Οι καλές ομάδες κερδίζουν όταν παίζουν καλά. Οι “μεγάλεςομάδες οφείλουν να κερδίζουν ενίοτε κι όταν δεν παίζουν καλά. Δεν το πετυχαίνουν πάντα, οπότε -όταν έχουμε να κάνουμε με παιχνίδια που η νίκη είναι προαπαιτούμενο– υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις: Όταν χάνουν πληγώνονται… διπλά και όταν κερδίζουν παίρνουν περισσότερα από δύο βαθμούς.

Πάρτε για παράδειγμα τον φετινό Παναθηναϊκό. Η χθεσινή επικράτηση επί του ΠΑΟΚ έχει πολλαπλά οφέλη, με… τελευταίο τη συγκομιδή δύο βαθμών. Υπάρχουν, βεβαίως, δικαιολογίες για την εμφάνιση και είναι λογικό το μυαλό να βρίσκεται στην επόμενη αναμέτρηση (την Παρασκευή με τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ).

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν είχαν τίποτα να χάσουν, γνώριζαν ότι ο αντίπαλός τους είναι κουρασμένος και έχει… αλλού το μυαλό του κι επιχείρησαν –και πολύ καλά έκαναν– να το εκμεταλλευτούν.

Τώρα, ο Αργύρης Πεδουλάκης θα εκμεταλλευτεί την κακή εικόνα της ομάδας για να αυξήσει την πίεση στις προπονήσεις. Οι παίκτες, έμπειροι είναι, γνωρίζουν ότι δεν έπαιξαν καλά κι είναι βέβαιο ότι έχουν σκεφτεί αρκετές φορές τα λάθη τους, πριν καν δουν το βίντεο με τις σχετικές επισημάνσεις από το τεχνικό τιμ.

Η όποια… ευφορία από τη νίκη επί της Άλμπα χάθηκε κι έτσι θα πάνε προσγειωμένοι και με στοχοπροσήλωση κόντρα στη Ρεάλ. Όχι ότι μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αλλά καμιά φορά οι νίκες μπορεί και να σε αποπροσανατολίσουν.

Αντίθετα, θυμηθείτε τις αναταράξεις και τον προβληματισμό που είχε προκαλέσει η ήττα από τον Ίκαρο στη Γλυφάδα. Ανάλογα κακή εμφάνιση (δεν χρειάζεται να ζυγίσουμε ποια ήταν ελαφρώς καλύτερη), εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα και ψυχολογική πίεση.

Γιατί είναι πρόδηλο πως όλοι θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους να κερδίζει, κανείς όμως δεν θέλει να τη βλέπει να χάνει. Κι ο Παναθηναϊκός χθες νίκησε, παρότι δεν ικανοποίησε.

Αν ανατρέξουμε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, θα θυμηθούμε πως οι “πράσινοι” δυσκολεύτηκαν και στη Ρόδο, κόντρα στον Κολοσσό. Κι αυτή η μέτρια εμφάνιση είχε ως συνέχεια τη νίκη στο Βερολίνο επί της Άλμπα. Μπορεί να σημαίνει πολλά και τίποτα, το σίγουρο είναι πως το “τριφύλλι” πηγαίνει… προπονημένο να παίξει με τη Ρεάλ.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει, αρχής γενομένης από σήμερα, τέσσερις μέρες προετοιμασίας, με δύο δυνατές προπονήσεις (Τρίτη – Τετάρτη), χωρίς απουσίες, αφού κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης μπαίνει στην εξίσωση.