Καλώς ή κακώς πολλά πράγματα στη ζωή εξαρτώνται από τυχαία γεγονότα. Πόσω μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με τον αθλητισμό. Ένα (ή μάλλον πολλά) τυχαίο γεγονός ήταν και αυτά που έδωσαν τη νίκη στον Παναθηναϊκό χθες το βράδυ. Γιατί, όπως αποδείχθηκε, οι πολλές απουσίες αποδείχθηκαν… ευεργετικές για τους Κυπελλούχους Ελλάδος. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται.
Γιατί ποιος εγγυάται πως αν το τριφύλλι παρουσιαζόταν πάνοπλο χθες στην Ιταλία θα άλωνε την έδρα της Καντού και, μαζί, θα τσέκαρε το εισιτήριο για το Top 16 της Ευρωλίγκα; Μάλλον κανείς…

Ας πάρουμε, όμως, τα… τυχαία γεγονότα με τη σειρά:

  • Θα έπαιζε ο Μάικ Μπράμος 25:20′ και θα έπαιρνε συνολικά δέκα (10) επιθέσεις (0/1 δίποντο, 7/9 τρίποντα), αν ο Ρόκο Λένι Ούκιτς και ο Άντι Πάνκο ήταν υγιείς; Πρόδηλο είναι πως όχι!
  • Θα αγωνιζόταν (τουλάχιστον για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα) ο Μάρκους Μπανκς, αν ο Ρόκο Λένι Ούκιτς ήταν ετοιμοπόλεμος; Όχι!
  • Θα έκανε ο Παναθηναϊκός τόσα πολλά λάθη (22) σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, αν είχε τη δυνατότητα να ξεκουράσει περισσότερο τον Διαμαντίδη; Το πιθανότερο είναι πως όχι!
  • Θα έκανε τόσο… εύστοχο παιχνίδι ο Άλεξ Τάιους (2/5 βολές, 8/9 δίποντα), αν είχε να αντιμετωπίσει τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη; Προφανώς και όχι!

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που καθόρισαν την χθεσινοβραδινή… επέλαση του Παναθηναϊκού από την έδρα της Καντού. Στοιχεία που εξελίχθηκαν σε μείζονος σημασίας επειδή οι “πράσινοι” αναγκάστηκαν να παραταχθούν στην Ιταλία με σύνθεση ανάγκης.

Παρόλ’ αυτά τα κατάφεραν με επιτυχία δείχνοντας πως σιγά – σιγά η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη αποκτά χαρακτήρα και βγάζει στο παρκέ μέρος των δυνατοτήτων της. Μα πάνω απ όλα επιβεβαιώνοντας πλήρως το -διά στόματος Τζέρι Σλόαν– ρητό πως “το μέγεθος δεν κάνει τη διαφορά. Η καρδιά είναι αυτή που κάνει τη διαφορά”.

Και χθες οι παίκτες του “Άρτζι” έδειξαν μεγάλα αποθέματα θάρρους και καρδιάς. Αυτό είναι, ίσως, εφόδιο μεγαλύτερης σημασίας από την γρήγορη εξασφάλιση πρόκρισης στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα…