Δυνατός στην άμυνα, προβληματικός στην επίθεση παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο του δυνατό κρας τεστ για φέτος. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, παρά τις απουσίες των Διαμαντίδη – Ούκιτς, έδειξε αρκετά θετικά στοιχεία, κυρίως όσον αφορά την αμυντική της συμπεριφορά, επικρατώντας του Ερυθρού Αστέρα στη Σόφια με 70-64.

Οι “πράσινοι” μπορεί να μην έχουν ακόμα τους επιθετικούς αυτοματισμούς που επιθυμεί ο “Άρτζι”, αλλά μέσα από την πιεστική τους άμυνα και έχοντας ως σημείο αναφοράς στην επίθεση τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη κατάφεραν να βάλουν στον ρυθμό τους την σερβική ομάδα παίρνοντας, εν τέλει, το ροζ φύλλο αγώνα.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, οι “πράσινοι” προσπάθησαν να τροφοδοτήσουν τον θηριώδη σέντερ επανειλημμένως στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Κάτι η αστοχία του “Σόφο”, κάτι η καλή άμυνα των Σέρβων, όμως, δεν επέτρεψε στον Έλληνα σέντερ να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Έτσι, μετά τους γρήγορους τέσσερις πόντους που πέτυχε, δεν μπόρεσε να απειλήσει άλλο την ρακέτα του Ερυθρού Αστέρα. Αυτό σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση δύο ατομικών φάουλ, ήδη, από το 3ο λεπτό, ανάγκασαν τον Αργύρη Πεδουλάκη να περάσει στο παρκέ τον Χίλτον Άρμστρονγκ. Ο Αμερικανός “ψηλός” μπορεί να μην σκόραρε, αλλά στην άμυνα έδινε σιγουριά στους “πράσινους”.

Το τριφύλλι διατηρούσε σταθερά ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο, όμως, δεν υπερέβαινε τους τέσσερις πόντους, τουλάχιστον στο πρώτο δεκάλεπτο (14-12 στο 10′).

Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στη δεύτερη περίοδο. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδος είχαν πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά, αλλά στην επίθεση παρουσίαζαν δυστοκία. Ο Μπράμος, παρόλ’ αυτά, πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με διαδοχικά τρίποντα αποτέλεσε τον κύριο εκφραστή των “πράσινων” επιθέσεων.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη δεν έχασε σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου το προβάδισμα, και με τον ομογενή γκαρντ/φόργουορντ να ηγείται στο σκοράρισμα έχοντας 11 πόντους, πήγε στα αποδυτήρια με αέρα επτά πόντων (30-23).

Ένα πεντάλεπτο προβληματικής συμπεριφοράς και στις δύο πλευρές του παρκέ ήταν αρκετό για να δώσει στους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα την ευκαιρία να “ροκανίσουν” τη διαφορά και να φέρουν το παιχνίδι στην ισοπαλία (36-36 στο 26′).

Η απουσία του “Σόφο” από το παρκέ ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή, αφού οι “πράσινοι” δεν είχαν κάποιον παίκτη για να ακουμπήσουν τη μπάλα στο “ζωγραφιστό”. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους Σέρβους να πιέσουν περισσότερο στην περιφέρεια δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας από πλευράς Παναθηναϊκού.

Όταν, όμως, ο Σχορτσανίτης πέρασε στο παρκέ, όλα έγιναν πιο εύκολα. Το τριφύλλι μπόρεσε να πάρει σκορ κοντά στο καλάθι και με τον θηριώδη σέντερ να αναλαμβάνει δράση επέστρεψε σε θέση οδηγού (47-39 στο 30′).

Το νερό είχε μπει, πλέον, στο αυλάκι καθώς η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη είχε τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού. Οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα προσπαθούσαν να μειώσουν τη διαφορά κυρίως μέσα από ατομικές ενέργειες και εκμεταλλευόμενοι τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ του Παναθηναϊκού. Δεν τα κατάφεραν, όμως, καθώς μετά το 33ο λεπτό οι “πράσινοι” κυριάρχησαν στο παρκέ αυξάνοντας τη διαφορά με ραγδαίους ρυθμούς.

Έτσι, το +15 (66-51) του 37ου λεπτού ουσιαστικά έβαλε τέλος στην υπόθεση νίκης, με τους Σέρβους να καταφέρνουν, απλά να περιορίσουν την έκταση της ήττας τους στα τελευταία λεπτά.

Τα δεκάλεπτα: 14-12, 30-23, 47-39, 70-64.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 18, Μπράμος 11 (3), Πάνκο 10 (2), Ματσιούλις 10, Άρμστρονγκ 2, Τσαρτσαρής 2, Κίτσεν 10, Ξανθόπουλος 3, Γιαννόπουλος 4, Σκορδίλης.