Του έχουν κολλήσει πολλά παρατσούκλια για τις τεράστιες δυνατότητες του. «Ηλεκτρολόγος», «Gabon Beast». Και όχι άδικα. Ο Στεφάν Λάσμε έχει αφήσει την σφραγίδα του και στον Παναθηναϊκό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Φέτος όμως, δεν έχει… αφήσει παιχνίδι για παιχνίδι που να μην έχει μείνει στα… ρηχά νερά (εξαίρεση το ματς με την Μπαρτσελόνα) και δεν έχει αφήσει ικανοποιημένο τον κόσμο του τριφυλλιού, την διοίκηση και τον Τσάβι Πασκουάλ που τον επανέφεραν το καλοκαίρι πίσω στα γνώριμα εδάφη της Αθήνας και του ΟΑΚΑ. Ο Αφρικανός σέντερ δείχνει ως τώρα έξω από τα νερά του και αποτελεί έναν από τους αδύναμους κρίκους του Παναθηναϊκού.

Η εικόνα του

Το αμυντικό οπλοστάσιο του Λάσμε, το οποίο ήταν το καλό χαρτί του δείχνει να έχει πάθει αφλογιστία. Δεν μπορεί να προστατεύσει το πράσινο «ζωγραφιστό», έχει τεράστια θέματα στην άμυνα σε όλα τα ματς, δειχνει να έχει αργά πόδια, ενώ έχει θέματα με τα δυνατά κορμιά, δεν μπορεί να ακολουθήσει το πλάνο με τις αλλαγές στην άμυνα, δεν δίνει πολλά στην επίθεση (περιορίζεται σε σουτ από τα 4-5 μέτρα) δεν είναι ο γνωστός ριμπάουντερ Λάσμε και ο γνωστός «ηλεκτρολόγος» Λάσμε στα κοψίματα.

Τι φταίει;

Το τι φταίει και ο Λάσμε δεν είναι φέτος… Λάσμε το ξέρει καλύτερα ο ίδιος και ο Πασκουάλ. Και δεν είναι τα χρόνια που πέρασαν (έφτασε αισίως τα 36). Ο Αφρικανός δεν δείχνει να έχει προσαρμοστεί ακόμα στην φιλοσοφία του Πασκουάλ. Στα ματς δείχνει έξω από τα νερά του. Και δεν έχει να κάνει αυτό με το γεγονός ότι δεν είναι βασικός και αναντικατάστατος. Δεν τον… τρώει ο πάγκος. Παίζει κατά μέσο όρο 19΄.17΄΄ στα ματς της Ευρωλίγκα. Ακόμα δεν έχει μπει στο πετσί του ρόλου του. Ακόμα δεν έχει ανεβάσει στροφές. Και μπορεί να ανεβάσει. Το θέμα είναι να πεισμώσει και να σπρώξει ο ίδιος τον εαυτό του προς τα πάνω.

Οι αποδόσεις του, πάντως, είναι κάτω από κάθε άλλη σεζόν της καριέρας του στην Ευρώπη.

 

Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΛΑΣΜΕ

ΜΑΤΣ    ΠΟΝΤΟΙ      ΡΙΜΠ. ΑΣΙΣΤ ΚΛΕΨ. ΚΟΨ.

10               5.8              3.2       0.4        0.6       1

 

Ο ΛΑΣΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΕΖΟΝ           ΟΜΑΔΑ (ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ)        ΠΟΝΤΟΙ     ΡΙΜΠ.       ΚΟΨ.

2008-09            Παρτιζάν (Ευρωλίγκα)             10.6           6.6         1.5

2009-10            Μακάμπι (Ευρωλίγκα)              6.5            4.4         1.4

2012-13            Παναθηναϊκός (Ευρωλίγκα)      10              6.1         1.9

2013-14            Παναθηναϊκός (Ευρωλίγκα)       8.9            4.8         1

2014-15            Εφές (Ευρωλίγκα)                    6.7            3.9         0.8

2015-16            Γαλατασαραϊ (EuroCup)          11.2            6.6         1.4

2017-18            Οϋνικς (EuroCup)                    14.6            6.4         2.5