Το 3ο τουρνουά “Παύλος Γιαννακόπουλος” δεν ήταν παρά ένα φιλικό τουρνουά. Ο τίτλος, λοιπόν, που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός δεν “λέει” απολύτως τίποτα. Η εμφάνιση όμως (ειδικά στην άμυνα) και η νίκη με 80-74 στον τελικό του τουρνουά απέναντι στην Anadolu Efes, την κάτοχο της EuroLeague, ήταν τόσο εντυπωσιακή, που μόνο αισιόδοξες σκέψεις μπορεί να γεννήσει ενόψει της νέας σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός μάλλον… ψήλωσε το ταβάνι του με αυτή την εμφάνιση, δείχνοντας ότι οι δυνατότητες του ενδεχομένως να είναι και υψηλότερες από αυτές (τις πολύ χαμηλές) που θεωρούν οι περισσότεροι. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί μόνο όταν λειτουργούν… ρολόι. Και απέναντι στην Efes αυτό συνέβη, παρά την απουσία του καλύτερου παίκτη του, του Ιωάννη Παπαπέτρου.

Οι δύο Αμερικανοί πόιντ γκαρντ, ο Macon (13 πόντοι) και ο Perry (9 πόντοι) έκαναν ως επί τω πλείστον πολύ καλή δουλειά στην περιφέρεια, όντες αμφότεροι σημείο αναφοράς όσο έπαιξαν. Το στοιχείο, πάντως, που έδειξε ότι ο Παναθηναϊκός έχει περιθώρια βελτίωσης, είναι ο τρόπος που έπαιξε άμυνα μία εξαιρετική ομάδα -κι ας απουσίαζαν οι Simon, Larkin, Singleton και Pleiss.

Οι Micic (17 πόντοι) και Beaubois (17 πόντοι) ήταν οι πρώτοι σκόρερ της Efes, η οποία ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι, εκτελώντας τους “πράσινους” από την περιφέρεια και στο 5’ προηγήθηκε 12-18. Ένα τάιμ άουτ (του Δημήτρη Πρίφτη), πάντως, ήταν αρκετό, ώστε να αλλάξει το ρουν της αναμέτρησης. Ένα τάιμ άουτ και η είσοδος του Παπαγιάννη στο γήπεδο.

Ο διεθνής σέντερ σκέπασε τα δύο καλάθια και στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Macon και ο Perry έκαναν σπουδαία δουλειά στη θέση “1” και πολύ γρήγορα ο Παναθηναϊκός όχι μόνο προηγήθηκε για πρώτη φορά στο 9’ (24-22), αλλά δημιούργησε και διαφορά στη 2η περίοδο.

Από το 9’ έως το 14’ οι “πράσινοι” έκαναν ένα επιμέρους 17-3, ξέφυγαν με 14 πόντους διαφορά (39-25) και όχι μόνο τη διατήρησαν σε αυτά τα επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της 3ης περιόδου, αλλά την ανέβασαν ακόμα περισσότερο στο 27’ (57-41). Κάπου εκεί όμως η Efes άρχισε να παίζει άμυνα.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης κατόρθωσε να κλείσει την 3η περίοδο με επιμέρους 2-13, να μειώσει τη διαφορά στους πέντε πόντους (59-54) και να προσδώσει το χαρακτήρα του ντέρμπι στον τελικό του τουρνουά.

Η Efes πλησίασε μάλιστα ακόμα περισσότερο στο 33’ (64-60), αλλά οι “πράσινοι” έδειξαν χαρακτήρα. Άντεξαν στην αντεπίθεση των Τούρκων και με τον Macon να βάζει μεγάλα καλάθια, ο Παναθηναϊκός απομακρύνθηκε εκ νέου (80-68 στο 39’) και πήρε τη νίκη και συνάμα το 3ο τουρνουά “Παύλος Γιαννακόπουλος”.

Τα δεκάλεπτα: 26-23, 47-34, 59-54, 80-74

Παναθηναϊκός (Πρίφτης): Perry 9, Macon 13, Παπαγιάννης 8, Μποχωρίδης 3, Καββαδάς, Κασελάκης 6, White 7, Floyd 10, Nedovic  9, Evans 6, Μαντζούκας 2, Sant Roos 7.

Anadolu Efes (Ataman): Beaubois 17, Saybir 6, Balbay, Gecim 2, Ilyasoglu, Gazi, Moerman, Tuncer 11, Micic 17, Anderson 9, Petrusev 5, Dunston 7.