Η ζωή του Shelvin Mack, οποίος είναι στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού, δεν έχει σκοτεινές και άγριες πλευρές. Δεν ήταν όμως και πασπαλισμένη με την αστερόσκονη και ζωγραφισμένη με τα όμορφα και λαμπερά χρώματα των παραμυθιών. Μπορεί να μην πέρασε από επικίνδυνα μονοπάτια γεμάτα με κακές παρέες, ουσίες, άστατη ζωή. Δεν ήταν όμως κι όλα εύκολα στην διαδρομή του στον κόσμο.

Ο Shelvin Bernard Mack Jr. όπως είναι το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1990 στο Lexington του Kentucky στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του Mack Shelvin Mack Sr. και η μητέρα του Victoria Guy ήταν άνθρωποι του μόχθου. Έχει άλλες δυο αδελφές τις Sierra και Keionna.

Μητέρα και πατέρας μαζί

Κάποια στιγμή ο πατέρας του χάθηκε από τη ζωή της οικογένειας. Τους παράτησε. Εκεί η μητέρα του παίκτη που είναι στο Νο 1 της λίστας του Παναθηναϊκού, έγινε και μητέρα και πατέρας μαζί για να κρατήσει όρθια την οικογένειά της. Μεγάλη βοήθεια βέβαια της έδωσε και ην μητέρα της.

Το εντυπωσιακό είναι πως η μητέρα του ήταν πολύ μικρή. Ήταν μόλις 16 ετών όταν γέννησε τον Shelvin Mack.

Μάλιστα εγκατέλειψε το Eastern Kentucky University, όπου είχε πάει με υποτροφία, για να μεγαλώσει το παιδί της, ενώ λίγο μετά την φυγή του συζύγου της, σήκωσε μόνη στις πλάτες της όλα τα βάρη της μονογονεϊκής οικογένειας με 3 παιδιά!

Αργότερα, πάντως, όταν η οικογένεια ορθοπόδησε ξαναπήγε στο Πανεπιστήμιο και πήρε πτυχίο.

Το όνειρό της ήταν να δει μια μέρα τον γιο της επιτυχημένο. Μέσα από την πανεπιστημιακή μόρφωση όμως. Ήταν το απωθημένο της. Τον πίεζε πάντα να διαβάζει. Εκείνος, όμως, είχε την… τρέλα του. Αγάπησε από μικρός το μπάσκετ και κόλλησε εκεί με αποτέλεσμα τα μαθήματα να τα φορτώνει πολλές φορές στον κόκορα.

Μάζεψε υπογραφές και πέτυχε την επαναπρόσληψη ου προπονητή του

Ο Αμερικανός γκαρντ πήγε Λύκειο στο Bryan Station High School του Lexington. Ήταν ο μεγάλος σταρ της ομάδας, αλλά έδειξε από νωρίς και την ηγετική του προσωπικότητα.

Κάποια στιγμή της μαθητικής του καριέρας (senior year) η διοίκηση του σχολείου αποφάσισε να απολύσει τον προπονητή της ομάδας, Champ Ligon. Ο Mack διαφώνησε με την απόφαση αυτή. Δεν έμεινε όμως, μόνο στα λόγια προχώρησε και σε πράξεις.

Έπεισε τους συμπαίκτες του να μαζέψουν υπογραφές από την τοπική κοινότητα για να επαναπροσληφθεί ο προπονητής. Και το πέτυχε. Η ομάδα πήγαινε από πόρτα σε πόρτα και μάζεψε 800 υπογραφές. Το αποτέλεσμα ήταν η διεύθυνση του Λυκείου να αλλάξει άποψη και να επαναπροσλάβει τον Ligon, o οποίος είχε πει για τον Mack: «Έπαιξε τεράστιο ρόλο στο να πάνω πίσω τη δουλειά μου. Του χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη»!

Εκείνη τη σεζόν η ομάδα… οργίασε και έκανε ρεκόρ 30-3 στην περιφέρειά της. Δεν πήρε βέβαια, τον τίτλο, αλλά όπως λένε και οι Αμερικανοί: «Μην αφήνεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάσει μια όμορφη ιστορία».

Οι κακοί βαθμοί, που έκαναν την μητέρα του να του ρίξει κόκκινη κάρτα από ένα ματς

Είπαμε παραπάνω για την σημασία που έδινε η μητέρα του Mack στην μόρφωση και το διάβασμα. Τον πίεζε πάντα να διαβάζει, αλλά είπαμε… Τα φόρτωνε στο κόκορα λόγω μπάσκετ.

Η Victoria όμως, δεν τον άφηνε σε χλωρό κλαρί. Σε ένα ματς που η ομάδα του στο Λύκειο έπαιζε στο Louisville η μητέρα του, του ξεκαθάρισε: «Δεν θα παίξεις στο ματς. Αν παίξεις αυτό το ματς θα είναι το τελευταίο σου στην ομάδα»! Γιατί τον απείλησε; Είχε πάρει «C» σε ένα μάθημα. Και δεν έπαιξε φυσικά.

Η θητεία στο Butler

Το κατορθώματά του στο Λύκειο του έδωσαν μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Butler. Έδειξε κι εκεί την κλάση του στο μπάσκετ. Στα μαθήματα όμως, είχε κάποια θέματα. Το πάλεψε όμως.

Δεν πήρε πτυχίο

Το θέμα όμως, δεν ήταν αυτό. Ήταν πως δεν πήρε πτυχίο από το Butler. Όχι, δεν έγινε αυτό εξαιτίας των βαθμών του. Ίσα, ίσα που είχε σχετικά καλούς βαθμούς εκεί. Δεν τελείωσε ποτέ το Πανεπιστήμιο. Το 2011 αποφάσισε να παραττήσει τα μαθήματα και το Κολέγιο και να φύγει μετά από 3 χρόνια για να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Είχε ακόμα να κάνει κάποιες ώρες μαθημάτων για να πάρει πτυχίο.

Ξαναέκανε τα μαθήματα όταν ήρθε να παίξει στην Ευρώπη

Το πτυχίο το έβαλε στο ψυγείο, καθώς έπαιξε στο ΝΒΑ. Λίγο μετά όταν ήρθε να παίξει στην Ευρώπη θυμήθηκε το πτυχίο και άρχισε να ξανακάνει τα μαθήματα για να πάρει το χαρτί. Παράλληλα έκανε κι άλλα μαθήματα (διαδικτυακά) για να πάρει κι άλλα πτυχία. Μάλιστα έκανε μαθήματα ακόμα και στο Entertainment Media and the Law.

Η μπασκετμπολίστρια που του έκλεψε την καρδιά

Στο Butler γνώρισε την γυναίκα της ζωής του. Βρήκε τον μεγάλο έρωτά του στο πρόσωπο Candyce Brown. Είχαν πολλά κοινά. Ένα απ’ αυτά ήταν και το μπάσκετ. Η Candyce Brown έπαιζε κι αυτή μπάσκετ στην ομάδα του Κολεγίου.

Ήταν και 4 χρόνια μεγαλύτερή του, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά σε μια σχέση  ζωής.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε και έχει δυο παιδάκια. Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι.

Οι φιλανθρωπίες και το «Mack Foundation»

Ο Mack ήταν πάντα ένας άνθρωπος που νοιαζόταν για τον άλλο. Ειδικά για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Έχει κάνει παρά πολλές φιλανθρωπίες και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους και ειδικά παιδιά. Μάλιστα  έχει ιδρύσει και το ίδρυμα «Mack Foundation», που ασχολείται με φιλανθρωπίες και δίνει βοήθεια σε παιδιά που προβλήματα.

Μέσα σε όλα, κάνει κάθε καλοκαίρι μπασκετικό καμπ στη γενέτειρά του.

 

Ο SHELVIN MACK ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ