Στις 15 Ιουλίου 2019 ο Παναθηναϊκός ρίχνει την μεγάλη «βόμβα» και ανακοινώνει επίσημα ότι ο Jimmer Fredette θα φοράει την πράσινη φανέλα για τα επόμενα 2 χρόνια.. Ολοι περίμεναν ότι ο 31χρονος «μπόμερ» θα γινόταν το απόλυτο «πολυβόλο» του «τριφυλλιού».

]Οι προσδοκίες τους δεν ήταν.. τρελες. Στα… χαρτιά του ο Αμερικανός είχε τον τίτλο ενός από τους σπουδαιότερους σουτέρ στο ΝΒΑ. Ο Αμερικανός όμως, εν δικαίωσε ως τώρα τις τεράστιες προσδοκίες των «πράσινων».

Μέσα σε όλα, άλλαξε και ο κόσμος. Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο μετά την λαίλαπα του Conid-19 και οι οικονομικές επιπτώσεις παντού και φυσικά στο μπάσκετ έχουν πάρει την μορφή τσουνάμι.

Η μεγάλη μεταγραφή που τρέλανε τα μυαλά όλων στον Παναθηναϊκό, τώρα έχει αρχίσει να προκαλεί «πονοκεφάλους» και τίποτα δεν αποκλείεται στο όλο θέμα. Όλα είναι πιθανά. Ακόμα και το σενάριο να αλλάξουν όλα στη συνεργασία του Jimmer Fredette με το «τριφύλλι».

Ο Αμερικανός έχει βέβαια, συμβόλαιο 2 ετών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα μείνει και του χρόνου στην ομάδα.

Κατ’ αρχάς το θέμα έχει να κάνει με το οικονομικό. Οι διακοπές των πρωταθλημάτων λόγω του κορονοϊού, το αβέβαιο μέλλον στο θέμα της επανέναρξης της Euroleague, οι τεράστιες απώλειες από διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς, εισιτήρια έχουν ανοίξει γιγαντιαίες μαύρες τρύπες στα ταμεία των ομάδων.

Λογικό είναι οι σύλλογοι να προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν και φυσικά να θέλουν να κάνουν περικοπές. Και δεν μιλάμε μόνο στα φετινά συμβόλαια. Οι ομάδες έχουν αρχίσει να καθορίζουν τα πλάνα τους και για τη νέα σεζόν και τα νούμερα εκεί σίγουρα θα είναι ψαλιδισμένα, αφού η φετινή χρονιά τις… έβαλε μέσα.

Το «βαρύ» συμβόλαιο του Αμερικανού

Ο Αμερικανός έχει ένα συμβόλαιο που φτάνει κοντά στα 1,8 εκατ. δολάρια. Μαζί με τον Καλάθη κοστίζουν πάνω από 4 εκατ. δολάρια!

Ο Jimmer Fredette φέτος δεν έπεισε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεν έδειξε ότι μπορεί να προσαρμόσει το παιχνίδι του στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε αυτό, βέβαια, φταίει και το γεγονός ότι η ομάδα δεν… προσάρμοσε το παιχνίδι πάνω του.

Δεν έθελξε με την απόδοσή του

Δεν γινόταν όμως να προσαρμοστεί η ομάδα στον 31χρονο παίκτη. Με τον Καλάθη στο τιμόνι ο Παναθηναϊκός ήθελε να παίζει πιο γρήγορα, να μετέχουν όλοι στο σκοράρισμα. Οι αργές αντιδράσεις του με Αμερικανού και το καλό του χαρτί που είναι το σουτ (όχι όμως, το πολύ γρήγορο) τον έκαναν προβλέψιμο από τις αντίπαλες άμυνες.

Στην Ευρωλίγκα έπαιξε 27 ματς. Εμενε στο παρκέ μόλις 21΄,17΄΄ και είχε 12,9π., με 52,5% στα δίποντα, 41,7% στα τρίποντα, 2,1ριμπ., 1,8ασ., 1,3 λάθη.

Στην Α1 έπαιξε έπαιξε 18 ματς. Εμενε στο παρκέ μόλις 19΄ και είχε 13,67π., με τεράστια ποοστιά (64,7% στα δίποντα, 60,2% στα τρίποντα), 1,78ριμπ., 3,2ασ., 1,5 λάθη. Είναι γνωστό, όμως, ότι στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός είναι μικρός.

«Μαύρη τρύπα» στην άμυνα

Και ύστερα είναι και το άλλο. Η άμυνα.

Η άμυνά του… διδάσκεται ως άμυνα προς αποφυγή. Είναι αργός, έχει αργά βήματα και πολύ πιο αργά πλάγια βήματα. Δεν έχει σκληράδα. Σε όλα τα ματς οι αντίπαλοι τον «σημάδευαν». Ολοι… χτυπούσαν πάνω στον Αμερικανό στην άμυνα. Σε μια άμυνα μάλιστα, όπως η «πράσινη», που ήταν φέτος αφύλακτη διάβαση και αποτελούσε μόνιμη… πληγή.

Το ενδεχόμενο μείωσης

Οι «πράσινοι» έχουν αρκετές σκέψεις για το μέλλον του Jimmer Fredette στην ομάδα. Τον θέλουν μεν, αλλά δεν αποκλείεται να του προταθεί μείωση αποδοχών. Το θέμα είναι όμως, αν θα το δεχτεί αυτό.

Από την άλλη, υπάρχει και η σκέψη να πάνε οι δυο πλευρές σε συναινετικό διαζύγιο αν δεν βρεθεί λύση. Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί, αλλά είναι ο γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός δεν πουλάει και δύσκολα θα το κάνει τώρα.

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ARMANI MILANO