με πολλές να έχουν χαθεί. Δεν είχε, όμως, αποτέλεσμα αυτή η ενέργεια, γιατί δεν είχε φως το ΟΑΚΑ. Φτιάξαμε, λοιπόν, και τον φωτισμό.

Ανταποκριθήκαμε, λοιπόν, στις απαιτήσεις της Πολιτείας και πήραμε την άδεια για το πρωτάθλημα. Μετά από αυτά, ήρθε και το περιβόητο ΑΜΚΑ. Υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες, ότι από τις προσκλήσεις που δικαιούτο το ΟΑΚΑ και μας έδιναν μερικές για ΑΜΚΑ που δεν χρησιμοπιοιούνταν από τους δικαιούχους τους. Μάλιστα, μία κυρία έκανε καταγγελία, ισχυριζόμενη ότι όταν πήγε να χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ της για να πρόσκληση, της απαντήθηκε ότι ήδη χρησιμοποιείται από άλλο άτομο. Μέσα σε αυτή την υπίθεση, έχουμε και περιπτώσεις μαύρης αγοράς, με κάποιον πωλητή κασκόλ έξω από το ΟΑΚΑ να δίνει προσκλήσεις. Μία από αυτές, δόθηκε στο όνομα ανθρώπου που την ώρα του αγώνα βρισκόταν στο Λονδίνο. Αυτή ήταν η ασφάλεια που ήθελε ο ίδιος Κοντονής, εκδίδοντας προσκλήσεις σε άλλα ονόματα, χωρίς να ξέρουμε ποιος μπαίνει και τι ήθελε. Μετά από αυτό, έρχεται το θέμα της ΕΕΑ. Εκεί, αφού πρώτα είπε σε μένα προσωπικά ο κύριος Κοντονής, ότι θα ασχολείτο με τις μετοχές του Παναθηναϊκού, προχώρησε όντως στην ακύρωση μεταβίβασης των μετοχών. Αφού, λοιπόν, πρώτα ανάγκασαν τον κύριο Γιαννακόπουλο να μεταβιβάσει τις μετοχές του, ουσιαστικά τον ρώτησαν μετά γιατί το έκανε. Μετά την ιστορία με τη μεταβίβαση των μετοχών, η ΕΕΑ μας πίεζε αφόρητα για να κάνουμε διακανονισμό κάποια επίδικη οφειλή στο ΟΑΚΑ, διότι αυτό χρέωνε μερικά πράγματα που δεν αναγνωρίζαμε, με αποτέλεσμα να αποταθούμε στη Δικαιοσύνη. Έκαναν, μάλιστα, το management του ΟΑΚΑ κάποια στιγμή, λέγοντάς μας να δώσουμε επιταγή 500.000 ευρώ για να συμμετάσχουμε στο πρωτάθλημα, ενώ έχουμε ήδη δώσει τόσα εκατομμύρια, εδώ και 10 χρόνια. Κι ενώ ρωτήσαμε, γιατί μερικές ομάδες πληρώνουν τα μισά ή δεν πληρώνουν τίποτα (ο Άρης δεν πληρώνει τίποτα, ο Ολυμπιακός 330.000 ευρώ και ο Παναθηναϊκός 750.000), το παράξενο είναι ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΦ, είναι μέλος της ΕΕΑ. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που πίεζε να πληρώσουμε για ΟΑΚΑ περισσότερα, ο Ολυμπιακός πλήρωνε πολύ λιγότερα χωρίς να πιεστεί.

Μας δόθηκε προθεσμία από την ΕΕΑ, λοιπόν, μέχρι τις 5/11. Την επόμενη μέρα, έρχεται επιστολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό της, κύριο Παπαλάκη που μας έδωσε προθεσμία μέχρι 15/10 και το ντέρμπι με ΟΣΦΠ ήταν στις 18/10. Τρέχουμε να προλάβουμε, λοιπόν, να κάνουμε το διακανονισμό, γνωρίζοντας ότι στις 14/10 είχε σχετικό Δ.Σ. το ΟΑΚΑ. Στείλαμε επιστολή στο ΟΑΚΑ, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος που μας οδηγούν τόσο βιαστικά σε τέτοιες ενέργειες, καθώς ο Παναθηναϊκός μπορεί να παίξει μόνο στο ΟΑΚΑ. Την ημέρα του Δ.Σ., λοιπόν, αποφασίσαμε να πάμε κι εμείς. Πήγαμε, στο κτίριο του ποδοσφαίρου και φτάνοντας στην αίθουσα, ακούσαμε τον κύριο Κοντονή να μιλάει. Ο ίδιος, μάλιστα, έλεγε χαρακτηριστικά: «Τέρμα τα αστεία με τον Παναθηναϊκό, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση για να πάρουμε παραπάνω λεφτά». Γλιτώσαμε τα χειρότερα και ο διακανονισμός αφορούσε ένα ποσό των 800.000 ευρώ, καθώς στο ίδιο γήπεδο αγωνίζεται και η ΑΕΚ. Αυτός ήταν και ο παράγοντας που έπαιξε θετικό ρόλο για εμάς, καθώς η ΑΕΚ δε θα δεχόταν να συμμετάσχει στην πληρωμή ενός μεγαλύτερου ποσού. Μέσω της επιτροπής και του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, με το οποίο δεν έχουμε πρόβλημα, είπαμε να μελετηθεί το θέμα της θέρμανσης του κλειστού και της επισκευής του για άλλες απώλειες, με τον κύριο Κοντονή να ζητά να βρεθεί η λύση με έξοδα του Παναθηναϊκού. Εμείς τον ρωτήσαμε, γιατί δεν έβρισκε χρήματα μέσω των ΕΣΠΑ, αλλά μας απάντησε ότι διαθέσιμοι πόροι δεν υπήρχαν, ώσπου βρήκαμε αυτό το στοιχείο. 1.000.000 ευρώ ξοδεύτηκαν από το ελληνικό δημόσιο για χλοοτάπητα και συνθετικό στο γήπεδο Ζακυνθίων Ολυμπιονικών, στην Περιφέρεια όπου εκλέγεται ο κύριος Κοντονής. 

Όταν, μάλιστα, είχαμε ξαναμιλήσει με τον κύριο Κοντονή, λέγοντάς του ότι δεν έχουμε χώρο για ακαδημίες και μουσείο (για τις ακαδημίες, υπάρχει ιδιώτης που έχει νοικιάσει συγκεκριμένους χώρους), είπε ότι ήταν σκάνδαλο αυτό που συνέβαινε, αλλά δεν έκανε κάτι. Στη συνέχεια, λοιπόν, δε δέχθηκε να μας μιλήσει ξανά, ενώ την ίδια ώρα έβγαζε φωτογραφίες με άλλους παράγοντες. Η σύμβαση με το ΟΑΚΑ υπεγράφη στις 15/10, αλλά η επιτροπή μας κάλεσε στις 5/11 για το θέμα του διακανονισμού. Γνώριζε, λοιπόν, η επιτροπή για την επιστολή του κυρίου Παπαλάκη; Επιπλέον, γιατί ο κύριος Παπαλάκης μας την έστειλε πριν το ματς με Ολυμπιακό; Όταν, μάλιστα, συζητήθηκε η επιστολή μας για το απαράδεκτο του να αναγκαζόμαστε σε τέτοιες ενέργειες, ο κύριος Κοντονής το βρήκε περίεργο. 

Όπως καταλαβαίνετε, ο κύριος αυτός δεν αγωνίζεται για να καθαρίσει τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά για να χρησιμοποιήσει ως εξιλαστήριο θύμα τον Παναθηναϊκό, ώστε να καλύψει την ανεπάρκεια και την ανικανότητά του, βγάζοντας ένα φοβερό μένος εναντίον της ομάδας μας. Ας λύσει τα θέματα της παράγκας πρώτα και ας σταματήσει τον «πετροπόλεμο» στον Παναθηναϊκό. Ας καταλάβει ότι χτυπώντας τον τοίχο που λέγεται Παναθηναϊκός, θα σπάσει το κεφάλι του. Θα θέλαμε, επίσης, να του πούμε ότι εν όψει του ντέρμπι της Δευτέρας, τον καλούμε να επιδείξει την ίδια ευαισθησία που είχε επιδείξει στα επεισόδια του ποδοσφαιρκού ντέρμπι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αν αυτές το επιτρέψουν. Καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοούμε. Έχουν περάσει πολλοί Κοντονήδες από αυτόν τον τόπο και ο Παναθηναϊκός είναι υπεράνω προσώπων. Δε θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν τον φοβόμαστε. Ξεκαθαρίζουμε, ότι θα είμαστε στο πλευρό των φίλων του Παναθηναϊκού σε όσες ειρηνικές ενέργειες έχουν προγραμματίσει, όντες εναντίον κάθε μορφής βίας».

Σε ερώτηση για το τι απάντησε ο κύριος Κοντονής στο θέμα της πληρωμής ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ, καθώς και το αν είναι εφικτός ο διακανονισμός επίδικων οφειλών, ο κύριος Τριανόπουλος απάντησε ως εξής:

«Το αναφέραμε στην επιτροπή και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «προφανώς στον Ολυμπιακό είναι πιο μάγκες». Εγώ λέω ότι μπορεί κι εμείς να είμαστε οι «βλάκες» που συντηρούμε τόσα χρόνια το ΟΑΚΑ, για να πάρουμε και μία τέτοια απάντηση. Υπήρχε σε εκρεμμότητα το δικαστήριο, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει εξοφλήσει τα πάντα στο ΟΑΚΑ, εκτός από εκείνο που βρίσκεται στο δικαστήριο, με τις υπερβολικές χρεώσεις του γηπέδου. Η υπόθεση αυτή, μάλιστα, δημοσιεύθηκε στη λογική ότι ο Παναθηναϊκός δεν πληρώνει το ΟΑΚΑ, αποπροσανατολίζοντας το κοινό. Εμείς, τώρα, θα πληρώσουμε όσα μας πει το δικαστήριο, αν αποφασίσει ότι χρωστάμε. Αυτό ήταν, βέβαι, και το πάτημα για να δεχθούμε πίεση, εν όψει της συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Εδώ, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας, γιατί έχουμε περάσει πραγματικό γολγοθά και η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη».