Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να εκδοθεί δελτίο από την ΕΟΚ στον Λευτέρη Μαντζούκα και να μπορεί το next big thing του ελληνικού μπάσκετ, που απέκτησαν ο πράσινοι στις 23/12/2020 από τον Προμηθέα, να παίζει με την ομάδα στις εγχώριες διοργανώσεις. Η Ομοσπονδία απάντησε – όπως  αναμενόταν – «όχι» στον Παναθηναϊκό και ξεκαθάρισε στους πράσινους ότι βάσει των κανονισμών της δεν μπορεί να εκδώσει δελτίο στον 17χρονο παίκτη του τριφυλλιού.

Η απάντηση της ΕΟΚ δεν προκάλεσε έκπληξη. Όπως είπαμε παραπάνω, ήταν αναμενόμενη. To Basketblog άλλωστε ειχε αναφέρει από τις 20/12/2020 ότι ο νεαρός παίκτης δεν μπορεί να παίξει στην Ελλάδα φέτος με τον Παναθηναϊκό, λόγω των κανοπνισμών της ΕΟΚ.

Ο Μαντζούκας δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τα 18 του χρόνια. Θα τα συμπληρώσει στις 8 Ιουλίου 2021. Οι παίκτες που δεν έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια δεν μπορούν να κάνουν επαγγελματικό συμβόλαιο. Αν ο Μαντζούκας ήταν ήδη 18, θα έκανε συμβόλαιο, ο Παναθηναϊκός θα το κατέθετε στον ΕΣΑΚΕ, ο παίκτης θα έπαιρνε δελτίο από την ΕΟΚ και θα μπορούσε να παίζει.

Η μεγάλη ελπίδα του ελληνικού μπάσκετ, όμως, δεν είναι 18 χρονών ακόμα. Στον Προμηθέα έπαιζε με δελτίο, επειδή ήταν μέλος της Εφηβικής Ομάδας των Πατρινών.  

Ο κανονισμός της ΕΟΚ όμως, δεν επιτρέπει μεταγραφές στο επίπεδο των παιδικών κι εφηβικών τμημάτων μιας ομάδας εν μέσω της χρονιάς. Άρα βάσει του κανονισμού ο 17χρονος φόργουορντ δεν μπορούσε να πάρει δελτίο γα να παίξει στον Παναθηναϊκό από φέτος.

Οι πράσινοι είχαν προσπαθήσει μέσω ενός «τρικ» να προσπεράσουν το εμπόδιο αυτό. Ο Παναθηναϊκός είχε δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει φέτος τον Μαντζούκα στην Εφηβική του ομάδα  και θα τον έχει μόνο για την πρώτη ομάδα. Ο κανονισμός της ΕΟΚ, όμως, δεν προβλέπει αυτή την περίπτωση.

Έτσι από την στιγμή που ο κανονισμός δεν επιτρέπει μετακινήσεις εφήβων κάτω των 18 από μια ομάδα σε μια άλλη, εν μέσω της σεζόν, η Ομοσπονδία είπε «όχι» στο αίτημα του Παναθηναϊκού για έκδοση δελτίου από φέτος στον Μαντζούκα.

Το τριφύλλι θα προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ. Αν δεν αλλάξει κάτι κι εκεί ο Μαντζούκας δεν θα έχει φέτος δικαίωμα συμμετοχής με τον Παναθηναϊκό στις εγχώριες διοργανώσεις και μπορεί να παίζει μόνο στην Euroleague.