Στην Αθήνα θα προσγειωθεί σε λίγες ώρες ο Ραμέλ Κάρι, ο οποίος πήρε το χρίσμα για να καλύψει το κενό που υπάρχει στην περιφερειακή γραμμή του Παναθηναϊκού. Οι “πράσινοι” ανακοίνωσαν -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους- την άφιξη του Αμερικανού κόμπο γκαρντ, ο οποίος θα ενισχύσει το τριφύλλι μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Αναλυτικά:

“Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί το βράδυ (23.00) τον Ραμέλ Κάρι στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει τους “πράσινους” ως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Ο Κάρι είναι γκαρντ (1.91) και αγωνιζόταν στην ουκρανική Ντόνετσκ. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν (Νέα Υόρκη, 17.04.1980), φοίτησε στο Φρέσνο και στη συνέχεια στο CSU Μπέικερσφιλντ (1999-2002) και στη συνέχεια αγωνίστηκε σε ομάδες της αμερικανικής ηπείρου ως το 2006 (Τιχουάνα Ντιάμπλος/Μεξικό, Λονγκ Μπιτς Τζαμ/ABA, Κολούμπους Ρίβερντράγκονς/D-League, Κοκοντρίλος ντε Καράκας/Βενεζουέλα, Όστιν Τόρος/D-League, Κονστιτουιέντες ντε Σαν Κριστομπάλ/Δομινικανή Δημοκρατία).

Το 2006 άφησε την Αμερική, για την Ευρώπη μέσω της Σκαντόνε Αβελίνο (2006-07). Ακολούθησε η Χάποελ Ιερουσαλήμ (2007-08), η Σκαβολίνι Πέζαρο (2008-09), η Ερντεμίρσπορ (2009), η Άζοβμας Μάριουπολ (Ιανουάριος 2010-11), ενώ τα δύο τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στην Ντόνετσκ.

Ο Κάρι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Eurocup πέρυσι μ 16,4 πόντους μέσο όρο, αλλά δεν είναι μόνο σκοράρισμα, καθώς αναδείχθηκε και κορυφαίος αμυντικός της ουκρανικής λίγκας. Φέτος, είχε 14,2 πόντους μέσο όρο στο Eurocup κι επίσης 3 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 6 αγώνες. Στη VTB League είχε 14.5 πόντους, 3.3 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ και 1.1 κλέψιμο σε 20 αγώνες. Στο ουκρανικό πρωτάθλημα οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 13.2, 3.3, 2.9 και 1 σε 34 αγώνες.

Την περίοδο 2011-12 ήταν μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας του Eurocup. Το 2010 πανηγύρισε την κατάκτηση του ουκρανικού πρωταθλήματος με την Άζοβμας Μάριουπολ, κάτι που επανέλαβε το 2012 με την Ντόνετσκ. Έχει κατακτήσει επίσης το κύπελλο Ισραήλ, το 2008 με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ“.

Η αποκρυπτογράφηση

Το basketblog.gr προχωρά στην… αποκρυπτογράφηση του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του τριφυλλιού καθώς με την πολύτιμη βοήθεια του Στέφανου Δέδα θα σας παρουσιάσουμε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τον 33χρονο κόμπο γκαρντ.

Ο πρώην, πλέον, παίκτης της Ντόνετσκ αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια τόσο ως πόιντ όσο και ως σούτινγκ γκαρντ, κάτι στο οποίο τον βοηθά η σωματοδομή του. Μπορεί να μην έχει ως χαρακτηριστικό του τα αθλητικά προσόντα (σ.σ.: δεν του αρέσει να πηγαίνει στις επαφές), αλλά η εμπειρία του και το γεγονός πως έχει αγωνιστεί επί σειρά ετών σε ομάδες επιπέδου Γιούροκαπ τον έχουν κάνει αρκετά… ανθεκτικό.

Μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να σκοράρει από προσωπικές ενέργειες, αν και προτιμά να τελειώνει τις φάσεις με μακρινό σουτ, παρά με διεισδύσεις (είπαμε, δεν του αρέσουν πολύ οι επαφές). Ένα ακόμα θετικό του στοιχείο είναι πως μπορεί να παίξει πικ ν ρολ, αφού έχει την ικανότητα είτε να αναλαμβάνει αυτός τον ρόλο του εκτελεστή μετά το σκριν, είτε να πασάρει στο “κόψιμο” του “ψηλού” στο “ζωγραφιστό”.

Συνεχίζοντας με τα επιθετικά του χαρακτηριστικά, ο Ραμέλ Κάρι διακρίνεται για το στατικό του σουτ (spot shooter), αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της ομάδας στην κυκλοφορία της μπάλας αφού είναι ιδιαίτερα ομαδικός.

Όπως τονίζει, όμως, ο Στέφανος Δέδας, πρόκειται για έναν παίκτη, ο οποίος χρειάζεται χρόνο συμμετοχής προκειμένου να αποδώσει αυτά που μπορεί αφού στην καριέρα του είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες που αγωνίστηκε, όπως επίσης και ελευθερία κινήσεων, κάτι το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό προς το παρόν αφού είναι δεδομένο πως θα κληθεί να δώσει ανάσες στους Δημήτρη Διαμαντίδη και Ρόκο Λένι Ούκιτς και όχι να “τρέξει” ο ίδιος την ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, όσον αφορά την απόδοσή του στον αμυντικό τομέα, το νέο μεταγραφικό απόκτημα των Κυπελλούχων Ελλάδος είναι μέτριος (average defender), κάτι το οποίο, όμως, καλύπτει με την ικανότητά του να “διαβάζει” τις φάσεις. Τέλος, χρησιμοποιεί καλά τα χέρια του επιτυγχάνοντας ουκ ολίγες φορές κλεψίματα.