Στην πρώτη επιστροφή των φιλάθλων του στο ΟΑΚΑ για πρώτη φορά από το 2020, ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 89-85 στην παράταση την Partizan στο πλαίσιο του 2ου ημιτελικού του 3ου «Παύλος Γιαννακόπουλος» παρά το γεγονός πως βρέθηκε πίσω ακόμα και με 19 πόντους, παίρνοντας έτσι την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής (18/9).

Στην πρώτη περίοδο, η Partizan κατάφερε να ξεπεράσει το αρχικό της μέτριο ξεκίνημα (5-0) και με πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο να σβήσει την όποια δημιουργική αύρα του Παναθηναϊκού, που πέτυχε μόλις 7 πόντους μετά το 4′, ενώ η ίδια 20 σε όλη την περίοδο (14-20).

Ο ρυθμός των Σέρβων δε σταμάτησε ούτε στη δεύτερη περίοδο, με τους φιλοξενούμενους να εκμεταλλεύονται την αστάθεια του «τριφυλλιού» και τα πολλά του λάθη- κακές επιλογές, και σε συνδυασμό τόσο με την τρομερή τους επαφή στο ανοιχτό γήπεδο όσο και με την ικανότητά τους να πετυχαίνουν μερικά δύσκολα καλάθια, έφτασαν γρήγορα και σε διψήφιες αποστάσεις.
Συγκεκριμένα, έτρεξαν ένα ηχηρό σερί της τάξης του 14-2 μέχρι και το 16′, φτάνοντας δις στο +16 (18-34, 20-36) σε αυτό το διάστημα.

Το «τριφύλλι» έβγαλε σφυγμό από εκείνο το σημείο και έτρεξε ένα 7-0 μίνι σερί μειώνοντας στους 12 (28-40) με κύριους πρωτεργάτες τους Perry και Sant Roos, αλλά η Patrizan βρήκε απαντήσεις στα προβλήματα του άστοχου (13% τρίποντα) και κακού εν γένει Παναθηναϊκού και έφτασε στη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά της στο τέλος του ημιχρόνου (+17, 31-48).

Στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αποδείξει την πλασματικότητα του σκορ του περασμένου, και σφίγγοντας την αμυντική του υπόσταση -αναγκάζοντας την Partizan κυρίως σε δύσκολα σουτ στο φινάλε του χρόνου επίθεσης- πετυχαίνοντας να γίνει ξανά ανταγωνιστικός κόντρα στα πολλά χαμηλά σχήματα του «εχθρού».
Έτσι, σταδιακά κατάφερε να επιστρέψει από τις διψήφιες διαφορές (3 φορές), και να φτάσει τόσο στο -8 στο 28′, όντας και τρομερά πιο αποτελεσματικός στην επίθεση, αλλά και στο -6 (55-61), τρέχοντας ένα 8-2 σερί.

Ωστόσο, ο Yam Madar -πρώτος σκόρερ μέχρι τότε με 13 πόντους- με το goal foul του απέναντι στο miss match με τον Παπαγιάννη έκλεισε το σκορ του δεκαλέπτου στο 68-59, με την Partizan να πετυχαίνει τους 5 από τους 20 συνολικά πόντους της στο τελευταίο λεπτό.

Οι «πράσινοι» δεν απογοητεύτηκαν όμως, και συνέχισαν σε υψηλούς ρυθμούς σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ, και με κύριους πρωταγωνιστές τους Macon και Evans έριξε τη διαφορά στους 5 (68-73) στο 33′ με τρομερό goal foul του πρώτου, ενώ θα μπορούσε να μειώσει και περισσότερο αν ο Sant Roos δεν αστοχούσε σε εξ επαφής ανάποδο lay up λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Ό,τι δεν έκανε ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ όμως, το έκανε ο Perry -μπήκε μετά από πολλή ώρα στο παιχνίδι- που με τρίποντο από την δεξιά γωνία έπειτα από σπάσιμο της μπάλας από τον Evans μείωσε στο καλάθι (71-73).

Το σερί των γηπεδούχων έφτασε στο τρομερό 13-0 και με τρίποντο του Παπαπέτρου από την αριστερή γωνία πέρασε για πρώτη φορά μετά την πρώτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 76-73, ενώ μετά από επιτυχημένη άμυνα του ίδιου, ήρθε και το 78-73 (19-5 στην περίοδο) με τον ενεργητικότατο Floyd.

Όμως, μετά από τόσα λεπτά πράσινης κυριαρχίας, η Partizan βρήκε 2 πόντους μέχρι και το 38′ από τη γραμμή των βολών και τους Abramovic και LeDay και μείωσε στους 3 ξανά (78-75), με την τραβηγμένη επιλογή του Perry από το mid range να της χαρίζει ένα εύκολο transition για το 78-77 με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού.

Ακόμα μια βιαστική επιλογή του «τριφυλλιού» -με τον Παπαπέτρου– χάρισε ακόμα μια αμαρκάριστη όψη στους Σέρβους, που με τον αρχηγό τους, τον Zarorac, ισοφάρισαν σε 80-80 μόλις 39” πριν το φινάλε, κόντρα στη ροή των τελευταίων 15 λεπτών, με το… παιδικό λάθος του Sant Roos στην επόμενη επίθεση να τους χαρίζει την ευκαιρία να περάσουν μπροστά.

Στην τελευταία επίθεση του αγώνα, ο Madar έχασε την ευκαιρία να σκοράρει δις απέναντι σε Evans και Floyd, με τον Perry να στέκεται εξαιρετικά άτυχος στο τελευταίο δευτερόλεπτο με άστοχο floater, και έτσι ακόμα μια παράταση είναι γεγονός για τον Παναθηναϊκό!

Στην παράταση, το «τριφύλλι» με την Partizan πήγαιναν συνεχώς πόντο- πόντο, με τον Kevin Punter να μειώνει στον πόντο (86-85) 1 λεπτό πριν το τέλος, με τον Floyd να αστοχεί σε ένα ζευγάρι βολών στον αντίποδα στερώντας έτσι ξανά το πλεονέκτημα του +3 με 50 περίπου δευτερόλεπτα στο ρολόι.

Όμως, με τρίποντο του πάντοτε clutch Παπαπέτρου, ο Παναθηναϊκός έκανε το 89-85 38” πριν το φινάλε και έδειξε πανέτοιμος να πάρει την πρώτη του νίκη με κόσμο στο ΟΑΚΑ από το 2020!

 

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 31-48, 59-69, 80-80
Η παράταση: 89-85