Το πρώτο ντέρμπι της… νέας εποχής (τετριμμένο, αλλά αληθές) ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με τους “πράσινους” να αποχωρούν με σκυμμένο το κεφάλι από τον αγωνιστικό χώρο. Σίγουρα όχι γνώριμη εικόνα για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να φεύγουν ικανοποιημένοι μετά από (σχεδόν) κάθε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που διεξαγόταν στο ΟΑΚΑ. Ακόμα κι αυτό, όμως, είναι μέρος της… αλλαγής κάποιων δεδομένων που υπάρχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, με πρώτο και κυριότερο το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός από την αρχή της χρονιάς ήταν αναγκασμένος να… κυνηγάει τους πρωταθλητές Ελλάδος και Ευρώπης για να τους καθαιρέσει.

Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να “κολακεύει” το τριφύλλι με βάση την εικόνα του αγώνα, αφού οι “ερυθρόλευκοι” ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο μεγαλύτερο μέρος του, αλλά δεδομένου του χρονικού σημείου στο οποίο διεξήχθη το πρώτο “αιώνιο” ντέρμπι της φετινής σεζόν, το “διπλό” ήταν μάλλον φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Οι “πράσινοι” ατύχησαν να δουν τα περισσότερα από τα ατού τους να βρίσκονται σε μέτρια μέρα (Ούκιτς, Πάνκο, Ματσιούλις) ή να είναι αρκετά περιορισμένα από την “ερυθρόλευκη” άμυνα (Σχορτσανίτης). Κι αν πολλοί (φυσιολογικά) σταθούν στο μικρό διάστημα παρουσίας του “Σόφο” στο παρκέ (11:51′) ουσιαστικά θα δουν μόνο το δέντρο, χάνοντας το δάσος.

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε και ο Αργύρης Πεδουλάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, “είχαμε τεράστιο πρόβλημα στην άμυνα και επιλέξαμε να παίξουμε με αθλητικά παιδιά. Έπρεπε να τρέξουμε, γι’ αυτό μπήκε ο Λάσμε”.

Ίσως, όμως, το βασικότερο στοιχείο υπερίσχυσης του Ολυμπιακού έναντι του Παναθηναϊκού ήταν οι… Έλληνες. Οι ξένοι παίκτες και των δύο ομάδων δεν έκαναν τη διαφορά στο χθεσινό ντέρμπι αφήνοντας τους ημεδαπούς να… πάρουν τη μπαγκέτα και να δώσουν το ρυθμό.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως οι “πράσινοι” Έλληνες σκόραραν το 61.7% των πόντων της ομάδας τους (37/60), εν αντιθέσει με τους “ερυθρόλευκους” Έλληνες, οι οποίοι είχαν αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό επιθετικής επιρροής στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με 79.7% (51/64).

Είναι δεδομένο πως σε τέτοια παιχνίδια οι Έλληνες είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά, πόσω μάλλον σε ένα τόσο πρώιμο χρονικά παιχνίδι, όπου οι Πειραιώτες είχαν το πλεονέκτημα της ψυχολογίας όντας πρωταθλητές και πιο “δεμένη” ομάδα, σε αντίθεση με το τριφύλλι που δημιουργήθηκε από την αρχή αυτό το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μένει ως αίσθηση από το πρώτο ντέρμπι των δύο “αιωνίων” είναι πως, παρά τη νίκη, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αισθάνεται τόσο σίγουρος για την διατήρηση του πλεονεκτήματος της έδρας στους τελικούς, αφού ο Παναθηναϊκός έδειξε στοιχεία ομάδας που εν καιρώ μπορεί να βάλει δύσκολα στους πρωταθλητές Ελλάδος.

Λόγος για πανικό και απογοήτευση δεν υπάρχει, αφού το επόμενο ραντεβού των δύο αντιπάλων θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2013, κάτι που καθιστά πρόδηλο πως σε τέσσερις μήνες πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει. Αυτό, άλλωστε, κατέστη σαφές και την περσινή σεζόν, με τον Παναθηναϊκό να δείχνει στο παιχνίδι του πρώτου γύρου πως βρίσκεται αρκετά επίπεδα πάνω σε σχέση με τον αντίπαλό του, αλλά στο τέλος να βρίσκεται στο καναβάτσο.