Τρομερό φινάλε στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να καταφέρνει να επιστρέψει από το -5 στα τελευταία 40” και να πανηγυρίζει μια τεράστια νίκη με 91-87 έναντι στη Fenerbahce, που αυτοκτόνησε!

Στην πρώτη περίοδο, ο Παναθηναϊκός εκκίνησε πολύ καλά και έδειξε πως έχει αφήσει για τα καλά πίσω του τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις σε Μονακό και Θεσσαλονίκη, προηγούμενος από νωρίς με 13-8.
Κάποιες κακές επιλογές όμως, και μερικά κρίσιμα λάθη που επέφερε εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, του στέρησαν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν το προβάδισμά του και αντίθετα έδωσαν στη Fener να προηγηθεί δις με 4 πόντους, πριν ένα γρήγορο 5-2 σερί των γηπεδούχων κλείσει το σκορ στο 20-21.

Στο επόμενο δεκάλεπτο, οι Τούρκοι έμοιαζαν πάντοτε ικανοί να βρίσκουν τη λύση στα προβλήματα που επέβαλλε το «τριφύλλι« τόσο χάρις το σόου του Nando De Colo (12 πόντοι) όσο και την all around εμφάνιση του Polonara (6 πόντοι, 2 ασίστ) και έφτασαν μάλιστα και στο +9 με τρίποντο του πρώτου στο transition (36-45).
Ωστόσο, τότε συνέβη κάτι το… τρελό, με τον Παναθηναϊκό να τρέχει ένα γρήγορο 8-0 σερί, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου (11 πόντοι) να πετυχαίνει ένα ταχύτατο buzzer beater τρέχοντας το γήπεδο έπειτα από κλέψιμο της άμυνας (45-46) -σε ένα ηχηρό πρώτο μέρος, όπου αν και οι φιλοξενούμενοι σούταραν με 57% και είχαν 12 ασίστ, η αρμάδα του Πρίφτη πήρε ώθησε από το «γεμάτο» ΟΑΚΑ και πήρε το μομέντουμ στα τελευταία λεπτά!

Μετά την ανάπαυλα, ο Παναθηναϊκός -βλέποντας από πολύ νωρίς τους White και Perry να φορτώνονται με 4 φάουλ έκαστος- έχασε τη δυναμική του στην άμυνα, με τον Booker να μοιράζει αρκετές έξυπνες ασίστ σε cuts των συμπαικτών και τη Fener να φτάνει και στο +8 μέσω ενός αναπάντητου 0-7 σερί (56-64).
Ωστόσο, όπως έληξε η δεύτερη περίοδος έτσι έκλεισε και η τρίτη, με τους γηπεδούχους -αν και δυσκολεύονταν εμφανώς στην επίθεση- κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 64-64, λίγο πριν αντικρίσουν τον Polonara να πετυχαίνει το 2ο τρίποντό του 6” πριν το τέλος για το 64-67.

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδος είχε πολλές διακυμάνσεις, με τον Macon να ανοίγει το σκορ μειώνοντας στον πόντο με όμορφο mid range (66-67), αλλά την Fener να φτάνει ξανά στo +6 με δύσκολο τρίποντο του Pierre από την αριστερή 45 (66-72).

Οι «πράσινοι» όμως, μέσω της άμυνας τους βρήκαν σφυγμό και στην επίθεση, με τον Macon με 2 ελεύθερες βολές να μειώνει στον πόντο στο 34′ -με τον Αμερικανό να κερδίζει την επαφή πατώντας πολύ οριακά τη γραμμή του διπόντου (73-74)- αλλα και λίγο αργότερα, όταν εκτέλεσε όμορφα από την κορυφή για το 75-76.

Το παιχνίδι πήγε συνεχώς πόντο- πόντο, με τον φοβερό και τρομερό Okaro White -με 4 φάουλ- να πετυχαίνει ένα τρομερό goal foul για το 82-79 στο 37′, λίγο πριν ο Pierre μειώσει εκ νέου στον πόντο (82-81) και ο Vesely με τον 16ο πόντο του χαρίζει προβάδισμα 3 πόντων με 2 σερί καλάθια στην ομάδα του (82-85)!

Στη συνέχεια, Παναθηναϊκός και Nedovic απέτυχαν να σκοράρουν για τρεις, με τον Pierre να ποστάρει τον τελευταίο στην επόμενη φάση και να «σκοτώνει» τους γηπεδούχους με όμορφο post up παιχνίδι 40” πριν το απόλυτο φινάλε (82-87), επεκτείνοντας το σερί των Τούρκων στο 8-0 στο τελευταίο δίλεπτο…

Το «τριφύλλι» πίεσε ασφυκτικά την επόμενη κατοχή της Fener με double team στον Guduric, αλλά στάθηκε άτυχο στη δύσκολη διαγώνια πάσα του Σέρβου, με τον Παπαπέτρου να βγάζει καθαρά τη μπάλα.
Η ομάδα του Djordjevic όμως, έχασε την επίθεση με λάθος λόμπα του De Colo, με τον ΠΑΟ να ξεχύνεται στην αντεπίθεση και να κερδίζει αντιαθλητικό φάουλ στην απόπειρα του Guduric να σταματήσει τον Macon -που ευστόχησε σε αμφότερες βολές και μείωσε στον πόντο με 11” στο ρολόι (86-87)!

Το φινάλε ήταν καταπληκτικό και γεμάτα πράσινα χρώματα, με τον Nedovic αρχικά να δέχεται φάουλ εκτός φάσης -άρα και αντιαθλητικό- και να ευστοχεί με 3” στο ρολόι σε 2 βολές (88-87) και στη συνέχεια τον Παπαπέτρου να κερδίζει 3 βολές -όλες εύστοχες- για το τελικό 91-87 με ένα επικό 9-0 σερί σε 40”!

 

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 45-46, 64-67, 91-87

Δείτε τα πλήρη στατιστικά ΕΔΩ.