Το γεγονός, ότι υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, παρά τις καλές κινήσεις που έχουν γίνει από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη, αναγνώρισε ο Σούλης Μαρκόπουλος. Ο προπονητής του «Δικεφάλου του Βορρά», σχολίασε τον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά του Ρίο μεταξύ Σερβίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο, θεωρώντας ότι η νέα Ευρωλίγκα δεν αποτελεί θετικό «μήνυμα» για την εξέλιξή του.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM 94.6:

Για το αν υπάρχει «σύγκρουση δύο κόσμων» στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων: «Ισχύει κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι παίρνουν πολλές ιδέες από το NBA. Όταν κάτι είναι στην κορυφή σε προβληματίζει και ψάχνεις να βρεις τις τακτικές. Αν τις καταλάβεις και τις προσαρμόσεις στο δικό σου τρόπο παιχνιδιού μπορείς να αποκομίσεις πολλά κέρδη».

Για το Ολυμπιακό τουρνουά: «Όσο τα παιχνίδια φτάνουν στο τέλος παίζει μεγαλύτερο ρόλο ο τρόπος σκέψης και η τακτική. Οι Σέρβοι ήταν σε καλή κατάσταση και πήραν μεγάλες προκρίσεις. Από την άλλη οι Αμερικάνοι παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο και εκμεταλλεύονται τα προσόντα τους τα αθλητικά και κερδίζουν. Οι Αμερικανοί είναι σκληροί στην άμυνα και δεν αφήνουν το παιχνίδι στον αντίπαλο. Είναι σκληρή ομάδα και στην άμυνα και στην επίθεση. Δεν θα δεις πολλά πράγματα ομαδικά αλλά κυρίως προσωπικά το τι κάνει κάθε παίκτης».

Για τις πιθανότητες της Σερβίας να πάρει το χρυσό: «Αν μπορέσουν οι Αμερικάνοι να επιβάλλουν το ρυθμό τους θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους Σέρβους. Το επιθετικό παιχνίδι των Αμερικανών είναι συνήθως ατομικό. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι τα επιθετικά ριμπάουντ που είδαμε και απέναντι στην Ισπανία ότι τα πήραν. Τους είδαμε ότι ήταν πολύ συγκεντρωμένοι κι έχουν μεγάλη επιθυμία για τη νίκη. Οι Σέρβοι είδαμε ότι έχουν δείξει ένα πολύ καλό πρόσωπο και πιστεύω ότι θα τους κοντράρουν σε αρκετούς τομείς το θέμα είναι η διάρκεια».

Για το ποιοι παίκτες μπορούν να κρίνουν τον τελικό: «Ο Τόμπσον είναι ικανός να κρίνει το παιχνίδι αλλά έχει και άλλους παίκτες που μπορούν να τραβήξουν την ομάδα. Τον είδαμε φέτος ότι με τον Κάρι κουβάλησαν τους Γουόριορς μέχρι το τέλος. Το θέμα είναι πόσο θα επιτρέψουν οι Αμερικάνοι στους Σέρβους γκαρντ να διαβάσουν το παιχνίδι».

Για το φετινό πρωτάθλημα και τον ΠΑΟΚ: «Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά απέναντι στα μεγέθη των δύο «αιωνίων». Βλέπουμε όμως ότι ο Άρης και η ΑΕΚ ανεβάζουν τα μεγέθη τους από άποψης στελέχωσης του ρόστερ. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια ομάδα πολύ ανταγωνιστική. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια νεανική ομάδα που θα βγάζει ενέργεια και θα κυνηγάει κάθε παιχνίδι».

Για την κατάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Ο τρόπος που διεξάγεται η Ευρωλίγκα χωρίς να δίνει δικαίωμα σε κάποια ομάδα να αγωνιστεί εκεί δεν βοηθάει το άθλημα. Ελπίζω να πάει καλά ο θεσμός. Η Ευρωλίγκα τείνει να δημιουργήσει ένα θεσμό που μειώνει τα εθνικά πρωταθλήματα. Πώς να επενδύσει κάποιος όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο».