Η απώλεια των σκήπτρων σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι γεγονός για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αυτό το καλοκαίρι καλείται να ξεπεράσει την (ίσως) μεγαλύτερη κρίση που είχε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έχει συμφωνήσει ακόμα με την διοίκηση του τριφυλλιού για την ανανέωση του συμβολαίου του, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να στηθεί η ομάδα της επόμενης χρονιάς.

Η παραμονή του Σέρβου τεχνικού αποτελεί κάτι παραπάνω από προτεραιότητα για τους “πράσινους” αφού πρόκειται για τον εγγυητή της επόμενης ημέρας και τον άνθρωπο που θα φροντίσει να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μία νέα αγωνιστική σελίδα.

Το μέγεθος του προϋπολογισμού που θα έχει να διαχειριστεί ο “Ζοτς” (ή ο αντικαταστάτης του) δεν θα είναι τέτοιο που θα επιτρέπει επιλογές από το πάνω ράφι, πόσω μάλλον λάθη σαν τα περσινά. Δεδομένο είναι, πάντως, πως η ανανέωση του ρόστερ (κυρίως ηλικιακά) είναι αναγκαία έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα έχει δυνατότητες εξέλιξης και μεγάλο διάστημα ζωής.

Όταν αναφερόμαστε σε μία ανανέωση θεωρείται βέβαιο πως μεταγραφική προτεραιότητα αποτελούν οι Έλληνες παίκτες γύρω από τους οποίους θα στηθεί η ομάδα. Όλα αυτά τα χρόνια της “πράσινης” κυριαρχίας το έντονο “γαλανόλευκο” στοιχείο στο ρόστερ της ομάδας αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της και παράλληλα την κύρια αιτία του αγωνιστικού δεσίματος.

Κοιτάζοντας, όμως, την αγορά παρατηρείται πως η δυνατότητα απόκτησης των κορυφαίων Ελλήνων παικτών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι είναι αρκετά δύσκολη εξαιτίας της “μαζεμένης” οικονομικής πολιτικής που έχει επιλεχθεί για τη νέα σεζόν.

Οι Νίκος Ζήσης και Σοφοκλής Σχορτσανίτης αποτελούν τους δύο πιο “προσιτούς” παίκτες για τον Παναθηναϊκό αφού το κασέ τους δεν είναι απαγορευτικό, ενώ και η αγωνιστική τους αξία δεδομένη. Αμφότεροι δεν είναι αρνητικοί στο να μετακομίσουν στο τριφύλλι και να ενταχθούν στην “πράσινη” μηχανή, αλλά με την προϋπόθεση πως στο τιμόνι της ομάδας θα βρίσκεται ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις όπως αυτές των “Βάσκων” Κώστα Βασιλειάδη και Δημήτρη Μαυροειδή, αλλά ειδικά ο πρώτος με τις φετινές του εμφανίσεις σε Liga Endesa και Ευρωλίγκα, θεωρείται σίγουρο πως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων.

Όσον αφορά τους δύο “Μιλανέζους” (Αντώνης Φώτσης, Γιάννης Μπουρούσης) θέμα επιστροφής τους στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό του τριφυλλιού δεν υπάρχει, κυρίως για οικονομικούς λόγους, αφού θεωρείται απίθανο να αφήσουν τα εκατομμύρια της Αρμάνι Μιλάνο για ένα σαφώς πιο χαμηλό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.

Τέλος, από τους νεαρούς και εξελίξιμους Έλληνες παίκτες οι περιπτώσεις που ξεχωρίζουν είναι λίγες, αλλά καλές. Μοναδικό ερώτημα αποτελεί το αν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς (ή ο διάδοχός του) θα επιλέξει να πάρει ένα ρίσκο αντίστοιχο με αυτό που πήρε πέρυσι το καλοκαίρι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και να στηρίξει ένα σεβαστό μέρος του μπάτζετ και του ροτέισον σε παίκτες κάτω των 22 ετών.

Παίκτες σαν τους Νίκο Παππά, Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, Βασίλη Καββαδά, Χάρη Γιαννόπουλο και Λίνο Χρυσικόπουλο δεν περνούν απαρατήρητοι έχοντας κατά νου τη δημιουργία μίας νεανικής ελληνικής βάσης. Επαναλαμβάνουμε, βεβαίως, πως ενδεχόμενη απόκτηση μερικών εξ αυτών έχει και το ανάλογο ρίσκο. Έχει, όμως, και την αντίστοιχη προοπτικής μίας ομάδας του μέλλοντος που θα στηρίζεται στους εν λόγω παίκτες.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται “ενέσεις νεανικού ενθουσιασμού” στον Παναθηναϊκό για να κυνηγήσει την άμεση επάνοδο στην κατάκτηση τίτλων. Το καλοκαίρι προμηνύεται μακρύ και ιδιαιτέρως… “καυτό”, γι αυτό χρειάζεται υπομονή.