Ο Παναθηναϊκός είχε πολύ δύσκολο έργο αυτό το καλοκαίρι. Η απόφαση – σοκ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποχωρήσει από την ομάδα προκάλεσε κολοσσιαίο σεισμό.

Οι ΤάκηςΤριαντόπουλος, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης, που πήραν τα ηνία για να τρέξουν την ομάδα στην μετά – Γιαννακόπουλου είχαν να ανέβουν ένα βουνό.

Επρεπε με ελάχιστα χρήματα να φτιάξουν μια ομάδα, που να μπορεί να εκπροσωπεί όσο καλύτερα γίνεται το τεράστιο όνομα και την τεράστια ιστορία του «τριφυλλιού».

Ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει κλείσει πια το ρόστερ του, καθώς απομένει μόνο να κλείσει ο ξένος πόιντ γκαρντ (ο Pierre Jackson είναι προ των πυλών του ΟΑΚΑ) για να «κλειδώσει» το οπλοστάσιο που θα έχει το «τριφύλλι» στη νέα σεζόν.

Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα η «τριανδρία» Τριαντόπουλος-Αλβέρτης-Διαμαντίδης, μαζί φυσικά με τον Γιώργο Βόβορα, έχουν κάνει τρομερή δουλειά και έχουν πετύχει ένα μικρό θαύμα, καθώς έχουν φτιάξει μια αξιόμαχη ομάδα.

Το «τριφύλλι» μπορεί να έχει κάποια… θεματάκια, αλλά ο Γιώργος Βόβορας έχει ένα πολύ καλό ρόστερ με πολλούς παίκτες που το μάτι τους… γυαλίζει και «πεινάνε» για διάκριση. Παίκτες που θέλουν να αποδείξουν πολλά και αυτό αποτελεί μεγάλο κίνητρο για εκείνους και φυσικά μεγάλο καλό για την ομάδα.

Οι μεταγραφές

Ο Nemanja Nedovic δεν χρειάζεται καμία σύσταση. Θα είχε κάνει πράγματα και θαύματα αν δεν τον χτυπούσαν οι τραυματισμοί, που δεν τον άφησαν να ξεδιπλώσει το τεράστιο ταλέντο του.  Μέσα σε όλα ο Σέρβος προέρχεται από μια μέτρια σεζόν με την Armani και θέλει να δείξει ότι ξαναβγαίνει στο προσκήνιο.

Ο Marcus Foster έχει δείξει ότι είναι ένας ικανότατος παίκτης. Το «μείον» του είναι όμως, ότι είναι άπειρος στα βαθιά νερά. Θα πρέπει να παίξει για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο και να δει αν μπορεί να σταθεί όρθιος στην Euroleague. Ο Αμερικανός έχει και το αγωνιστικό πακέτο για να πετύχει, αλλά όλα θα φανούν στην πράξη φυσικά.

Ο Zach Auguste επιστρέφει στον Παναθηναϊκό πιο βελτιωμένος, πιο αποφασισμένος να δείξει σε αυτή τη θητεία του ότι μπορεί να στεριώσει στην ομάδα.

Ο Aaron White είναι παίκτης από το πάνω ράφι. Φέτος όμως, έπεσε στο κάτω. Δεν έπιασε στην Armani και εν μέσω της χρονιά έφυγε για την Tenerife όπου έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Ο Αμερικανός θέλει να ξαναγυρίσει στις μεγάλες εμφανίσεις που έκανε με την Zalgiris και έχει την δυνατότητα να κάνει πράξη την επιθυμία του.

Ο Howard Sant-Roos δεν χρειάζεται να αποδείξει. Είναι σπουδαίος παίκτης.

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης «αναστήθηκε» στον Αρη, ξέρει τον Παναθηναϊκό και θα του δώσει δίνει στην ομάδα τεράστιο βάθος στους «κοντούς». Βάθος δίνει και ο Κασελάκης στο «3» και στο «4» αν χρειαστεί.

Λείπει ο Καλάθης και ο δεύτερος καθαρός «άσος»

Ο Παναθηναϊκός έχει όμως, και κάποια θέματα. Νικ Καλάθης δεν υπάρχει πλέον και το κενό αυτό δεν καλύπτεται με τίποτα. Από τον Παναθηναϊκό λείπει επίσης το δεύτερο κλασικό πλέι μέικερ. Οσο για το θέμα της πείρας, η ομάδα έχει κάποιους παίκτες που είτε δεν έχουν εμπειρία από την Euroleague (Foster, Κασελάκης) ή δεν έχουν πάρα πολλά χιλιόμετρα στην διοργάνωση (Sant-Roos, Auguste).

Οι Ελληνες μπροστάρηδες

Έτοιμη να βγει μπροστά για τα καλά φέτος είναι και η παλιά ελληνική φρουρά. Οι Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Μήτογλου θα έχουν κεντρικούς ρόλους. Καλούνται να βγουν μπροστά και έχουν και να γίνουν σημεία αναφοράς στη νέα σεζόν.

Ο «μπόμπερ» πόιντ γκαρντ

Η διαφαινόμενη μεταγραφή του Pierre Jackson δίνει στον Παναθηναϊκό έναν πόιντ γκαρντ – «μπόμπερ». Η ομάδα είχε δει για τελευταία φορά τέτοιον «άσο» την εποχή του Lakovic. Στον άσο μπορεί να βοηθάει και ο Nedovic. Δεν είναι κλασικός πόιντ γκαρντ, αλλά μπορεί να παίξει τον ρόλο του οργανωτή και μπορεί ακόμα καλύτερα να παίξει και τον ρόλο του πόιντ γκαρντ – «εκτελεστή».

«Κοντοί» και «ψηλοί»

Από την γραμμή των γκαρντ λείπει ο δεύτερος κλασικός «άσος», αλλά η ομάδα έχει τους «κοντούς», που μπορούν να δώσουν ανάσες στο «1» όπως οι Nedovic, Foster, Μποχωρίδης, Καλαϊτζάκης. «Άσος» θα παίζει και ο Sant-Roos αν χρειάζεται. Ο Κουβανός μάλιστα μπορεί να παίξει από το «1» έως το «3» και να γίνει μέχρι και «4άρι» υπό συνθήκες.

Στο «3» υπάρχουν οι Παπαπέτρου, Sant-Roos, Κασελάκης. Στους ψηλούς η προσθήκη του White έδωσε στον Παναθηναϊκό ένα κλασικό «4άρι» με φονικό σουτ. Εκεί υπάρχουν και οι Μήτογλου, Bentil. Στο «5» υπάρχουν δυο κλασικοί σέντερ οι Παπαγιάννης, Auguste, αλλά εκεί θα βοηθάνε και οι Μήτογλου, Bentil.

Ταχύτητα και πίεση

Ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες που μπορούν να παίξουν το γρήγορο και πιεστικό μπάσκετ που θέλει ο Γιώργος Βόβορας. Εχει επίσης παίκτες που μπορούν να παίξουν με αλλαγές στην άμυνα, κάτι που θέλει ο πράσινος «κόουτς». Μέσα σε όλα, έχει το υλικό για να μπορεί η ομάδα να παίζει πικ ‘εν ρολ, αλλά και να πυροβολεί κατά ριπάς από την περιφέρεια αν ο αντίπαλος παίζει ζώνη ή κλείνει την άμυνά του προς τα μέσα. Επίσης έχει τον Sant-Roos που μπορεί να παίξει άμυνα από τον αντίπαλο «άσο» ως το «4άρι».

Στοίχημα και ο Βόβορας

Μεγάλο στοίχημα φυσικά είναι και ο Γιώργος Βόβορας. Για πρώτη φορά καλείται να βγει μπροστά και να σηκώσει ως head coach το μεγάλο φορτίο μιας τόσο τεράστιας ομάδας, που είναι καταδικασμένη να κερδίζει πάντα. Ο Ελληνας κόουτς έχει δουλέψει δίπλα σε μεγάλους προπονητές, ξέρει την ομάδα, δείχνει να έχει τα προσόντα να πετύχει πολλά. Από την θεωρία ως την πράξη όμως, υπάρχει μεγάλη απόσταση και ο χρόνος θα δείξει αν τελικά θα κατορθώσει να πετύχει. 

Κανείς δεν μπορεί βέβαια από τώρα που μπορεί να φτάσει η ομάδα. Αυτό θα φανεί στην πορεία και στο τέλος φυσικά θα γίνει το ταμείο.