Ο Παναθηναϊκός ήταν σαρωτικός στο δεύτερο μέρος και έχοντας τρομερό επιθετικό πλουραλισμό κατάφερε να επικρατήσει τελικά με ευκολία επί της Baskonia (98-83). Με αυτόν τον τρόπο οι “πράσινοι” πέτυχαν την πρώτη τους νίκη έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ήττες  κι ανέβηκαν στο 2-5, ενώ είναι σημαντικό και το ψυχολογικό boost που πήραν από αυτήν την άνετη επικράτηση.  Στην αντίπερα όχθη οι Βάσκοι ήταν κάκιστοι στο δεύτερο μέρος τόσο σε άμυνα όσο και στην επίθεση, με συνέπεια να ηττηθούν δίκαια και να υποχωρήσουν στο 4-3.

Για τους νικητές πρώτοι σκόρερ ήταν οι Williams και Bacon με 16 πόντους έκαστος, αλλά υπήρχαν πολλοί παίκτες στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων. Σύμφωνα με την γλώσσα των αριθμών ο Παπαγιάννης έκανε double – double με 11 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ Ponitka, Grigonis και Lee ήταν διψήφιοι με 15,13 και 12 πόντους αντίστοιχα. Επίσης σημαντική ήταν η συνεισφορά του Wolters με εννιά πόντους και επτά ασίστ. με τον Αμερικανό άσο να είναι αυτός που οδήγησε τους “πράσινους” στο ξέσπασμά τους στην τρίτη περίοδο. Στον αντίποδα για την αρμάδα του Penarroya πάλεψε ο Howard με 20 πόντους, με τους Kotsar και Costello να βοηθούν στο σκοράρισμα με 14 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Οι Βάσκοι έμοιαζαν ασταμάτητοι επιθετικά κι έχοντας 4/5 σουτ και τρεις ασίστ σε κάτι παραπάνω από τρία λεπτά αγώνα, κατάφεραν να αποσπαστούν με τέσσερις πόντους (6-10). Παρά το καυτό τους ξεκίνημα, οι παίκτες του Penarroya δεν συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και το “τριφύλλι” με διαδοχικές καλές άμυνες που οδηγούσαν σε αιφνιδιασμούς , έτρεξε ένα σερί 11-0 και πήρε για πρώτη φορά το πάνω χέρι στον αγώνα (17-12). Στα εναπομείναντα λεπτά του δεκαλέπτου δεν άλλαξε κάτι δραματικά κι οι “πράσινοι” εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην θέση του οδηγού (22-18).

Η Baskonia επέβαλε ξανά τον τρόπο παιχνιδιού της, καθώς ο ρυθμός της αναμέτρησης έγινε αρκετά γρήγορος  και βρήκε αρκετούς πόντους στο transition. Έτσι επανήλθε στην πρωτοπορία του αγώνα (25-27), την στιγμή που ο αγώνας είχε πάρει για τα καλά τον χαρακτήρα ντέρμπι (30-31). Βέβαια η επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού χώλαινε στα επόμενα λεπτά και οι Ισπανοί ξεμάκρυναν ελαφρώς (30-36), αλλά η απάντησή του ήταν άμεση (38-40), χάρις στην πολύ πιεστική του άμυνα και τα εύκολα καλάθια που σημείωσε στον αιφνιδιασμό. Παρά την μίνι αντεπίθεση του “τριφυλλιού”,  οι Βάσκοι συντήρησαν το πλεονέκτημά τους και πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με πέντε πόντους (38-43).

Οι γηπεδούχοι εκκίνησαν δυναμικά το δεύτερο μέρος και με ένα σερί 6-0 πλησίασαν στον πόντο (44-45), ενώ με τρίποντο του Wolters προσπέρασε μετά από ώρα (47-45). Μάλιστα ο Αμερικανός άσος συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και έδωσε αέρα πέντε πόντων στην ομάδα του (53-48), ενώ ο Lee πήρε την σκυτάλη από τον συμπαίκτη του και έγραψε το 58-52. Το momentum ήταν ξεκάθαρα υπέρ των “πρασίνων”, καθώς η Baskonia είχε πιει θάλασσα και οι γηπεδούχοι με αυτόν τον τρόπο ξεμάκρυναν με 10 πόντους (62-52). Οι παίκτες του Radonjic συνέχισαν στο ίδιο τέμπο και πήγαν με “προίκα” οκτώ πόντων στην τελική ευθεία του αγώνα (67-59).

Το τρίποντο κρατούσε ζωντανούς στην διεκδίκηση του αγώνα τους φιλοξενούμενους, καθότι με εύστοχο σουτ του Giedraitis μείωσαν στους έξι  (71-65), σε ένα σημείο που οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να χτίσουν αποστάσεις ασφαλείας από τους αντιπάλους τους. Πάντως ο Παναθηναϊκός δεν πτοήθηκε και με τον ίδιο τρόπο πήρε διαφορά 11 πόντων από τους Ισπανούς (77-66), την ώρα που ένα floater του Lee την διεύρυνε περαιτέρω (81-69). Ο Bacon ήταν μόνιμος πονοκέφαλος για την άμυνα των φιλοξενούμενων και με νέο σλάλομ έγραψε το 85-70, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλη διάσταση στην βέβαιη επικράτηση της ομάδας του.  Τέλος οι “πράσινοι” δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους φιλοξενούμενους κι έφτασε σχεδόν τους 100 πόντους.

 

Τα δεκάλεπτα: 22-18, 38-43, 67-59, 98-83

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ