Κατά τη διάρκεια του λοκ-άουτ του ΝΒΑ, το 2011, οι παίκτες της Λίγκας αγωνίζονταν σε ανεξάρτητα πρωταθλήματα φορώντας το μπλουζάκι της Nike με το logo «Basketball Never Stops». Το μπάσκετμπολ, όμως, δεν σταματά γενικά ποτέ στις Η.Π.Α.. Και η ανεξάρτητη λίγκα The Basketball Tournament (TBT) αποτελεί και μία “όαση” και για τον τιμωρημένο Τζέιμς Γκιστ. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού, που τον περασμένο Μάρτιο ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το 2017 έναντι 1,6εκατ.δολ., τιμωρήθηκε τον Μάιο με αποκλεισμό 8 μηνών λόγω χρήσης ινδικής κάνναβης και θα επιστρέψει στις επίσημες υποχρεώσεις του «τριφυλλιού» τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ο Γκιστ θα είναι παρών στην προετοιμασία των Κυπελλούχων, όμως δεν έχει σταματήσει να παίζει και αγωνίζεται στην ΤΒΤ με την ομάδα The City Of Gods (=«Η ομάδα των θεών»). Μάλιστα, με την νίκη της ομάδας του επί της Boeheim’s Army με 80-76, τα ξημερώματα της Κυριακής (26/7), ο «πράσινος» φόργουορντ προκρίθηκε στο φάιναλ-φορ της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη! Ο Γκιστ, που δεν κατάφερε να φτάσει σε φάιναλ-φορ του NCΑΑ με το Μέριλαντ ή στο αντίστοιχο της Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό, πέτυχε 2π. με 2/2βολ. (είχε και 0/2διπ.-0/1τριπ. και 5ριμπ.) σε 13′ και η The City Of Gods θα παίξει στον ημιτελικό με στόχο το χρηματικό έπαθλο του… ενός εκατομμυρίου δολαρίων!!!

Συμπαίκτης του Γκιστ είναι και ο μέχρι πρότινος σέντερ της ΑΕΚ, Ποπς Μενσά-Μπονσού, ο οποίος επίσης τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό για χρήση αναβολικών, που πέτυχε 15π. με 5/6διπ.-6/11βολ. και 12ριμπ. σε 28′. Στην ομάδα τους αγωνίζεται επίσης ο άλλοτε παίκτης των Χοκς, Ντερμαρ Τζόνσον, ο πρώην των Ουίζαρντς, Ξαβιέ Σάιλας και ο άλλοτε σέντερ των Μπουλς, Μάικλ Σουίτνι. Οι παραπάνω επικράτησαν των Boeheim’s Army του άλλοτε φόργουορντ των Σανς, Χακίμ Ουόρικ (19π.), αλλά και του πρώην παίκτη του Ρεθύμνου (2007-08), Τέρενς Ρόμπερτς και του άλλοτε γκαρντ του Ηλυσιακού (2003-04) και της Ζάλγκιρις Κάουνας, Ουίλι Ντιν. Η TBT είναι μία καλοκαιρινή λίγκα 97 ομάδων σε 5 Περιφέρειες και η νικήτρια ομάδα λαμβάνει το έπαθλο του 1εκατ., με το ποίο πληρώνει μέρος του μισθού των παικτών. Οι Γκιστ (πέτυχε στους “16” και ένα εντυπωσιακό κάρφωμα!) και Μενσά-Μπονσού έχουν συμφωνήσει στα 70.000δολ., όσο και οι περισσότεροι συμπαίκτες τους, ενώ άλλοι αμείβονται με 35.000δολ..