Έτοιμος για μεγάλα πράγματα έδειξε ο Παναθηναϊκός Superfoods ο οποίος στην τελευταία φορά που πάτησε το παρκέ ο Δημήτρης Διαμαντίδης, επικράτησε με 80-73 της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο του τουρνουά «Diamonds are forever», με τον κόσμο να αποθεώνει σε κάθε στιγμή τον μεγάλο της αρχηγό, με την φανέλα με το Νο13 να αποσύρεται στον ουρανό του ΟΑΚΑ…στα 13” πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου! Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη έδειξαν ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα, και με την αμυντική τους τακτική και θέληση στην τέταρτη περίοδο (δέχθηκαν μόλις 10 πόντους) έφτασαν στη νίκη, δείχνοντας αθλητικότητα και έκρηξη στο παιχνίδι τους. Κυριότερος εκφραστής αυτής της πίεσης στην μπάλα ήταν ο Μάικ Τζέιμς (8 π., 6 ασίστ), με τον Νικ Καλάθη (14 π., 6/13 σουτ) να κάνει ένα καλό παιχνίδι, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης (18 π., 3/3 τριπ., 5 ριμπ., 4 ασίστ) ήταν για ένα ακόμα παιχνίδι ο πρώτος σκόρερ του «τριφυλλιού». Πολύ καλή η παρουσία όλων των Αμερικάνων (Νίκολς 9 π., Γκιστ 8 π., Σίνγκλεντον 8 π. και Ρίβερς 6 π.) ενώ έξω από τα νερά του δείχνει ο Τζέιμς Φελντέιν (0/4 σουτ). Τελευταίο αφήσαμε τον Νίκο Παππά (9 π.), ο οποίος σε ένα ακόμα παιχνίδι έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες. Μεγάλο πρόβλημα η παρουσία δυνατών σέντερ, με τον Τζέιμς Ογκουστίν (18 π., 7/8 σουτ) να μοιάζει ασταμάτητος, ενώ πολύ καλός για ένα ακόμα βράδυ ήταν ο Νάντο Ντε Κολό (13 π.). Αυτή ήταν η πρώτη ήττα της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη στα φιλικά της παιχνίδια επί Ελληνικού εδάφους (μετράει σημαντικές απουσίες από το ρόστερ του). Συνολικά ο Παναθηναϊκός είχε 10/27 τρίποντα αλλά και περισσότερα ριμπάουντ (32-25) ενώ οι Ρώσοι είχαν μόλις 2/13 τρίποντα αλλά 28/41 δίποντα. Στο φινάλε ο Αντρέι Βατούτιν βράβευσε τον Διαμαντίδη, ενώ τιμήθηκε από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ξεκίνησε με την ίδια πεντάδα που είχε ρίξει στο παρκέ και με την Μακάμπι στο χθεσινό (16/9) παιχνίδι (Καλάθης. Φλεντέιν, Χαραλαμπόπουλος, Γκιστ και Σίγκνλεντον) με τους πρωταθλητές Ευρώπης να προηγούνται γρήγορα με 0-4, και τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει τους πρώτους του πόντους με γκολ-φάουλ του Γκιστ στο 3’ (3-4). Ο εξαιρετικός Ντε Κολό με τον ίδιο τρόπο πέτυχε το 10-13 στο 6’, ενώ ο Τεοντόσιτς με την είσοδο του στο παρκέ αποδοκιμάστηκε για μια ακόμα φορά. Ο Νίκολς έχοντας άψογο στυλ ισοφάρισε με τρίποντο σε 13-13, με τον Νίκο Παππά να παίρνει «φωτιά» και με ένα coast to coast κάρφωμα να βάζει για πρώτη φορά μπροστά το «τριφύλλι» με 19-17 στο 2’04’’. Οι «πράσινοι» συνέχισαν το σερί τους, και έτσι έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας το προβάδισμα με 25-19.

Ο Νίκολς συνέχισε να ευστοχεί από την κορυφή της γραμμής των 6.75, με τον Παναθηναϊκό να ανεβάζει την διαφορά στο +9 (28-19), και λίγο αργότερα με νέο τρίποντο ο Ρίβερς να την συντηρεί στο +8 (31-23). Από εκεί και πέρα η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη απέδειξε γιατί αποτελεί το κορυφαίο σύνολο της Ευρώπης, και με σταθερό σκοράρισμα από όλους τους παίκτες της, και συνέπεια στην άμυνα, έτρεξε αρχικά ένα σερί 0-10 προσπερνώντας στο σκορ με 31-33, με το κοινό να χειροκροτεί τον Τεόντοστις για μαγική του ασίστ στον Ογκουστίν. Ο Παππάς με τρίποντο ισοφάρισε εκ νέου σε 36-36 στο 16’ , αλλά τα συνεχόμενα μακρινά σουτ των γηπεδούχων ήταν αδύνατο να βρίσκουν συνέχεια στόχο, και έτσι ο Ντε Κολό με 8 διαδοχικούς πόντους έφερε την ΤΣΣΚΑ στο +10 (36-46), με την είσοδο στο παρκέ του Δημήτρη Διαμαντίδη στο 1’08’να αλλάζει το σκηνικό. Ο μεγάλος αρχηγός με το «καλημέρα» έδωσε ασίστ στον Γκιστ, με τον Αμερικανό να σκοράρει, και το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με 39-48, με την απόσυρση της φανέλας στα 13’’ πριν το τέλος να δίνει στο σκηνικό ένα πανηγυρικό….αλλά και νοσταλγικό τόνο, για το τελευταίο λεπτό στο παρκέ του μεγάλου αρχηγού.

Ο Μπουρούσης ήταν αυτός που…με τρίποντα πήρε την σκυτάλη και με δυο μαζεμένα μείωσε σε 45-50 στο 23’, προσπαθώντας να επαναφέρει στην διεκδίκηση του παιχνιδιού την ομάδα του, αλλά ήταν φανερό πως η ΤΣΣΚΑ σκόραρε ανά πάσα στιγμή στην επίθεση, και με την ρακέτα της να αποτελεί απαγορευμένη περιοχή έφτασε και πάλι την διαφορά στο +10 (45-55), με τον Τζάκσον να κάνει αυτή τη φορά την δουλεία. Ο Παναθηναϊκός έχοντας διάθεση να πιέσει την μπάλα με τους Καλάθη και Τζέιμς, κατάφερε με ένα γρήγορο 4-0 από τους δυο περιφερειακούς τους να μειώσει σε 51-57 μέσα σχεδόν σε μια φάση, για να αναλάβουν δράση αυτή την φορά με τρίποντα οι Μπουρούσης και Καλάθης, μειώνοντας σε 57-60 στο 27’. Ο Τζέιμς συνεχίζοντας την πίεση έκλεψε την μπάλα από τον Ντε Κολό και με κάρφωμα σε κενό…τέρμα μείωσε σε 59-60, με τον Γκιστ με κάρφωμα και φάουλ να ολοκληρώνει την ανατροπή, δίνοντας το προβάδισμα και πάλι στους «πράσινους» με 62-60 στο 28’, ολοκληρώνοντας ένα σερί 8-0. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε ισόπαλη με 63-63, έχοντας ως highlight το τρομερό κόψιμο του Νίκολς στον Τζάκσον στα 8’’.

Με το παιχνίδι να μπαίνει στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι ομάδες εμφανίστηκαν περισσότερο επιφυλακτικές και προσεχτικές στον αμυντικό τομέα, με τον Ογκουστίν να συνεχίζει να κάνει την ζημιά στον Παναθηναϊκό και να συντηρεί ένα μικρό προβάδισμα για την ΤΣΣΚΑ (65-68). Ο Σίγκλεντον από δημιουργία του Μπουρούση μείωσε σε απόσταση αναπνοής (67-68), με τον θετικό Τζέιμς να ξαναδίνει προβάδισμα στο «τριφύλλι» με 69-68 στο 35’, προιδιάζοντας για ένα αγωνιστικό «θρίλερ» στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Ο Φριτζόν με τρίποντο μετά το τάιμ άουτ του Ιτούδη «πάγωσε» προσωρινά το ΟΑΚΑ, με τον Ρίβερς με δικό του μακρινό σουτ να ξανά βάζει μπροστά τους γηπεδούχους (72-71), και τον Παναθηναϊκό να βγάζει ενέργεια στο παρκέ, με αποκορύφωμα το κλέψιμο του Καλάθη στον Ντε Κολό που κατέληξε σε κάρφωμα στον αιφνιδιασμό του Σίγκλεντον μετά από δημιουργία του Τζέιμς (74-71). Ο Καλάθης μετά από ασίστ του Μπουρούση συντήρησε την διαφορά στο +5 (78-73) στο 1’43’’, με τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη να δείχνουν μεγαλύτερη δίψα για τη νίκη. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με 80-73, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει σε μια φιλική, αλλά σημαντική από άποψη ψυχολογίας νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 25-19, 39-48, 63-63, 80-73

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σίγκλεντον 8, Νίκολς 9 (2), Ρίβερς 6 (2), Τζέιμς 8 (6 ασίστ), Μποχωρίδης, Φώτσης, Παππάς 9 (1), Φελντέιν, Διαμαντίδης (2 ασίστ), Γκιστ 8, Χαραλαμπόπουλος, Μπουρούσης 18 (3), Καλάθης 14 (2).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ιτούδης): Ντε Κολό 13, Τεόντοσιτς 5 (1/4 τριπ., 5 ασίστ), Ογκουστίν 18, Μαλέικο, Φριντζόν 8 (1), Τζάκσον 5, Σταρατέλεφ, Λαζάρεφ 6, Κουρμπάτοφ, Χίγκινς 6, Λοπάτιν, Κριάπα 6, Κουρμπάκοφ 6, Βοστρικόφ.