O Nemanja Nedovic δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών του ΟΑΚΑ. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Σέρβο παίκτη, που είναι ελεύθερος από την Armani (έπαιζε στους Ιταλούς τα τελευταία 2 χρόνια), είναι στο τελικό στάδιο. Ακόμα, βέβαια, τους χωρίζει μια κάποια απόσταση, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να καλυφθεί έτσι ώστε ο 29χρονος (1,91μ.) Σέρβος γκαρντ να ντυθεί στα «πράσινα».

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει εδώ και καιρό έναν… γκαρντ – εγκέφαλο, για να μπορέσει να περάσει στην μετά-Καλάθη εποχή και να πάρει τα ηνία της ομάδας. Ο Nedovic είναι μια τέτοια περίπτωση.

Ο Σέρβος είναι ένας «στρατηγός» στο παρκέ. Διαβάζει την άμυνα, ξέρει πότε να χτυπήσει αυτός ή να πασάρει τη μπάλα, σουτάρει με σημαντικά ποσοστά από τα 6,75μ. Είναι μαγικός χειριστής της μπάλας, έχει σπουδαία ντρίμπλα και δυνατό πρώτο βήμα.

Εχει βέβαια θέματα στην άμυνα, έχει σκαμπανεβάσματα, ενώ δεν είναι και ο πιο γρήγορος παίκτης του κόσμου.

Ο 29χρονος διεθνής παίκτης, ήταν ένα τεράστιο ταλέντο στο ξεκίνημά του και ίσως να έκανε μυθική πορεία και να ήταν σταρ στο ΝΒΑ, αν δεν είχε χτυπηθεί κατά καιρούς από τραυματισμούς.

Η πορεία, το χάντμπολ και η Ιταλία

Ο Nedovic γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1991 στην πόλη Nova Varos. Αποφάσισε να ασχοληθεί όμως, με το μπάσκετ στην Ιταλία και δη στην πόλη Ασκολι. Πως βρέθηκε εκεί; Ο πατέρας ήταν επαγγελματίας παίκτης του χάντμπολ και είχε πάρει μεταγραφή για την ομάδα της Ασκολι. Πηρε μαζί του φυσικά εκεί και την οικογένειά του.

Ο Nemanja Nedovic δεν κόλλησε το… μικρόβιο του χάντμπολ από τον πατέρα του και δεν έπεσε κάτω από τη μηλιά. Σε εκείνον άρεσε το μπάσκετ.

Έτσι ξεκίνησε να κάνει προπονήσεις σε ηλικία 11 ετών στην μπασκετική ομάδα της Ασκολι.

Η οικογένειά του γύρισε μερικά χρόνια μετά στη Σερβία και εγκαταστάθηκε στο Βελιγράδι. Έτσι συνέχισε το μπάσκετ και άρχισε να δείχνει πια ξεκάθαρα το ταλέντο του στον Crvena zvezda (2008–2012).

Στη συνέχεια αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό. Δεν πήγε σε κάποια μεγάλη ομάδα. Προτίμησε την λιθουανική Lietuvos Rytas (2012–2013). Είχε λόγο όμως, καθώς η ομάδα έπαιζε στην Euroleague και ο Σέρβος γκαρντ ήθελε να παίξει εκεί.

Το ΝΒΑ η βραδιά των ντραφτ  και η ιστορική… σύνδεση με τον David Stern.

Από μικρός ονειρευόταν να παίξει στο ΝΒΑ. Ετσι δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του 2013.

Ηταν στο Νο 30. Επιλέχθηκε εκεί από τους Phoenix Suns, αλλά το ίδιο βράδυ τον έδωσαν ως αντάλλαγμα στους Golden State Warriors.

Το ωραίο είναι ότι εκείνο το βράδυ πήρε μια θέση στην… ιστορία του ΝΒΑ σε ένα κεφάλαιο όπου το όνομά του, είναι δίπλα από εκείνο του μυθικού τέως κομισάριου του ΝΒΑ, David Stern.

Πως γίνεται αυτό. Ο Nedovic ήταν το τελευταίο draft – pick που ανακοίνωσε ο Stern, στην μυθική διαδρομή του ως ηγέτης του καλύτερου πρωταθλήματος του πλανήτη.

Δεν «έπιασε» στο ΝΒΑ

Στο ΝΒΑ ο Nedovic δεν στέριωσε. Έπαιξε 24 ματς στο ΝΒΑ (τον περισσότερο καιρό, πάντως, σε εκείνη την σεζόν έπαιζε στην G-League με την θυγατρική του Golden State, τους  Santa Cruz Warriors) με τους «πολεμιστές» και είχε μέσο όρο μόλις 1,1 πόντους, 0,6 ριμπάουντ,  0,5 ασίστ.

Γύρισε στην Ευρώπη και έπαιξε σε Valencia (2014-15), Malaga (2015-18), Armani (2018-20).

Φέτος έπαιξε σε 17 ματς με την Armani στην Euroleague και είχε μέσο όρο 7,9 πόντους (με 42,5% στα δίποντα και 34,3% στα τρίποντα), 1,2 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ.

H Ελλάδα και η Μύκονος

Ο Σέρβος επιλέγει σχεδόν κάθε χρόνο την Ελλάδα για τις διακοπές του και μάλιστα η σύντροφός του Μίνια Μιλουτίνοβιτς λατρεύει την Μύκονο. 

O NEMANJA NEDOVIC EN ΔΡΑΣΕΙ