Η έκπληξη (γιατί τέτοια θα ήταν όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι) δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, αφού ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων για δύο δεκάλεπτα (το 2ο και το 3ο) με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αποδράσει από την έδρα της Φενέρ με το ροζ φύλλο αγώνα. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη φάνηκε να είναι εγκλωβισμένη στην πολύ καλή άμυνα των Τούρκων, αλλά κυρίως να… πελαγοδρομεί όταν ο -τραυματίας- Δημήτρης Διαμαντίδης βρισκόταν στον πάγκο για να πάρει μερικές ανάσες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο τρίλεπτο της δεύτερης περιόδου, οπότε και ο αρχηγός των “πρασίνων” αποσύρθηκε για να ξεκουραστεί, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε, όχι απλά να σκοράρει, αλλά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να πετύχει κάποιους πόντους. Αυτό ήταν το σημείο στο οποίο το τριφύλλι επιδόθηκε σε σωρεία λαθών που σε συνδυασμό με την επιθετική έξαρση των Καραμάν – Μπογκντάνοβιτς έφεραν τη Φενέρ μπροστά στο σκορ με διψήφιες διαφορές.

Όπως και στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όμως, ο Παναθηναϊκός έδειξε πως ακόμα και όταν ένα παιχνίδι μοιάζει να είναι χαμένο, δεν σημαίνει πως το παρατά. Παρά την πίεση της ανάγκης για ανατροπή του σκορ και την γεμάτη έδρα των Τούρκων, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη βρήκαν τον τρόπο να μειώσουν τη διαφορά και αν δεν ήταν τα δύο συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα της Φενέρ σε νεκρό χρόνο (από Μπρέμερ και Μπογκντάνοβιτς), θα μπορούσαν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης είναι πέρα ως πέρα δίκαιο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως αντικατοπτρίζει και την εικόνα της… στατιστικής. Γιατί μπορεί το τριφύλλι να υπέπεσε σε 23 λάθη (έναντι 12 των γηπεδούχων), αλλά σε δύο βασικές στατιστικές κατηγορίες υπερίσχυσε των παικτών του Σιμόνε Πιανιτζιάνι.

Πρώτη και κυριότερη αυτή των ριμπάουντ, εκεί όπου οι “πράσινοι” κυριάρχησαν μετρώντας συνολικά 44 ριμπάουντ (29 αμυντικά, 15 επιθετικά) έναντι των 26 (17 αμυντικά, 9 επιθετικά) που “κατέβασε” η Φενέρ. Όσο για τo rankinkg; Κι εκεί το τριφύλλι είχε… προβάδισμα (70 έναντι 65), χωρίς, όμως, να μπορέσει να το μετουσιώσει σε νίκη.

Το θέμα είναι πως ο Παναθηναϊκός με τη χθεσινή του εμφάνιση άφησε… ανάμεικτα συναισθήματα. Κυρίως γιατί είναι βέβαιο πως ακόμα βρίσκεται σε κατάσταση… προσαρμογής και πως τα σκαμπανεβάσματα είναι δεδομένα. Από την άλλη, όμως, δείχνει ότι ακόμα και στις (πολύ) κακές του βραδιές δεν εγκαταλείπει κανένα παιχνίδι. Αντιθέτως, το παλεύει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κυνηγώντας την ανατροπή στο και πέντε.

Η ήττα από τη Φενέρ μπορεί να θεωρείται εντός προγράμματος (αδόκιμος όρος για μία τόσο μεγάλη ομάδα), αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει και για τη δοκιμασία κόντρα στη Χίμκι την ερχόμενη βδομάδα. Εκεί όπου οι “πράσινοι” θέλουν μόνο τη νίκη για να βάλουν από κάτω τη ρωσική ομάδα και να κλείσουν με θετικό τρόπο τον πρώτο μισό της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκα.