Του Θωμά Αυγέρη
15/05/2012 (20:46)

Ανοιχτό άφησε το παράθυρο στην περίπτωση παραμονής και τη νέα σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Σούλης Μαρκόπουλος. Ο έμπειρος τεχνικός παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στο όσα οδήγησαν τις δύο πλευρές στο διαζύγιο. Παράλληλα θυμήθηκε στιγμές από τα τρία χρόνια που πέρασε στον πάγκο των ασπρόμαυρων, ενώ συζήτησε και για το ραντεβού που είχε με τον Πόλυ Κατσιώρα τη Δευτέρα.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο χρονικό της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ από την αρχή: “Θέλω ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Το καλοκαίρι του 2009 ο ΠΑΟΚ με ήθελε για προπονητή κι εγώ ήθελα να επιστρέψω στον ΠΑΟΚ, αφού ήταν μία πρόκληση για μένα. Και πράγματι αυτό έγινε. Υπογράψαμε 3ετές συμβόλαιο, 2 + 1 χρόνια, και μετά θα υπήρχε η ευχέρεια και από τις δύο πλευρές για ανανέωση.

Τότε οι στόχοι που είχαμε βάλει ήταν ο ΠΑΟΚ σιγά σιγά να φτιάξει μία ομάδα και μετά από τρία χρόνια να μπορέσει να διεκδικήσει μία θέση στην τετράδα ή μία θέση στην Ευρωλίγκα.

Πολλοί με θεώρησαν παράλογο με την απόφασή μου να έρθω στον ΠΑΟΚ αλλά ήθελα να έρθω κοντά στον κόσμο του ΠΑΟΚ και πήρα αυτή την μεγάλη απόφαση. Στο τέλος του συμβολαίου αυτό ήταν καλυμμένο από τηλεοπτικά δικαιώματα και επιταγές χορηγών. Κατά το πρώτο έτος προσπαθήσαμε να κάνουμε μία καλή ομάδα. Είχαμε προβλήματα γιατί παίκτες ήταν στον αέρα και δεν ξέραμε αν ήθελαν συνεχίσουν στον ΠΑΟΚ. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε 100% γιατί στο τέλος της περιόδου φορτώθηκαν κάποιοι παίκτες στο μπάτζετ της ομάδας. Όχι ότι δεν ήταν καλοί παίκτες. Μετά το τέλος της σεζόν κάναμε συζήτηση για την επόμενη.

Στη συνάντηση τέθηκε θέμα για το συμβόλαιο του προπονητή. Τότε είπα ότι δέχομαι μείωση 28-29% και συμφωνήσαμε. Το πρώτο συμβόλαιο καλύφθηκε από τα τηλεοπτικά και από χορηγούς. Από την πρώτη χρονιά όμως στην δεύτερη μεταφέρθηκε ένα υπόλοιπο. Ο ΠΑΟΚ είχε προβλήματα και δημιουργήθηκαν και άλλα τότε. Τότε εκχωρήθηκαν τα ποσά του κόουτς σε παίκτες που έπρεπε. Υπήρχε ένας διοικητικός αναβρασμός, ξεκίνησε η περίοδος αλλά λόγω προβλημάτων ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να καλύψει τις εκχωρήσεις. Δημιουργήθηκαν προβλήματα, παίκτες αποχώρησαν, αλλά ο ΠΑΟΚ βρήκε τον τρόπο, πήρε νίκες και στο τέλος η σεζόν κατέληξε καλά. Ο κόσμος ήρθε στο γήπεδο, έστω στο τελευταίο ματς με τον Αρη.

Εμάς μας έδειξε πως ο κόσμος διψάει και έχει όρεξη να έρθει κοντά στην ομάδα. Αλλά θέλει η ομάδα του να νικάει. Στο τέλος της χρονιάς άλλαξε η διοίκηση. Ο προπονητής δεν είχε πάρει τίποτα από εκείνη την χρονιά και τα υπόλοιπα από την προηγούμενη. Η συζήτηση με την διοίκηση ήταν η εξής: Μου πρότειναν το μισό από το χρέος να το πάρω σε βάθος τετραετίας και να κάνουμε μία συμφωνία για τρία χρόνια για το συμβόλαιο που εγώ είχα ήδη. Δεν δέχτηκα. Εκανα μία άλλη πρόταση ζητώντας να χαρίσω ακόμη ένα μεγάλο ποσό, απλώς να μεταφερθούν αυτά τα ποσά στα επόμενα δύο χρόνια με κλειστό συμβόλαιο. Δέχτηκε η διοίκηση και συνεχίσαμε. Το μπάτζετ θεωρήθηκε ότι έπρεπε να είναι πιο μικρό. Επρεπε να αποφύγουμε πολλά προβλήματα. Δεν έπρεπε να χρωστάμε στους παίκτες, ήταν δύσκολο, ακόμη οι παίκτες που θα έρχονταν έπρεπε να μην πάρουν προκαταβολές”.

Στην συνέχεια ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε για τα σύννεφα στις σχέσεις του με την διοίκηση λέγοντας: “Ηταν δύσκολη χρονιά, ξέρετε τα περισσότερα προβλήματα, με αποχωρήσεις παικτών και την αλλαγή του ρόστερ, τα οποία έφεραν αλλαγή εικόνας. Στο τέλος της χρονιάς τέθηκε θέμα προπονητή. Και αυτό συνέβη μετά από ένα ατυχές αποτέλεσμα στο Ρέθυμνο. Εγώ είχα πει ότι οι αλλαγές θα αλλάξουν την εικόνα. Μου είπαν δεν μας ενδιαφέρει η θέση της ομάδας αλλά η εξυγίανση αλλά μετά από 15 μέρες και ενώ είχα προειδοποιήσει ότι η ομάδα δεν θα είναι στην οχτάδα τέθηκε θέμα προπονητή. Ετσι, δημιουργήθηκε κάτι αρνητικό στις σχέσεις που υπήρχαν μέχρι εκείνη την στιγμή. Όταν είπα ότι αν είναι πρόβλημα ο Μαρκόπουλος να φύγει μου απάντησαν εσύ αποφασίζεις. Και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μέχρι τέλους της χρονιάς”.

Αναφερόμενος στο χρονικό των διαπραγματεύσεων για να μείνει στην ομάδα είπε: “Γράφτηκε για το αν ο προπονητής θα μείνει την επόμενη χρονιά. Εγώ είπα ότι τηρώ τις συμφωνίες και είχαμε συμφωνήσει για τα χρήματα από τα τρία χρόνια να πάνε στα πέντε. Γράφτηκε ότι υπάρχει θέμα με τον προπονητή για τα λεφτά που θα πάρει την επόμενη περίοδο. Από την στιγμή που ζητάς να κάνεις καινούργια διαπραγμάτευση παύει να υπάρχει η προηγούμενη συμφωνία.

Με κάλεσαν ο κ. Γαλατσόπουλος και ο κ. Κατσιώρας και μου είπαν το σχέδιο που είχαν ετοιμάσει. Είπαμε πως μπορεί να βοηθηθεί η ομάδα ώστε να μην πονέσει και αγωνιστικά. Είπαμε αρκετά πράγματα. Φτάσαμε στο τέλος στο θέμα προπονητή και μου πρότειναν το ποσό που ξέρετε. Τους είπα ότι υπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί. Νόμιζα ότι ήταν μία διευκρινιστική συζήτηση. Δύο ημέρες μετά είχαμε συνάντηση με όλο το συμβούλιο του ΠΑΟΚ. Πάλι είπαμε για τα σχέδια και φτάσαμε στο ζήτημα προπονητή. Μου είπαν πάλι το ποσό που ξέρετε.

Τους είπα ότι αυτά τα χρήματα είναι λιγότερα από αυτά που θα έπαιρνα αν έφευγα. Και στο τέλος για να μην θεωρηθεί ότι θέλω να φύγω έκανα αντιπρόταση 25% κάτω ο μισθός. Εγώ τους είπα ότι δεν ήθελα τώρα απάντηση, αλλά μετά από 3-4 ημέρες. Άλλοι είπαν να δούμε τα συμβόλαια, να δούμε για κάποια συμβιβαστική λύση, ο πρόεδρος είπε να βγάλουμε ανακοίνωση. Έξω βγήκε ότι ο ΠΑΟΚ περιμένει απάντηση από τον Μαρκόπουλο, ενώ ο Μαρκόπουλος περίμενε από τον ΠΑΟΚ“.

Αποκάλυψε επίσης τι ειπώθηκε και σε μια συνάντηση με τον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο και τον Πόλυ Κατσιώρα καθώς και στο ραντεβού της Δευτέρας με τον τελευταίο: “Με κάλεσε ο κ. Γαλατσόπουλος σε ένα καφέ στην παραλία για να συζητήσουμε και πάλι το θέμα. Τους εξήγησα λεπτομερώς ότι δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την πρόταση γιατί αναιρείται η προηγούμενη συμφωνία και ότι αν έφευγα εκείνη την στιγμή θα έπαιρνα περισσότερα.

Τους είπα ιδέες, δεν ήθελα να φανεί πως ήμουν αρνητικός. Πίστευα ότι στην τελευταία συνάντηση θα γίνονταν μία πρόταση που θα έδειχνε ότι με ήθελαν. Με στεναχώρησε το γεγονός ότι έλειπαν κάποιοι από το συμβούλιο γιατί συνεργαζόμασταν τρία χρόνια. Η συζήτηση κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα. Είπα στον κ. Πρέλεβιτς για τα οικονομικά. Είπα ότι αν φύγω ο ΠΑΟΚ θα με πληρώσει περισσότερα από το αν μείνω. Ο κ. Σταυρόπουλος είπε να βρούμε μία λύση. Μετά τελειώσαμε και είπα καλή συνέχεια. Αυτή ήταν η διαδικασία όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Ειπώθηκε πως ο Μαρκόπουλος δεν δέχτηκε την πρόταση. Αυτά ήταν μέχρι χθες. Χθες πήγα να βρεθούμε να μιλήσουμε. Μου είπαν ορισμένους όρους, δεν θα ήθελα να το συζητήσουμε. Εγώ θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ αν μου έδιναν τα χρήματα που θα έπαιρνα σε περίπτωση που έφευγα“.

Πάντως όπως φάνηκε είναι διατεθειμένος να μείνει έστω και τώρα στον ΠΑΟΚ και έκανε μια έμμεση πρόταση: “Είμαι θετικός αλλά αυτά που θα πάρω τώρα απλώς ο ΠΑΟΚ να μου τα δώσει τις επόμενες δύο χρονιές. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έλεγαν ότι σε θέλουμε πολύ να είσαι προπονητής της ομάδας. Εγώ λέω ότι ο ΠΑΟΚ αν μου δώσει για τα επόμενα δύο χρόνια τα λεφτά που δικαιούμαι φεύγοντας τώρα θα μείνω στην ομάδα”.

Για την φιλοσοφία που ήθελε να περάσει στην ομάδα: “Από την πρώτη στιγμή δεν βάλαμε στόχο το αγωνιστικό αλλά ένας ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να μην είναι ομάδα που θα διεκδικεί πρωτιές στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μας. Τις δύο πρώτες χρονιές είχε ένα μπάτζετ Α και πάνω σε αυτό προσπαθούσαμε να φτιάξουμε ένα καλό σύνολο. Αυτός ήταν ο στόχος. Βέβαια, έγιναν πολλά. Υπήρχαν δύο παίκτες που τους θέλαμε αλλά δεν έκλειναν επειδή υπήρχαν οφειλές από την προηγούμενη χρονιά. Ήρθε ο Παπαδόπουλος και αμέσως άλλαξαν οι στόχοι. Την επόμενη χρονιά υπήρχε ένας κορμός. Και την χτίσαμε ακόμη πιο καλά”.

Λίγο αργότερα σε άλλη ερώτηση επισήμανε και το εξής: “Ενας παίκτης μπορεί να παίζει σε μία ομάδα να αξίζει πολλά και να αγωνίζεται τσάμπα και ένας άλλος που παίρνει πολλά να μην τα αξίζει. Η φράση με αυτά τα λεφτά φτιάξαμε αυτό το μπάτζετ είναι λάθος. Είναι σαν την αντικειμενική αξία των κατοικιών. Είναι διαφορετικά πράγματα”.

Για τις ευθύνες που έχει ο ίδιος τόνισε: “Πάντα έχει ευθύνες και ο προπονητής. Όπως και στα καλά έτσι και στα άσχημα. Το πρόβλημα που είχαμε την φετινή χρονιά ήταν ότι δεν είχαμε καθόλου ελαστικότητα η ομάδα. Γιατί τα οικονομικά μας δυσκόλευαν και δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε καταστάσεις. Ο προπονητής δεν είναι μάγος, σπάνια μία ομάδα δεν κάνει αλλαγές στην διάρκεια της σεζόν. Ο κάθε άνθρωπος συμπεριφέρεται διαφορετικά. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να κρίνεται βάσει της συμπεριφοράς του. Οχι βάσει του όπως θα ήθελα να συμπεριφέρεται εγώ”.

Για τις προσπάθειες της διοίκησης να εξυγιάνει την ομάδα: “Για μένα παίζει ρόλο το μπάτζετ. Μην λέμε ότι η διοίκηση θέλει ο ΠΑΟΚ να είναι αυτός που είναι τώρα. Η διοίκηση προσπαθεί αλλά εξαναγκάζεται να πάρει κάποιες αποφάσεις. Μία απόφαση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Θα σας πω κάτι. Ενας παλιός παράγοντας μου είπε γιατί να πάρω διαρκείας, εγώ θέλω να βλέπω Παπαδόπουλο, Καλαμπόκη. Αν φύγουν μετά από δύο μήνες έχει δίκιο να αναρωτηθεί. Είναι γιατί το παίρνεις. Για τους παίκτες ή τον ΠΑΟΚ; Εγώ λέω ότι πρέπει ο κόσμος να παίρνει για τον ΠΑΟΚ”.

Τέλος, για τις φετινές αποχωρήσεις παικτών, ο κ. Μαρκόπουλος είπε: “Πρώτος που έφυγε ήταν ο Γκόρι. Ηταν δεμένος με την ομάδα. Θυμάστε και την ατάκα του Ντικούδη ότι βρισκόμαστε με τα μάτια. Η απομάκρυνση του Γκόρι δημιούργησε πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί οι παίκτες έπρεπε να αλλάξουν ρόλους. Μετά προσπαθήσαμε να φέρουμε τον Κοβίλ, η διοίκηση έκανε το παν, αλλά χάθηκε η περίπτωση, δεν ξέρω γιατί.

Παίξαμε το Σάββατο με τον Ικαρο και την Δευτέρα μάθαμε ότι ο Ράιτ φεύγει γιατί έχει προτάσεις και δεν μπορούν να του δοθούν εγγυήσεις. Η ομάδα κόπηκε στα δύο. Οταν πήραμε τον Αντριουσκεβίτσιους οι πληροφορίες που είχαμε ήταν πολύ καλές. Και νομίζαμε ότι θα μας βοηθούσε. Αλλά μετά το φιλικό με τον Ολυμπιακό στο Λιτόχωρο παρουσίασε πρόβλημα στην μέση του. Το πρόβλημά του φάνηκε πως ήταν μεγάλο και έπρεπε να είχε αντικατασταθεί πιο νωρίς”.