Ο Πανιώνιος άντεξε στην προσπάθεια ανατροπής της ΦΕΑ στο τέλος του αγώνα και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να της επικρατήσει με 80-71, να  ξεπεράσει το εμπόδιο πέμπτης ομάδας της Elite League στο Κύπελλο, να κατακτήσει το Unicef Trophy και φυσικά να πάρει την πρόκριση για το Final 8 του Κυπέλλου, στο οποίο θα αντιμετωπίσει μεγαθήρια του ελληνικού μπάσκετ όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Στον αντίποδα η ομάδα του Αλέξη Καρατζά δεν κατάφερε να κάνει ακόμη υπέρβαση, όμως για ακόμη μία φορά πάλεψε και έβαλε αρκετά δύσκολα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα σε μία πολύ ποιοτική ομάδα. Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο πληθωρικός Γιάννης Σαχπατζίδης με 20 πόντους και 15 ριμπάουντ, την στιγμή που πολύ καλός ήταν κι ο Βεργίνης με 22 πόντους. Στον αντίποδα η τριπλέτα Κοντού – Καραλευθέρη – Στεργιάκη ήταν αυτή που τράβηξε επιθετικά την ΦΕΑ με 17,16 και 17 πόντους αντίστοιχα.

Oι τυπικά γηπεδούχοι είχαν βρει εξαιρετικό ρυθμό στην επίθεση στα πρώτα λεπτά του αγώνα και με “αιχμή του δόρατος” τον Γιάννη Σαχπατζίδη (πέντε πόντοι) πήραν πλεονέκτημα πέντε πόντων (7-2). Το σκηνικό παρέμεινε ίδιο και στην συνέχεια, με τις άμυνες να έχουν “σφίξει” και τους “κυανέρυθρους” να παραμένουν στο +5 (12-7). Οι δύο “μονομάχοι” έχαναν ορισμένα εύκολα καλάθια, με το σύνολο του Αλέξη Καρατζά να εκμεταλλεύεται αυτήν την συγκυρία και να μένει πολύ κοντά στο σκορ με την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου (16-13).

Οι Φιλαδελφειώτες έδειχναν πως θα αποτελέσουν πολύ δύσκολο εμπόδιο για τους Νεοσμυρνιώτες, αφού με πρωταγωνιστή τον Γεωργοπαπαδάκο (πέντε πόντοι) προσπέρασαν για πρώτη φορά (18-20). Το παιχνίδι εξακολουθούσε να είναι ένα μεγάλο ντέρμπι, με το σύνολο του Ταυρόπουλου να παίρνει εκ νέου το πάνω χέρι στον αγώνα ύστερα από ωραίο καλάθι του Βεργίνη (23-22), αλλά δεν μπορούσε με τίποτα να πάρει απόσταση από την αξιόμαχη ΦΕΑ που έβρισκε τις λύσεις στην επίθεση (30-30). Στην συνέχεια ο Πανιώνιος κατάφερε να διασπάσει την ζώνη των τυπικά φιλοξενουμένων και να φτάσει στο +4 (34-30), με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην ανάπαυλα με τον ίδιο τρόπο (38-34).

Oι άμυνες ήταν αυτές που έκαναν ξανά την διαφορά στο παιχνίδι, με τους Νεοσμυρνιώτες να διατηρούν ένα προβάδισμα της τάξης των πέντε πόντων (41-36), ενώ λίγο αργότερα πήγαν για πρώτη φορά στο +9 (45-36) έπειτα από δύο βολές του Σαχπατζίδη. Ο Βεργίνης είχε πάρει για τα καλά φωτιά και με ένα έμμεσο κι ένα άμεσο τρίποντο κατάφερε να πάρει αέρα 12 πόντων (51-39), αποδεικνύοντας ότι έχει επιβάλει τον δικό του ρυθμό στο παιχνίδι. Παρά το ξέσπασμα του “Ιστορικού”,  το συγκρότημα του Καρατζά προσπαθούσε να επανέλθει και με τρίποντο του Γεωργοπαπαδάκου διαμόρφωσε το 60-51, με τον Πανιώνιο να μπαίνει στην τελική ευθεία του αγώνα με “προίκα” 10 πόντων (62-52).

Οι παίκτες του Ταυρόπουλου έδειχναν διατεθειμένοι να “καθαρίσουν” την υπόθεση-πρόκριση και κατάκτηση του Unicef Trophy και ξέφυγε με 13 πόντους (65-52), με την ΦΕΑ να προσπαθεί να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, αλλά μάταια, αφού είχε μείνει χαμηλά επιθετικά με μόλις τρεις πόντους σε τέσσερα λεπτά (68-55). Παρόλα αυτά οι νεοφώτιστοι στην Elite League δεν πέταξαν λευκή πετσέτα και πλησίασαν στους εννιά (68-59), όμως ένα πολύ δύσκολο τρίποντο του Γ. Παπαδιονυσίου τους “έκοψε τα φτερά” (72-61). Βέβαια η απάντηση των Φιλαδελφειωτών ήταν ξανά άμεση και με καλάθι του Κοντού έδωσαν ξανά ενδιαφέρον στον αγώνα, γράφοντας το 72-66 στα 3:12 πριν την ολοκλήρωση του αγώνα. Mε ένα σουτ μέσης απόστασης ο Σαχπατζίδης έστειλε την διαφορά στους οκτώ (74-66), ενώ δύο βολές του Βεργίνη (78-67) έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Ιστορικού.

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 38-34, 62-52, 80-71

Δείτε τα στατιστικά εδώ