Μία χρονιά γεμάτη γρίφους είναι η φετινή για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, πέρα από τους αντιπάλους του, καλείται συχνά – πυκνά να ξεπεράσει τα εσωτερικά προβλήματα που ανακύπτουν. Είτε αναφορικά με τους συνεχείς τραυματισμούς (σ.σ.: τελευταίο θύμα ο Γάιος Σκορδίλης) είτε με… απρόοπτα, όπως η αποχώρηση του Τζέισον Καπόνο.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης και οι συνεργάτες του καλούνται, πλέον, να βρουν τρόπους να καλύψουν το κενό που δημιουργείται στη θέση του σμολ φόργουορντ, αν και μόνο δεδομένο δεν θα πρέπει να θεωρείται πως ο διάδοχος του πρώην παίκτη των Μαϊάμι Χιτ θα αγωνίζεται στην ίδια θέση.

Από την αποχώρηση του Αμερικανού φόργουορντ, πάντως, το τριφύλλι δεν πληγώνεται” σημαντικά σε αγωνιστικό επίπεδο αφού κατέστη προφανές στις δύο τελευταίες αγωνιστικές της Ευρωλίγκα (κόντρα σε Ζαλγκίρις Κάουνας και Αναντολού Εφές) πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να… βαδίσει και χωρίς αυτόν.

Κι αυτό γιατί η απόκτησή του συνδυάστηκε με την “απελευθέρωση” του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος θα ήταν, πλέον, πιο εύκολο να δρα στο “ζωγραφιστό”, χωρίς να πονοκεφαλιάζει για τις βοήθειες που θα έρχονταν από δυνατή και αδύνατη πλευρά. Και όχι άδικα από τη στιγμή που ο Τζέισον Καπόνο είναι ένας παίκτης που απαγορεύεται να μείνει μόνος του στην περιφέρεια. Κάτι που απέδειξε στην πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή με το τριφύλλι στο στήθος (κόντρα στη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ), οπότε και ηγήθηκε στο σκοράρισμα έχοντας 16π. με 4/6 τρίποντα.

Αυτή, όμως, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Γιατί, εν συνεχεία, έγινε εμφανές πως Τζέισον Καπόνο και Σοφοκλής Σχορτσανίτης δεν ήταν εύκολο να συνυπάρξουν στην πεντάδα. Το γεγονός πως αμφότεροι δεν φημίζονται για τις αλτικές τους ικανότητες και την έφεσή στο ριμπάουντ ουσιαστικά έβαζε σε δεύτερες σκέψεις τον Αργύρη Πεδουλάκη αναφορικά με την ταυτόχρονη χρησιμοποίησή τους.

Αν, μάλιστα, σε αυτό προστεθεί και το γεγονός πως -εκ των πραγμάτων- ο Στεφάν Λάσμε δεν ταίριαζε στο σχέδιο “ελεύθερος σκοπευτής στην αδύνατη πλευρά” για τον 32χρονο φόργουορντ, γίνεται αντιληπτό πως ο Τζέισον Καπόνο δεν… “κούμπωνε” στην “πράσινη” λογική.

Η έλλειψη ταχύτητας και εκρηκτικότητας, αλλά και η αδυναμία του να βοηθήσει σε άλλους τομείς (άμυνα, ριμπάουντ, παιχνίδι με πλάτη) “έδενε τα χέρια” του προπονητή των Κυπελλούχων Ελλάδος, ο οποίος καλούταν να βρει τρόπο να τον “χωρέσει” στην πεντάδα. Και παράλληλα να τον… κρύψει (όπως σωστά ανέφερε και ο Γιώργος Κογκαλίδης χθες), αφού στο μικρό διάστημα παραμονής του στον Παναθηναϊκό δεν ήταν λίγες οι ομάδες που θέλησαν να “χτυπήσουν” το τριφύλλι πάνω στην αμυντική αδυναμία του.

Το δίλημμα του Πεδουλάκη

Το άδοξο τέλος στη συνεργασία των δύο πλευρών μπορεί να φέρνει πικρία σε αυτούς που έβλεπαν τον Αμερικανό φόργουορντ ως… Μεσσία, αλλά η αλήθεια είναι πως η αποδέσμευσή του δεν αλλάζει στο ελάχιστο τον αγωνιστικό σχεδιασμό του τριφυλλιού. Αντίθετα, ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά από τη στιγμή που (από τύχη) άδειασε μία θέση ξένου παίκτη.

Μία θέση την οποία μπορεί (και πρέπει βάσει κανονισμών του ΕΣΑΚΕ) να καλύψει μέχρι το τέλος της σεζόν και τους τελικούς της Basket League ΟΠΑΠ, στους οποίους (λογικά) θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.

Έτσι, γεννάται, πλέον, το ερώτημα: “Κοντός” ή “ψηλός“;

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο νεοαποκτηθείς παίκτης δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, τότε η προσοχή εστιάζεται στις ανάγκες που πρέπει να καλύψει προκειμένου να ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός εν όψει των αναμετρήσεών του με τον Ολυμπιακό.

Με βάση τα ρόστερ των δύο “αιωνίων” η απόκτηση ενός ακόμη περιφερειακού παίκτη κρίνεται πιο δόκιμη από τη στιγμή που οι Μάικ Μπράμος και Γιόνας Ματσιούλις έχουν αποδείξει πως μπορούν να επωμιστούν το βάρος της θέσης “3”. Εν αντιθέσει με την… λειψανδρία που παρατηρείται στις θέσεις “1” και “2”, εκεί όπου μόνο οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Ρόκο Λένι Ούκιτς λογίζονται ως λύσεις “πρώτης γραμμής”. Τουλάχιστον μέχρι την δεδομένη χρονική στιγμή, αφού ο μεν Βασίλης Ξανθόπουλος αποτελεί περισσότερο λύση ανάγκης, ενώ ο Μάρκους Μπανκς δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του.

Όπως και να χει, πάντως, στο “πράσινο” στρατόπεδο απέκτησαν έναν νέο… πονοκέφαλο, για τον οποίο πρέπει να βρουν λύση έτσι ώστε η ομάδα να εξακολουθεί να βελτιώνεται και, παράλληλα, να προετοιμάζεται εν όψει των τελικών της Basket League ΟΠΑΠ.