Ο επαγγελματικός αθλητισμός -κυρίως στα ομαδικά αθλήματα εξαιτίας της τρανής τους προβολής σε σχέση με τα ατομικά, τουλάχιστον στη χώρα μας- δεν είναι ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι μόνο για τους πρωταγωνιστές, τους απόλυτους δηλαδή σταρ των εκάστοτε διοργανώσεων ή ομάδων, αλλά και για τους λιγότερους ποιοτικούς παίκτες, που παλεύουν να καθιερωθούν με νύχια και με δόντια.
Όσο περνούν τα χρόνια, αυτή τους η αποστολή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολα, με τη μεγαλύτερη ηλικία τους σε συνδυασμό με τη μικρότερη των άμεσων ανταγωνιστών τους να τους οδηγεί αργά ή γρήγορα στην εξιδανίκευση των ονείρων τους σε κάποια άλλη, λιγότερο ορθάνοιχτη, αγκαλιά.

Και ακριβώς για αυτό, το ξαφνικό φορμάρισμα του Λεωνίδα Κασελάκη δεν είναι μονάχα ριζικό για τον ίδιο μα και πέρα για πέρα αξιοθαύμαστο από τον περίγυρο, τους οπαδούς και τους κριτικούς και τις πένες τους -κάτι που του χαρίζει μια έξτρα πανοπλία ενάντια στα αρνητικά σχόλια ή τις αποτυχίες.

Ηλυσιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Νέα Κηφισιά, Astana, Προμηθέας Πατρών.
Ελλάδα, VTB, EuroCup.
29 ετών όταν άφησε τους Αχαιούς για τον Παναθηναϊκό, 31 όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, όσο αγωνίζεται για πρώτη φορά στην καριέρα του στην EuroLeague, όσο διεκδικεί περισσότερους του ενός τίτλους.

Έχουμε αναφέρει πολλάκις πως ο… νέος Δημήτρης Πρίφτης με την επιστροφή στο σήμα κατατεθέν του, το small ball, χρειάζεται τον Κασελάκη όσο λίγους ακόμα στο ρόστερ, με τον έμπειρο forward να ανεβαίνει από το 3 -όπου δεν ρόλαρε, όσο φιλότιμος και ήταν- στο 4 -όπου αποδεικνύεται λίρα εκατό για την εν γένει προβληματική επίθεση του «τριφυλλιού», κάτι που «κουβάλησε» και στη θητεία του με την Εθνική ομάδα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Στα τελευταία 5 ματς του λοιπόν, με Ελλάδα και Παναθηναϊκό, μετράει 39 πόντους (8 ανά βραδιά) και 18 ριμπάουντ (4 ριμπάουντ) -επιδόσεις που είναι η 2η και η 2η, αντίστοιχα, καλύτερη της 10ετούς του πορείας στα παρκέ της Ευρώπης!

Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτά τα νούμερα δεν είναι άλλο από το γεγονός πως σε αυτό το χρονικό διάστημα, καταναλώνει το 55% των συνολικών του φετινών πόντων αλλά και το 46% των συνολικών του φετινών ριμπάουντ -κάτι που αναδεικνύει όσο τίποτα το τρομερό του φορμάρισμα.

Αναλυτικά:

Στα πρώτα 13 ματς της σεζόν: 35 πόντοι (3 μ.ο)/ 21 ριμπάουντ (2 μ.ο)
Στα τελευταία 5 ματς της σεζόν: 39 πόντοι (8 μ.ο)/ 18 ριμπάουντ (4 μ.ο)

Ταυτόχρονα, σε αυτά τα παιχνίδια είναι και εξαιρετικά εύστοχος, αφού σουτάρει με 15-28 εντός πεδιάς (54% ευστοχία), με 10-16 στα δίποντα (63% ευστοχία) αλλά και με 5-12 στα τρίποντα (42% ευστοχία), ενώ έχει ευστοχήσει σε τουλάχιστον 1 σε κάθε ένα από αυτά!

Τέλος, οι ομάδες του έχουν καταφέρει να κερδίσουν τα 3 εκ των 5 συνολικά ματς τους στα 81 λεπτά του στο παρκέ σε αυτό το διάστημα (3 σερί νίκες), με τον ίδιο να μετράει εν ολίγοις 0.5 πόντους ανά λεπτό, 1.4 πόντους ανά σουτ αλλά και 0.9 πόντους ανά τρίποντο -όντας έτσι ένα σημαντικό γρανάζι για κάθε προπονητή και κάθε επίπεδο.

Το επιστέγασμα των εμφανίσεών του φυσικά, δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή του ως ένας εκ των ηγετών της Εθνικής ομάδας στον πρόσφατο αγώνα με την Λευκορωσία, όπου μέτρησε 14 πόντους (5-12 σουτ, 4-7 δίποντα, 1-5 τρίποντα) και 4 ριμπάουντ στα 29 λεπτά που εμφανίστηκε στο παρκέ του «Αλεξάνδρειου», όπου έκανε την Ελλάδα καλύτερη κατά 6 πόντους σε ένα ματς που κρίθηκε στους 10.