Αφιέρωμα στον Παναθηναϊκό του 2011 που κατέκτησε την Ευρωλίγκα εκείνης της σεζόν, ετοίμασε η διοργανώτρια αρχή της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Ζέλικο Ομπράνοβιτς να θυμούνται το τελευταίο “πράσινο” αστέρι.

Το έργο του Παναθηναϊκού στο Final-4 της Βαρκελώνης το 2011, αποδείχθηκε… εύκολο, καθώς οι “πράσινοι” δεν δυσκολεύτηκαν να κάμψουν -κατά σειρά- την αντίσταση της Σιένα (ημιτελικός) και της Μακάμπι (τελικός). Όμως, για να φτάσουν ως εκεί έπρεπε να αποκλείσουν στα πλέι οφ την Μπαρτσελόνα, έχοντας μειονέκτημα έδρας. Και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, οι “πράσινοι” απέκλεισαν την τότε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, δίνοντας τη δική τους απάντηση σε όσους τους είχαν “ξεγραμμένους”.

Οι “πρωτομάστορες” εκείνης της απίθανης πορείας του Παναθηναϊκού που κατέληξε στο έκτο και τελευταίο μέχρι σήμερα Πρωτάθλημα Ευρώπης του “τριφυλλιού”, Δημήτρης Διαμαντίδης και Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μίλησαν στο επίσημο διαδικτυακό κανάλι της Ευρωλίγκας για όλα όσα συνέβησαν εκείνη τη χρονιά.

«Το 2011 ήταν πολύ καλή χρονιά. Δεν αρχίσαμε ως φαβορί για να είμαστε στο Final-4.» είπε αρχικά ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ενώ για τη σειρά των πλέι οφ με τους “μπλαουγκράνα” ανέφερε: «Ήταν πολύ καλά παιχνίδια, πολύ ανταγωνιστικά, με πολύ πάθος και ένταση». Οσο για το Final-4 «ξέραμε πως είναι να βρίσκεσαι σε ένα Final-4, οπότε γνωρίζαμε τι μας περίμενε, πνευματικά, αλλά και αγωνιστικά». 

Για το Final-4 και το βραβείο του MVP που είχε κερδίσει τότε, απάντησε: «Γι’ αυτό προσπαθείς όλο το χρόνο. Γι’ αυτό προπονείσαι όλες αυτές τις ώρες στο γυμναστήριο. Ο στόχος είναι το Final-4 και αν είσαι καλός παίρνεις το Κύπελλο. Εμείς το πετύχαμε. Φυσικά, αν καταφέρεις να πάρεις και κάποιους ατομικούς τίτλους, τότε είναι πραγματικά καλή χρονιά».
 
Από την πλευρά του, ο Ο Ομπράντοβιτς τόνισε: «Ο κόσμος σκεφτόταν πως ήμασταν το φαβορί γιατί στα πλέι οφ νικήσαμε την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα. Έτσι άρχισε να σκέφτεται πως ήταν αδύνατο να χάσει ο Παναθηναϊκός αυτό το Final-4. Παίξαμε με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ξέραμε πως αν παίζαμε το παιχνίδι μας, η Σιένα δε θα είχε καμία πιθανότητα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό στη Σιένα, αλλά αυτή ήταν η αλήθεια. Το ίδιο και ενάντια στη Μακάμπι».
 
Στη συνέχεια, ο “Ζοτς” αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ Διαμαντίδη και Μπατίστ: «Στην ιστορία του μπάσκετ αν κάποιος θέλει να διδάξει τους παίκτες πως παίζεται το pick ‘n’ roll, τότε να δει τον Διαμαντίδη και τον Μπατίστ».
 
Τέλος, για την κατάκτηση ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… πέντε τροπαίων Ευρωλίγκας με τον Παναθηναϊκό, είπε: «Οι 5 τίτλοι στην Euroleague είναι κάτι το ξεχωριστό. Ό,τι κάναμε, οι οπαδοί που είχαμε, έκαναν τον Παναθηναϊκό την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο».