Ο Παναθηναϊκός, κατάφερε μετά τις ήττες από Ρεάλ και Ολυμπιακό στην περίφημη «διαβολοβδομάδα», να αντιδράσει δυναμικά κόντρα στην Νταρουσάφακα και να θέσει, με την προσθήκη των Τζέιμς και Γκάμπριελ στο rotation, νέα δεδομένα εν όψει του αγώνα με την Μπαρτσελόνα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Απέναντι σε μία ομάδα, που τη δεδομένη στιγμή αναζητά την επιβίωσή της σε μια δύσκολη διοργάνωση, έχοντας επίσης πολλά προβλήματα, οι «πράσινοι» έβλεπαν την ευκαιρία ενός σημαντικού «διπλού». Φευ…

Η πρωτεύουσα της Καταλονίας, αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά «άβατο» για τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ. Ένα «άβατο», που ο ίδιος ο τωρινός προπονητής του Παναθηναϊκού «έχτισε», όταν βρισκόταν στα ηνία της τεχνικής ηγεσίας της «Μπάρτσα». Για ακόμη μία φορά, το «τριφύλλι» στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων, ηττώμενο με 72-57 και φεύγοντας ξανά απογοητευμένο από αυτό το σπουδαίο ευρωπαϊκό ντέρμπι. Τι συμβαίνει, όμως, και παρουσιάζεται αυτή η εικόνα; Τι έχει οδηγήσει σε έξι συνεχόμενες ήττες στη Βαρκελώνη;

Τελευταίο «διπλό» με «Άρτζι», αλλά…

Θα ξεκινήσουμε από το πρώτο παιχνίδι της μετά-Ομπράντοβιτς εποχής, καθώς με τον Σέρβο ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει την υπέρβαση του 2011, παίρνοντας την πρόκριση με μειονέκτημα έδρας, για να επανέλθουν ένα μήνα αργότερα στη Βαρκελώνη και να πανηγυρίσουν το έκτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο. Βρισκόμαστε στις 9 Απριλίου, όταν η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έχει ξεκινήσει μία σεζόν μεταβατική για την ιστορία της και παίζει κόντρα στους Καταλανούς στα playoffs. Με τους Λάσμε-Γκιστ πρωταγωνιστές και τον Διαμαντίδη «ενορχηστρωτή», φτάνει πολύ κοντά σε ένα μεγάλο «διπλό» για να «σπάσει» την έδρα, έχοντας 9/22 τρίποντα και σχεδόν ίδιο συντελεστή με την Μπαρτσελόνα, αλλά με τον Βίκτορ Σάδα ως «παράγοντα Χ», η «Μπάρτσα« καταφέρνει να κερδίσει, επωφελούμενη και από το τραγικό 46.7% του αντιπάλου της στις βολές.

Στο δεύτερο ματς, έρχεται το break. Πριν το περίφημο τρίποντο του Διαμαντίδη μπροστά στον Τζαγουάϊ, ο Παναθηναϊκός έχει ακόμη μία καλή βραδιά στο μακρινό σουτ, με 10/23 τρίποντα, βελτιωμένος κατά σχεδόν 30 ποσοστιαίες μονάδες στις βολές και καταφέρνει να φτάσει στην νίκη, παρά τις επτά λιγότερες κατοχές του (6 παραπάνω λάθη, ένα λιγότερο επιιθετικό ριμπάουντ).

diamantidis jawai triponto

Η Μπαρτσελόνα, όμως, καταφέρνει στο 4ο ματς της σειράς να «σπάσει» το ΟΑΚΑ και να γυρίσει τη σειρά στη Βαρκελώνη για το 5ο και καθοριστικό παιχνίδι. Σε αυτό, μία κάκιστη επιθετική εμφάνιση στερεί από τους «πράσινους» τη δυνατότητα να διεκδικήσουν άλλη μία υπέρβαση, με 1/16 τρίποντα και 10 λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ (19 έναντι 9 υπέρ της Μπάρτσα). Αριθμοί-«κόλαφος», που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν χειρότερο σκορ από το τελικό 64-53, με τη μαχητικότητα των παικτών του Πεδουλάκη να μην επιτρέπει διασυρμό.

Ξεκινά με «Φράγκι» η κατηφόρα…

Την επόμενη χρονιά, ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει αποχωρήσει από το σύλλογο στα μέσα της και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διαχείρισης της κρίσης στον Παναθηναϊκό, έχοντας στο πλευρό του τον Δημήτρη Πρίφτη. Καταφέρνει να παρουσιάσει μία αξιοπρεπή ομάδα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στα προημιτελικά, πριν τελικά εξαντληθεί και «συντριφθεί» στο 5ο ματς στη Ρωσία και κερδίζει το double εντός συνόρων, αλλά τότε ξεκινά ουσιαστικά η «κατάρα» του «Παλάου Μπλαουγκράνα».

curry barca pao

Στη 12η αγωνιστική του Top-16, το «τριφύλλι» είναι ανταγωνιστικό για ένα δεκάλεπτο (14-15) και από τότε ξεκινά ο κατήφορος, με ένα επιμέρους 28-15 της «Μπάρτσα» να αλλάζει πλήρως τα δεδομένα και το ματς να μη γυρίζει ποτέ. Τα 6/18 τρίποντα δεν είναι άσχημο ποσοστό, όσο τα 18/41 δίποντα, τα πέντε παραπάνω λάθη και τα οκτώ λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ, ήτοι 13 λιγότερες κατοχές, από τις οποίες οι Καταλανοί πήραν το μάξιμουμ. Τελικό σκορ είναι το 84-62, αν και πιο σημαντικό ήταν το μετέπειτα 69-60 επί της Μάλαγα, που ουσιαστικά «σφράγισε» την πρόκριση στα playoffs.

Ανταγωνιστικός… μόνο με Ιβάνοβιτς

Το καλοκαίρι του 2014, έρχεται στον Παναθηναϊκό ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος φαίνεται πως ως βαθύς γνώστης του ισπανικού μπάσκετ και του τρόπου παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, της βάζει δύσκολα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», παρότι ο τελικός απολογισμός της σεζόν, είναι οι 4 ήττες σε ισάριθμα ματς για regular season και Top-16. Στο πρώτο ματς για την κανονική περίοδο, ο… συμπαθητικός Παναθηναϊκός που περιμένει τότε καρτερικά την επάνοδο του ΝτεΜάρκους Νέλσον, «πληγώνεται» από τα 2/20 τρίποντα και τις 9 λιγότερες ασίστ (18 έναντι 9), παρότι έχει και τέσσερις κατοχές παραπάνω (11 λάθη έναντι 15), σε ένα ματς που τελειώνει με διαφορά εννέα πόντων (78-69).

tomic batista barca pao

Εκεί που λέει κανείς, όμως, κρίμα είναι στη δεύτερη συνάντηση για το Top-16. Ο καλύτερος Παναθηναϊκός μετά την πρώτη απομάκρυνση Πεδουλάκη (ισχύει μέχρι και σήμερα), διεκδικεί επί ίσοις όροις την νίκη στη Βαρκελώνη, αλλά ένας απολαυστικός Χουέρτας με 22 πόντους και 5 ασίστ, καθώς και μερικές ακόμη λεπτομέρειες που είχαν να κάνουν περισσότερο με την πνευματική ετοιμότητα σε ειδικές καταστάσεις, κοστίζουν ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να τον είχαν «εκτοξεύσει». Σε ματς ίσων κατοχών, τα 10/25 τρίποντα και τα 20/34 δίποντα είναι εξαιρετικά ποσοστά, αν και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα 12/20 τρίποντα της Μπαρτσελόνα. Και στην πραγματικότητα και σε επίπεδο αριθμών, μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία, που ίσως να αφορούσε αυτό το «στοιχειωμένο» που αναφέραμε νωρίτερα.

Με Σάλε… δε βρισκόταν στο γήπεδο

Ο προπονητής άλλαξε ξανά, αλλά το αποτέλεσμα όχι. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, όχι μόνο δεν καταφέρνει να εμφανίσει μία ανταγωνιστική ομάδα στη Βαρκελώνη, αλλά δέχεται μία από τις πιο «βαριές» ήττες σε μεταξύ τους αναμετρήσεις, με το τελικό 77-52 να σηματοδοτεί μία πρώτη περίοδο κρίσης του περσινού Παναθηναϊκού, μετά τα δύο σερί κερδισμένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Τα 2/14 τρίποντα, τα 19/43 δίποντα και οι επτά λιγότερες κατοχές με τέσσερις λιγότερες ασίστ, εξηγούν αρκετά καλά για ποιο λόγο συνέβη αυτός ο «διασυρμός», με τον Παναθηναϊκό ουσιαστικά να μην έχει πατήσει ποτέ στο παρκέ…

calathes barca pao 2015

Μία… από τα ίδια στην επιστροφή Πασκουάλ

Η τρίτη περίοδος, κυρίως, είναι αυτή που «καταστρέφει» ένα υποσχόμενο 36-31 για το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ, στην επιστροφή του στη Βαρκελώνη ως αντίπαλος. Ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτό το «κλίμα» που επικρατεί στις επισκέψεις στην Καταλονία, είδε να «χτυπά» και τον ίδιο, με τραγικά ποσοστά από την περιφέρεια (4/26 τρίποντα), 10 μόλις ασίστ με τον Καλάθη να έχει προσφέρει μόλις μία, αν και κατάφερε να έχει τρεις παραπάνω κατοχές. Ο Μπουρούσης, ήταν σαφώς επηρεασμένος από την αφυδάτωση που τον ταλαιπωρούσα και οι Τζέιμς, Γκάμπριελ θέλουν τον χρόνο τους.

Συμπέρασμα

Ο Παναθηναϊκός δε βλέπει απλώς την ψυχολογία του να «καταρρακώνεται» στα εκτός έδρας ματς με την Μπαρτσελόνα. Το κατά μέσο όρο ποσοστό του 26.7% στα τρίποντα στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή, το οποίο μετατρέπεται σε 21% στις έξι τελευταίες ήττες, είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να τον κάνει ανταγωνιστικό σε μία τόσο δύσκολη έδρα. Εξήγηση, ασφαλώς, μπορούν να αποτελέσουν και οι περίπου 4-5 λιγότερες κατοχές που έχει κατά μέσο όρο στους αγώνες του στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», αν σκεφτεί κανείς πως η Μπαρτσελόνα είναι μία ομάδα, που εκμεταλλεύεται πλήρως αυτό το νούμερο σε σχεδόν όλες τις συναντήσεις τους. 

Το ίδιο ισχύει και στο κομμάτι της δημιουργίας. Ελλείψει δεύτερου point guard ουσιαστικά, μιας και ο Μάικ Τζέιμς δεν μπορεί να θεωρηθεί καθαρά ως «άσσος», ήταν φυσικό να υπάρχουν μόνο 10 ασίστ στη στατιστική του, όταν η δημιουργία του Καλάθη έχει εκμηδενιστεί. Αν και στο χθεσινό (2/12) ματς έχει χάσει μόλις κατά ένα επιθετικό ριμπάουντ τη «μάχη» της ρακέτας, συνήθως «καταποντίζεται», ενώ πολλές φορές εμφανίζεται ένας μη συνηθισμένος πρωταγωνιστής για τους «Μπλαουγκράνα». Κάποτε ήταν ο Σάδα, χθες ήταν ο Βεζένκοφ με το εκπληκτικό παιχνίδι του και τους πόντους που προσέφερε σε κρίσιμα σημεία.

Οι λόγοι των ηττών και των κακών εμφανίσεων στη Βαρκελώνη, λοιπόν, είναι αρκετοί. Την επόμενη φορά, δε θα αρκεί να βάλει μία «εξάστερη φορεσιά», αλλά και να παρουσιάσει κάτι πλήρως διαφοροποιημένο, ώστε να «σπάσει την κατάρα»…

singleton barca pao