Δεν αποτελεί μυστικό, πως ο Παναθηναϊκός αναζητά εδώ και αρκετό καιρό έναν σέντερ με αθλητικά προσόντα. Αυτή ήταν, άλλωστε, μία από τις προτεραιότητες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου όταν αποφάσισε να βγει στην αγορά προς ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος ρόστερ και μία από τις πιο ιδανικές λύσεις που του παρουσιάστηκαν, ήταν εκείνη του Τρέβορ Εμπάκουε.

Ο Αμερικανός παίκτης της «ομάδας του λαού», ήταν τελικά μια περίπτωση που απασχόλησε έντονα τους ανθρώπους των «πρασίνων», με αποτέλεσμα να έρθουν σε επαφή με τη διοίκηση της Μακάμπι Τελ Αβίβ και να της καταθέσουν πρόταση για την απόκτησή του. Συγκεκριμένα, προτίμησαν να ακολουθήσουν ένα γνωστό τους «κόλπο», ζητώντας ανταλλαγή με τον Όγκνιεν Κούζμιτς και θέλοντας να επαναλάβουν την ιστορία της μεταγραφής του Τζέιμς Γκιστ στα μέσα της σεζόν 2012-2013, με τον Άντι Πάνκο να μετακινείται στη Μάλαγα.

Η υπόθεση του Εμπάκουε, όμως, δεν είναι τόσο απλή, αφενός γιατί «δένεται» με τριετές συμβόλαιο από το καλοκαίρι, αφετέρου επειδή η Μακάμπι δείχνει να τον χρειάζεται, σε αντίθεση με τη Μάλαγα που είχε δώσει απλόχερα τον Γκιστ, μην υπολογίζοντάς τον. Η συνέχεια της ιστορίας, βέβαια, δεν την είχε δικαιώσει και ο Παναθηναϊκός θα άλλαζε θεαματικά πρόσωπο, φτάνοντας στο double με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον Αμερικανό φόργουορντ να κάνει τρομερό δίδυμο με τον Λάσμε.

Κάπως έτσι, θα ήθελε το τεχνικό επιτελείο να δημιουργήσει έναν ανάλογο συνδυασμό, κάτι που αποτελούσε επιθυμία και το καλοκαίρι, αλλά τόσο ο Λάσμε όσο και ο Τάιους είχαν απορρίψει τις προτάσεις που είχαν στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να έρθει ο Κούζμιτς ως τρίτη επιλογή. Τα «εμπόδια» που ανυψώνονται, ιδίως από πλευράς Μακάμπι, είναι σημαντικά, αλλά στον Παναθηναϊκό δείχνουν πρόθυμοι να τα ξεπεράσουν για να γίνει η απαραίτητη διορθωτική κίνηση στην φρόντ-λάιν, με τον παίκτη πάντως να φαίνεται θετικός στο ενδεχόμενο του να γίνει κάτοικος Αθήνας.

Η περίπτωσή του, όπως γίνεται κατανοητό, έχει γίνει αρκετά περίπλοκη, αλλά περαιτέρω εξελίξεις δε θα αργήσουν να πραγματοποιηθούν. Ο 26χρονος, ύψους 2.07 σέντερ, είχε «εξαργυρώσει» το καλοκαίρι μια εξαιρετική σεζόν με την Μπάμπεργκ, αναδεικνυόμενος σε πρωταθλητή Γερμανίας και, βλέποντας με την ισραηλινή ομάδα ακόμη και ορατή την πιθανότητα αποκλεισμού από το Eurocup, θα ήθελε να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα, αν συνυπολογίσουμε ότι στις τάξεις της βρίσκεται ο Σέντρικ Σίμονς, ενώ προπονείται στο Τελ Αβίβ και ο Σον Τζέιμς. Όλα αυτά, καθιστούν ένα μικρό «γρίφο» αυτή την υπόθεση, με τον Εμπάκου να έχει κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα 6.9 πόντους, 8 ριμπάουντ και 1.2 μπλοκ ανά αγώνα, ενώ στο Eurocup έχει 10.5 πόντους, 9.8 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ.