Μέσω του προσωπικού του blog στην ιστοσελίδα της Euroleague μίλησε ο Εστεμπάν Μπατίστα με αφορμή τον επικείμενο αγώνα (Μεγάλη Πέμπτη 09/04) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού, χαρακτήρισε τελικό την συγκεκριμένη αναμέτρηση, θέτοντας ως μοναδικό στόχο τη νίκη, ώστε η ομάδα του να μην έχει ανάγκη “ξένα δώρα”.

Επίσης, αναφέρθηκε στην καυτή έδρα της Hala Pionir, την προσωπική του μάχη με τον…γίγαντα του Ερυθρού Αστέρα, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς και ,φυσικά, στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας την προηγούμενη Κυριακή (05/04).

Αναλυτικά:

«Ξέρουμε πως πρέπει να νικήσουμε, αν θέλουμε να προκριθούμε. Έχουμε κι άλλες πιθανότητες πρόκρισης, αλλά θέλουμε να πάρουμε τον πιο ασφαλή δρόμο, νικώντας τον Ερυθρό Αστέρα, κάτι που εξαρτάται από εμάς και μόνο. Παρότι ο Ερυθρός Αστέρας δεν έχει πιθανότητες πρόκρισης, δε θα ‘ναι διατεθειμένος για τέτοια δώρα. Θα ‘ναι σκληρός αντίπαλος, όλοι το ξέρουν αυτόν και πρέπει να δείξουμε πως μπορούμε να προκριθούμε, πως ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που αξίζει να ‘ναι στις 8 καλύτερες στην Ευρώπη. Αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, πρέπει να επανορθώσουμε για την ήττα μας απ’ την Άλμπα. Ήταν μία χαμένη ευκαιρία εντός έδρας, η οποία μας αναγκάζει να νικήσουμε στο Βελιγράδι. Παίζουμε για ένα μεγάλο στόχο και τώρα είναι που πρέπει να δείξουμε το χαρακτήρα μας και τις φιλοδοξίες μας ως ομάδα.

Ο Ερυθρός Αστέρας είναι σκληρός αντίπαλος κι η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην Pionir, αλλά τίποτα δε μπορεί να μας ξαφνιάσει τέτοια ώρα. Ξέρουμε πως ο Ερυθρός Αστέρας δε θα κάνει δώρα. Θα ‘ναι έτοιμοι για μία καλή εμφάνιση και να μας δυσκολέψουν. Θα ‘ναι πολύ σκληρή αναμέτρηση, υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων, παρότι είναι από διαφορετικές χώρες. Ακόμη κι έτσι πρέπει να μείνουμε μακριά απ’ αυτή την αντιπαλότητα κι όλα αυτά και να ‘μαστε συγκεντρωμένοι σ’ ό,τι διακυβεύεται. Είναι σαν τελικός για εμάς. Θέλουμε να εξαρτάται από εμάς. Είναι το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε κι ό,τι γίνει, έγινε. Ευελπιστούμε να δείξουμε πως μπορούμε να ‘μαστε ομάδα των playoffs.

Χάσαμε μία καλή ευκαιρία απέναντι στην Άλμπα. Είχαμε τον έλεγχο της αναμέτρησης, αλλά η Άλμπα αντεπιτέθηκε στα τελευταία λεπτά. Η Άλμπα είναι σαν γερμανική μηχανή, παίζουν το ίδιο επί 40 λεπτά, ανεξαρτήτως αν είναι πίσω ή μπροστά στο σκορ με 20 πόντους. Παίζουν χωρίς σταματημό, ενώ εμείς είχαμε σκαμπανεσβάσματα σε καθοριστικές στιγμές. Κάποια στιγμή χάσαμε τον έλεγχο της αναμέτρησης και τους επιτρέψαμε να πιστεψουν πως μπορούσαν να νικήσουν. Είναι καλή ομάδα η οποία εκμεταλλεύεται τέτοιες καταστάσεις.

Κατακτήσαμε το Κύπελλο Ελλάδος το Σαββατοκύριακο! Είναι η πρώτη φορά που μία ομάδα το κατακτά για 4 συνεχόμενες χρονιές, τουλάχιστον έτσι μου ‘παν. Κανείς δεν το ‘χει κάνει στο παρελθόν, επομένως είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Ήταν ο πρώτος στόχος μας στη χρονιά, από χρονολογικής πλευράς. Θα μπορούσαμε να ‘χαμε προκριθεί και στα playoffs της Ευρωλίγκας, ο οποίος είναι άλλος ένας στόχος μας, αλλά ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο για εμένα! Ήταν διαφορετικό απ’ αυτό στην Τουρκία με την Καρσίγιακα, μία πιο ταπεινή ομάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστια ομάδα, με μεγάλη παράδοση και το να ‘μαι σε θέση να βοηθήσω να κατακτήσει ένα τρόπαιο με κάνει πολύ υπερήφανο. Είμαι χαρούμενος για το Κύπελλο, αλλά 4 ημέρες μετά, έχουμε άλλη μία τεράστια αναμέτρηση μπροστά μας. Είμαστε απολύτως συγκεντρωμένοι στο πώς θα νικήσουμε τον Ερυθρό Αστέρα. Δε μπορώ να το πω αρκετές φορές, είναι σαν τελικός. Είναι η πιο καυτή περίοδος της χρονιάς και πρέπει να ‘μαστε έτοιμοι και συγκεντρωμένοι.

Δε σκεφτόμαστε καν την πιθανότητα αποκλεισμού. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε περίοδο αλλαγών, προσπαθεί να χτίσει ένα πιο νεανικό ρόστερ, παραμένοντας αρκετά ανταγωνιστικός. Είναι επιβεβλημένο γι’ αυτό το σύλλογο να παλεύουμε για τους υψηλότερους δυνατούς στόχους. Η στόχος είναι η πρόκριση στα playoffs της Ευρωλίγκας. Γι’ αυτό παλεύουμε, αυτό θέλουμε και γι’ αυτό δουλεύουμε απ’ την αρχή της χρονιάς. Θα προσπαθήσουμε να μη βάλουμε μεγαλύτερο βάρος στους ώμους μας, παρότι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει Παναθηναϊκός και θέλουμε να τιμήσουμε τη φανέλα και να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης παράδοσής του. Ευελπιστούμε η όποια πίεση να μην γυρίσει σε βάρος μας. Πρέπει να ‘μαστε ήρεμοι και να ξέρουμε πως φοράμε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, που σημαίνει πως πρέπει να ‘μαστε απολύτως συγκεντρωμένοι πώς θα κερδίσουμε αυτή τη σημαντική αναμέτρηση.
Έχω ξαναπαίξει στην Pionir, μία φορά, απέναντι στην Παρτιζάν, με την Αναντολού Εφές. Ήταν δύσκολη ατμόσφαιρα, μπορείς να αισθανθείς γιατί το αποκαλούν εντός έδρας πλεονέκτημα. Στην τελική, παίζουμε “5 εναντίον 5″ κι ο κόσμος θα κάνει ό,τι θέλει, αλλά δε σκοράρει καλάθια ούτε παίζει άμυνα. Πρέπει να ‘μαστε συγκεντρωμένοι σε ό,τι συμβαίνει στο παρκέ, όχι έξω απ’ αυτό. Ο Τζέιμς Γκιστ έχει παίξει στην Pionir με την Παρτιζάν πολλές φορές και το ίδιο ο ΝτεΜάρκους Νέλσον με τον Ερυθρό Αστέρα. Υποθέτω μόνο ένας εξ αυτών θα τύχει θερμής υποδοχής! Ακόμη κι έτσι είμαστε έμπειροι παίκτες και πρέπει να μείνουμε μακριά απ’ αυτά. Στο κάτω-κάτω είμαστε προνομιούχοι να παίρνουμε μέρος σε τέτοιες αναμετρήσεις. Κάθε παίκτης το θέλει, να αισθανεί και να διασκεδάζει την εμπειρία. Οι δυνατές ατμόσφαιρες είναι πάντα καλές, μέρος της δουλειά μας, και, ξαναλέω, όλα έχουν να κάνουν με το να τσεκάρουμε το εισιτήριό μας για την πρόκριση, τίποτα περισσότερο.

Έχω ν’ αντιμετωπίσω τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. Αρκεί να δει κανείς τη στατιστική για να καταλάβει πόσο απίθανη χρονιά κάνει. Είναι πολύ μεγαλόσωμος. Τους αντιμετωπίσαμε και παλαιότερα και το πιο σημαντικό είναι πως όλοι έχουμε το ρόλο μας στη νίκη, ο Μαριάνοβιτς μπορεί να ‘χει όποιους αριθμούς θέλει αρκεί να κερδίσουμε την αναμέτρηση. Πάντα κάνει μεγάλους αριθμούς, αλλά πρέπει να παίξουμε καλά, ώστε η μεγάλη εμφάνισή του να μην έχει αντίκτυπο στο αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τίποτα άλλο πέραν της νίκης. Δεν είμαστε σε θέση να διαλέξουμε οτιδήποτε, αλλά μόνο να προκριθούμε στην επόμενη φάση. Μόνο όταν καταφέρουμε να περάσουμε, αν περάσουμε, θα σκεφτούμε τον επόμενο αντίπαλό μας. Δε θα ‘ταν πολύ ώριμο να σκεφτόμαστε ποιον θ’ αντιμετωπίσουμε μετά, επειδή αυτή είναι αναμέτρηση ζωής ή θανάτου. Είναι η πιο σημαντική της χρονιάς και δε μπορούμε να σκεφτόμαστε οτιδήποτε άλλο ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ευελπιστώ να συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε στην Ευρωλίγκα και μετά απ’ αυτή την εβδομάδα, μόνο αυτό θέλουμε τώρα!».

Τσιτσόπουλος Γρηγόρης