Τα ερωτηματικά και οι υποθέσεις αναφορικά με τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού “διαλύθηκαν” χθες το βράδυ μετά την άνετη επικράτηση της Ζαλγκίρις Κάουνας επί της Αναντολού Εφές. Οι “πράσινοι” αποτελούν μέρος ενός βατού (θεωρητικά) ομίλου, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα… αποτελέσματα, αφού πλην της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και των δύο γερμανικών ομάδων (Άλμπα Βερολίνου, Μπάμπεργκ), οι υπόλοιποι “μονομάχοι” δείχνουν να… “βράζουν” στο ίδιο καζάνι.

Κι αν η “ρωσική αρκούδα” είναι το… “καθαρόαιμο” στον συγκεκριμένο όμιλο, τόσο λόγω ονόματος όσο και λόγω ποιότητας του ρόστερ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υπόλοιπους αντιπάλους του τριφυλλιού.

Βγάζοντας από την εξίσωση το γερμανικό δίδυμο των Άλμπα Βερολίνου – Μπάμπεργκ, οι οποίες δείχνουν να βρίσκονται μία ταχύτητα κάτω σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, γίνεται αντιληπτό πως μένουν… πέντε ομάδες για τρεις θέσεις. Χωρίς αυτό να αγχώνει τον Παναθηναϊκό, ο οποίος γνωρίζει καλά πως έχει τη δυναμική και την ποιότητα να βάλει ακόμα δύο ομάδες από κάτω του προκειμένου να προκριθεί στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα.

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τον όμιλο του τριφυλλιού.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ισπανία): Το alter ego

Οι Μαδριλένοι ήταν η ομάδα που… άλλαξε την “πράσινη” ψυχολογία καθώς στο παιχνίδι που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ άρχισε η αντεπίθεση του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο “ταιριάζει γάντι” σε αυτήν του Αργύρη Πεδουλάκη, κάτι το οποίο είχε τονίσει ο τεχνικός του τριφυλλιού κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκα. Η απουσία ενός “ψηλού” – φόβητρου, αλλά και η αφέλεια με την οποία αγωνίζεται πολλές φορές η Ρεάλ Μαδρίτης είναι δύο στοιχεία που ενισχύουν τη συγκεκριμένη άποψη.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Λιθουανία): Ερωτηματικό η διάρκεια

Το θετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τόσο ότι στον Παναθηναϊκό προέκυψε η λιθουανική ομάδα ως αντίπαλος, όσο ότι αποφεύχθηκε ο “εμφύλιος” με τον Ολυμπιακό. Το συγκρότημα του Χοάν Πλάθα μπορεί να τερμάτισε στην πρώτη θέση του τρίτου ομίλου, αλλά αποτελεί έναν σαφώς πιο “εύκολο” (αδόκιμος ο όρος όταν μιλάμε για τέτοιο επίπεδο, αλλά ενδεικτικός) αντίπαλο σε σχέση με τους “ερυθρολεύκους”.

Το ερωτηματικό στην περίπτωση της Ζαλγκίρις Κάουνας είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να παρουσιαστεί εξίσου “δεμένη” και “ενεργητική” και στο Top 16, εκεί όπου πλέον θα μπει το “πρέπει” στην καθημερινότητά της μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις που πραγματοποίησε στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα.

ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ (Ισπανία): Του χεριού του

Ισχύει πάνω – κάτω ότι ισχύει και στην περίπτωση της Ζαλγκίρις Κάουνας. Δηλαδή, οι Ισπανοί αποτελούν έναν σαφώς πιο “επιθυμητό” αντίπαλο σε σχέση με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία, εν τέλει, κατέληξε στον όμιλο του Ολυμπιακού. Ο Γιάσμιν Ρέπεσα δείχνει να έχει “σουλουπώσει” την μέχρι πρότινος αλλοπρόσαλλη και νωχελική Ουνικάχα Μάλαγα, η οποία, όμως, όπως και η Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έχει “ψηλούς” που μπορούν να “χτυπήσουν” την αδυναμία του Παναθηναϊκού στο “4” – “5”.

Ο Κόστα Πέροβιτς και ο Φραν Βάσκεζ είναι, σαφώς, δύο αρκετά ποιοτικοί παίκτες, αλλά δεν αποτελούν φόβητρα για την “πράσινη” φροντ λάιν, η οποία μπορεί να αναχαιτίσει τόσο τους δύο πρώην παίκτες της Μπαρτσελόνα, όσο και τους Λούκα Ζόριτς και Τζέιμς Γκιστ, που ταιριάζουν στα ματς απ με τους Στεφάν Λάσμε και Κώστα Τσαρτσαρή.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ρωσία): Το απόλυτο φαβορί

Ενδεχόμενη απώλεια της πρώτης θέσης στο Top 16 θα αποτελεί, μάλλον, μεγάλη έκπληξη. Η ομάδα του Έτορε Μεσίνα μπορεί να… ψάχνεται ακόμα και να μην έχει αποδώσει αυτά που μπορεί (βάσει ρόστερ), αλλά όσο περνά ο καιρός θα “ανεβάζει στροφές” και θα εξελιχθεί στο αδιαφιλονίκητο φαβορί ακόμα και για την κατάκτηση του τίτλου. Τα αστέρια είναι πολλά, το ταλέντο περισσεύει, αλλά όσο το τιμόνι της ομάδας βρίσκεται στα χέρια του Μίλος Τεόντοσιτς, τότε ο Παναθηναϊκός μπορεί να ελπίζει πως θα καταφέρει να νικήσει (έστω στο ΟΑΚΑ) την “ρωσική αρκούδα”.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Τουρκία): “Τρελή”, αλλά επικίνδυνη

Οι Τζόρνταν Φάρμαρ και Σάσα Βούγιασιτς αποτελούν την αρχή και το τέλος κάθε επιθετικής προσπάθειας των Τούρκων. Οι δύο πρώην ΝΒΑερ είναι, χωρίς αμφιβολία, δύο παίκτες – καλαθομηχανές, αλλά μαζί με αυτό και δύο εγωκεντρικοί γκαρντ, που δεν δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να ακολουθήσει ο Οκτάι Μαχμούτι. Όσο εύκολα μπορεί να κερδίσει με +20, τόσο εύκολα μπορεί να χάσει με την ίδια διαφορά η Αναντολού Εφές, η οποία αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό του συγκεκριμένου ομίλου.

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (Γερμανία): Ο αδύναμος κρίκος

Η πρόκριση στο Top 16 είναι μεγάλη υπόθεση για τους Βερολινέζους, οι οποίοι, όμως, τα κατάφεραν, κυρίως γιατί βρέθηκαν στον πιο αδύναμο όμιλο της πρώτης φάσης. Παρόλ’ αυτά, δείχνουν επικίνδυνοι στην έδρα τους και το ζητούμενο είναι να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να τους κερδίσει στο “σπίτι” τους, αφού τέτοιες εκτός έδρας νίκες είναι αυτές που δίνουν προκρίσεις.

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ (Γερμανία): Ο χαμένος… χάνεται

Στα… κυβικά της Άλμπα Βερολίνου είναι και η ομάδα του Κρις Φλέμινγκ. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας δεν είναι καμία υπερδύναμη, αφού η παρουσία της στο Top 16 αποτελεί… υπέρβαση, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως δεν θα παλέψει για το καλύτερο. Το ενδεχόμενο να “χωθεί” στην πρώτη τετράδα είναι απίθανο, αλλά όποιος δεν καταφέρει να την κερδίσει δύο φορές, τότε ίσως… το “πληρώσει” ακριβά.