Εύκολα ή δύσκολα, η ουσία για τον Παναθηναϊκό, είναι ότι πέρασε νικηφόρα από την Κωνσταντινούπολη. Απέναντι στην Νταρουσάφακα, πήρε το «διπλό» που ήθελε για να διασφαλίσει ουσιαστικά την πρόκριση στα play-offs της Ευρωλίγκα, καθώς η ομάδα του Οκτάι Μαχμούτι, όπως αποδείχθηκε, ήταν μάλλον το πιο υψηλό «εμπόδιο», στην προσπάθεια των «πρασίνων» να επιστρέψουν χωρίς άγχος την τελευταία αγωνιστική στην Πόλη, για να αντιμετωπίσουν την Εφές.

williams-darusafaka-pao1

Η δουλειά δεν τελείωσε βέβαια, εδώ. Τελευταία υποχρέωση για διασφάλιση της παρουσίας των παικτών του Σάσα Τζόρτζεβιτς στις κορυφαίες οκτώ ομάδες, είναι η καθυπόταξη της Τσεντεβίτα στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Με νίκη επί των Κροατών, απλώς αδιαφορούν για το τι θα γίνεται στο ντέρμπι, μεταξύ Φενέρμπαχτσε και Εφές. Στο ενδεχόμενο ήττας, όμως, πρέπει να περιμένουν νίκη του συγκροτήματος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για να μην κινδυνεύσουν την τελευταία αγωνιστική. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο του συνδυασμού ήττας από Τσεντεβίτα και νίκης της Εφές επί της Φενέρ, τότε πρέπει στο ματς με το σύνολο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, να διεκδικήσουν είτε νίκη, είτε ήττα με διαφορά μικρότερη των πέντε πόντων, με την οποία είχαν κερδίσει στο πρώτο μεταξύ τους ματς. Το +6 για τους Τούρκους σε αυτό το σενάριο, θα σημαίνει και αποχαιρετισμός της διοργάνωσης.

raduljica-cedevita-pao

Τη δεδομένη στιγμή μπορεί να θεωρείται σενάριο… τραβηγμένο από τα μαλλιά, μετά την νίκη επί της Νταρουσάφακα, ενώ πρέπει να επισημάνουμε, ότι ο Ερυθρός Αστέρας δεν έχει ακόμη «καθαρίσει» με την υπόθεση πρόκρισης. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι να μην κινδυνεύσει, αφού έχει δύο νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό και τη διαφορά με την Εφές, κάτι που τον κάνει να έχει το απόλυτο πλεονέκτημα σε ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας. Αυτή πραγματοποιείται, με ακόμη μια ήττα του στα εναπομείνατα ματς με Νταρουσάφακα (εντός) και Τσεντεβίτα (εκτός), καθώς και με το προαναφερθέν απαισιόδοξο σενάριο για τπν Παναθηναϊκό. Όχι ότι το σενάριο αυτό της τριπλής ισοβαθμίας είναι καλό για την ελληνική ομάδα, αφού θα κουβαλάει τις δύο ήττες από τους Σέρβους και θα αποκλειστεί, με τον Ερυθρό Αστέρα να περνά δεύτερος και την Εφές να προκρίνεται ως τέταρτη, ανεξαρτήτως της τελικής διαφοράς στο ματς Εφές-Παναθηναϊκός.

diamantidis-pao-loko-top-16

Ας πάμε, όμως, και σε αυτό που σίγουρα έχει μπει στο μυαλό των ανθρώπων του «τριφυλλιού» μετά το «διπλό» στην Πόλη, το ποια δηλαδή θα είναι η τελική τους κατάταξη. Η νίκη επί της Τσεντεβίτα, όπως αναφέραμε, τους στέλνει πίσω στην Τουρκία μάλλον ως τρίτους, αφού θα συνεχίζουν να απέχουν τουλάχιστον μια νίκη από τον Ερυθρό Αστέρα. Εκεί, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα.

Αρχικά, αν κάνουν το «δύο στα δύο» και με ταυτόχρονη ήττα της Λοκομοτίβ Κουμπάν στα εναπομείνατα ματς με Μάλαγα (εντός) και Νταρουσάφακα (εκτός), παίρνουν τη δεύτερη θέση και το πλεονέκτημα έδρας. Επειδή, όμως, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν… πείθει με την εικόνα της, ότι μπορεί να χάσει αυτά τα ματς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δύο θέσεις του μειονεκτήματος έδρας, συνυπολογίζοντας και τις δύο πρώτες του άλλου ομίλου. Προς το παρόν, αυτές δείχνουν να τις μοιράζονται ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Λαμποράλ Κούτσα, ισοβαθμώντας δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε. Οι Ρώσοι έχουν το πλεονέκτημα, γιατί έχουν πάρει τη διαφορά από τους Βάσκους και η νίκη στην Κωνσταντινούπολη για τον Παναθηναϊκό, δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα καταταγεί τρίτος και θα συναντήσει τη Λαμποράλ στο δρόμο του. Επειδή, όμως, η ΤΣΣΚΑ θα ταξιδέψει την τελευταία αγωνιστική στο Φάληρο, για να παίξει με τον Ολυμπιακό, ενδεχόμενη νέα της απώλεια μαζί με ένα «2 στα 2» της Λαμποράλ, τη στέλνει πάνω στους «πράσινους». 

kinsey-calathes-er-asteras-pao

Αντίστοιχα, αν οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς ηττηθούν από την Εφές και η Λαμποράλ τερματίσει πρώτη, με τον Ερυθρό Αστέρα λογικά να κερδίζει τα δύο τελευταία του ματς, τότε θα στείλουν τους Σέρβους πάνω στην ΤΣΣΚΑ και θα αντιμετωπίσουν την παρέα του Γιάννη Μπουρούση. Στο ίδιο ενδεχόμενο, αν βάλουμε ως μεταβλητή την πρωτιά για την ΤΣΣΚΑ, τότε η λύση της «εξίσωσης» μας δίνει τα ζευγάρια ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός και Λαμποράλ-Ερυθρός Αστέρας. Χωρίς να ξεχνάμε, ασφαλώς, ότι η ενδεχόμενη πρόκριση του Ολυμπιακού συνδυάζεται με τη δεύτερη και την τρίτη θέση κυρίως, άρα μπορεί να απασχολήσει το «τριφύλλι» και η πορεία των «ερυθρολεύκων».