Στο (αγγλικό) λεξικό ο όρος “mind games” ορίζεται ως “μία πράξη ή σειρά πράξεων με υπολογίσιμη ψυχολογική χειραγώγηση, ιδίως προκειμένου για την πρόκληση σύγχυσης“. Κάπως έτσι έδρασε χθες το βράδυ (07/06) ο Παναθηναϊκός στον πρώτο τελικό της Basket League ΟΠΑΠ.

Πριν και πάνω απ όλα, χρησιμοποίησε το μυαλό του για να “κουράσει” αυτό των παικτών του Ολυμπιακού και προϊόντος του χρόνου είδε την υπεροχή του στο παρκέ να γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι “πράσινοι” ήταν εμφανώς προσηλωμένοι στο πλάνο που είχε καταρτίσει ο Αργύρης Πεδουλάκης με τους συνεργάτες του, δείγμα του ότι η προετοιμασία για τον πρώτο τελικό ήταν… πραγματικό φροντιστήριο.

Αυτό φάνηκε τόσο από τον τρόπο προσέγγισης του αγώνα από τους παίκτες του τριφυλλιού, όσο και από την… ικανότητα που έδειξαν να μην επηρεαστούν από τον εκνευρισμό των γηπεδούχων. Ένας εκνευρισμός, ο οποίος σε πολλές φάσεις… ξεχείλιζε, με τους Κυπελλούχους Ελλάδος, όμως, να παραμένουν… απαθείς.

Η ηρεμία που έβγαλε με την αντίδρασή του ο Στεφάν Λάσμε στη “σπίθα” που άναψε ο Πέρο Άντιτς στη δεύτερη περίοδο, αλλά και η αντίστοιχη πραότητα του Τζέιμς Γκιστ στις “κόντρες” του με τον Κώστα Παπανικολάου καταδεικνύουν πως ο Αργύρης Πεδουλάκης προετοίμασε την ομάδα του ΚΑΙ πνευματικά.

Πρόκειται ίσως για τον πλέον σημαντικό παράγοντα σε τέτοια παιχνίδια, αφού η ικανότητα των παικτών να παραμένουν συγκεντρωμένοι στο πλάνο του προπονητή τους αψηφώντας το τι γίνεται στο γήπεδο ξεχωρίζει τους καλούς παίκτες από τους… πολύ καλούς.

Κι αυτό ήταν ακόμα ένα κερδισμένο στοίχημα για τον Παναθηναϊκό. Οι “πράσινοι” μπορεί να υπέπεσαν σε σωρεία λαθών (κυρίως στο β’ δεκάλεπτο) και να μην ήταν εντυπωσιακοί στην επίθεση όσο στην άμυνα, αλλά το γεγονός πως δεν παρέκκλιναν στο ελάχιστο από το αρχικό πλάνο ήταν ο πλέον βασικός λόγος για τον οποίο ήρθε το “διπλό”.

Έχοντας, πλέον, μεταφέρει τη σειρά των τελικών στο ΟΑΚΑ, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη καλούνται να συνεχίσουν με την ίδια… σιγουριά και ηρεμία, με σκοπό να κάνουν το 2-0 και, πλέον, να βρεθούν ένα βήμα (ή μία νίκη, αν προτιμάτε) μακριά από την επανάκτηση των σκήπτρων του Πρωταθλητή Ελλάδος.

Αρκεί, οι Κυπελλούχοι Ελλάδος να εμφανιστούν εξίσου δυνατοί στον πνευματικό τομέα. Να μην παρασυρθούν! Να μην “τρελαθούν”! Γιατί, όπως είπαμε, τα mind games την ώρα του αγώνα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική του έκβαση…