Δεν ξέρουμε αν ισχύει εκείνη η περίφημη ατάκα που είχε πει ο Andy Warhol, ότι όλοι μπορούν να έχουν κάποια στιγμή 15 λεπτά διασημότητας… Ξέρουμε ότι ο Νίκος Περσίδης είχε 12.45 λεπτά διασημότητας στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό.

Ο παίκτης του τριφυλλιού έδωσε τα ρέστα του εκεί. Στο 6ο του φετινό ματς με τους πράσινους ο Περσίδης είχε απολογισμό 15 πόντους με 2/2 βολές, 5/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 μόλις λάθος και έκλεψε την παράσταση στο παιχνίδι με τους Νικαιώτες.

Όχι, ότι ο 24χρονος γκαρντ (1,96μ.) είναι ένα πυροτέχνημα και μετά τα 12΄.45΄΄ διασημότητας θα χαθεί. Ίσα, ίσα. Έχει το μέλλον μπροστά του.

Το καλοκαίρι όταν ο Πεδουλάκης τον επέλεγε για να τον πάρει στην ομάδα από τον Διαγόρα Δρυοπιδέων για την προετοιμασία του Παναθηναϊκού πίστευε στο ταλέντο του. Και το έδειξε δίνοντάς του ένα συμβόλαιο στην ομάδα. Ο 24χρονος παίκτης έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει όταν κληθεί να παίξει. Και ο Rick Pitino του έδωσε την μεγάλη ευκαιρία του σήμερα στο παιχνίδι με τον Ιωνικό και ο Περσίδης έδωσε τα διαπιστευτήριά του.

Το Basketblog σκιαγραφεί την διαδρομή του από τα γήπεδα της Χαλκίδας ως το ρεσιτάλ κόντρα στον Ιωνικό.

Ποιο βόλεϊ; Το μπάσκετ

Ο πατέρας του Νίκου Περσίδη έπαιζε βόλεϊ και λάτρειε το άθλημα. Τα παιδιά του, όμως, Νίκος και Χρήστος δεν ακολούθησαν τα χνάρια του. Στην περίπτωσή της οικογένειας Περσίδη δεν ίσχυσε εκείνη η περίφημη παροιμία: «Το μήλο θα πέσει κάτω από την μηλιά». Οι Νίκος και Χρήστος Περσίδης δεν έπεσαν κάτω από τη μηλιά του βόλεϊ, αλλά κάτω από εκείνη του μπάσκετ.

Η πορεία του

Ο Νίκος Περσίδης είναι Χαλκιδαίος. Γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1995 (δεν έχει κλείσει ακόμα τα 25 χρόνια του) και βέβαια άρχισε να παίζει μπάσκετ στον Γυμναστικό Χαλκίδας. Έχει ύψος 1,96 μέτρα.

Ανακάλυψη του Καλαφατάκη

Την περίοδο 2013-2014 ο Γιώργος Καλαφατάκης τον κάλεσε στον Ίκαρο, που τότε είχε έδρα την Χαλκίδα.  Ηταν ακόμα μαθητής της  Γ’ Λυκείου. Δεν πτοήθηκε, όμως,. Συνδύασε ιδανικά μπάσκετ και μαθήματα.

Στα 18 του χρόνια πήρε τους πρώτους του αγώνες στην Basket League. Όχι πολλά πράγματα. Σε συνολικά 1’12’’ συμμετοχής σε τρεις αγώνες (κόντρα σε Πανελευσινιακό, ΚΑΟΔ και Κολοσσό, όλοι στην Χαλκίδα) κατέγραψε μια ασίστ… Καμία προσπάθεια για σουτ.

Στη συνέχεια βρέθηκε σε Ψυχικό, Παγκράτι, Ιωνικό Νίκαιας, Εθνικό και Διαγόρα Δρυοπιδέων. Στην ομάδα του Αιγάλεω αγωνίστηκε τη σεζόν 2018-2019 και σε 29 αγώνες είχε μέσο όρο 6,2 πόντους και 4 ριμπάουντ ανά αγώνα. Έμενε στο παρκέ κάτι παραπάνω από 16 λεπτά σε κάθε αναμέτρηση του Διαγόρα.

Η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού και το «χρίσμα» του «Άρτζι»

Το καλοκαίρι του 2019, ο Περσίδης κλήθηκε από τον Αργύρη Πεδουλάκη στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού. Αρχικά για να βοηθήσει στις προπονήσεις λόγω της απουσίας των διεθνών για το Παγκόσμιο. Ακολούθησε την ομάδα στην Πορταριά κι εκεί κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια.

Η οποία εκτιμήθηκε από τον Αργύρη Πεδουλάκη ο οποίος ζήτησε από την διοίκηση να παραμείνει ο νεαρός φόργουορντ. Και να βοηθάει στις προπονήσεις αλλά και στο rotation στην Basket League (δεν είναι δηλωμένος στο ρόστερ της Euroleague).

Επίσης ο Περσίδης ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας 3Χ3 που πήρε μέρος στους Μεσογειακούς.

Φέτος ο Περσίδης έχει λάβει μέρος σε 6 αγώνες του Παναθηναϊκού. Μέχρι την αναμέτρηση με τον Ιωνικό είχε συνολικά 8 πόντους (5 με το Ρέθυμνο και 3 με το Λαύριο). Σε τρια ματς (ΠΑΟΚ, Άρης εκτός και Λάρισα) είχε μείνει άποντος.

Πλέον μετά το ρεσιτάλ κόντρα στον Ιωνικό έχει μέσο όρο 6π. με 66,67% στα δίποντα (2/3), 75% στα τρίποντα (3/4), 2,17 ριμπάουντ, 0,67 ασίστ, 0,67 κλεψίματα και μόλις 0,33 λαθη. Σε 6΄.45΄΄.

Οι μέντορες

Θεωρεί μέντορά του κάθε προπονητή που έχει δουλέψει μαζί του. Ειδικά φυσικά τον Rick Pitino. Για όλους έχει καλά. Κάποτε είχε πει για έναν από τους μέντορές του: «Ο Δημήτρης Μαρμαρινός στο Ψυχικό έπαιξε καταλυτικό ρόλο για μένα, ήταν κάτι παραπάνω από φίλος μου, ήταν ο δεύτερος πατέρας μου».

Η σχέση με τον Παπαγιάννη

Ο μικρότερος αδελφός του ο Χρήστος παίζει ακόμα μπάσκετ. Παίζει στην ΕΣΚΑΝΑ με τον Ίκαρο. Ήταν σπουδαίο ταλέντο κι εκείνος, αλλά το 2016 η μοίρα τον χτύπησε με όλη της την δύναμη, καθώς υπέστη ρήξη χιαστού. Δεν το έβαλε κάτω όμως, και συνεχίζει ακάθεκτος.

Ο Χρήστος Περσίδης, έχει και ένα διάσημο κολλητό. Και πως τα φέρνει η μοίρα. Παίζει με τον αδελφό του, Νίκο στον Παναθηναϊκό. Ο λόγος για τον Γιώργο Παπαγιάννη.