Του Θωμά Αυγέρη
27/12/2011 (16:28)

Το ρόλο του οικοδεσπότη θα έχει αύριο ο ΠΑΟΚ στο μεγάλο ντέρμπι με τον Άρη. Οι “ασπρόμαυροι” θέλουν τη νίκη στην αναμέτρηση που δεσπόζει στη δέκατη αγωνιστική της Α1 για ψυχολογικούς και βαθμολογικούς λόγους προκειμένου να σταματήσουν το αρνητικό σερί τους. Ο “δικέφαλος” μετρά επτά συνεχόμενες ήττες και το ντέρμπι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κλείσουν ευχάριστα το 2011.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος, που έχει τεράστια εμπειρία από αυτά τα παιχνίδια, προσπάθησε να ξεχωρίζει κάποια από τα ντέρμπι στα οποία υπήρξε προπονητής (ως προπονητής του ΠΑΟΚ σε 13 και ως κόουτς του Άρη σε 11, συνολικά δηλαδή 24) λέγοντας: “Είναι πολλά πραγματικά τα παιχνίδια, το καθένα έχει την δική του ξεχωριστή σημασία, αλλά θα έλεγα κάτι περισσότερο για τα περσινά παιχνίδια των πλέι οφ, ίσως επειδή είναι πιο πρόσφατη η ανάμνηση, ίσως επειδή ήταν συνεχόμενα και ο ΠΑΟΚ κατάφερε νε επιστρέψει και να κερδίσει στην έδρα του αντιπάλου του“.

Αναφερόμενος στο ντέρμπι της Τετάρτης, ο Σούλης Μαρκόπουλος τόνισε: “Πρόκειται για ένα κλασικό παιχνίδι, αν και οι καταστάσεις είναι πλέον πολύ διαφορετικές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες στο Ελληνικό πρωτάθλημα έχουν μειώσει το ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά είναι ένα ντέρμπι στο οποίο καλούμαστε και οι δύο ομάδες να αποδείξουμε ότι μπορούμε να παίξουμε καλό μπάσκετ. Ο Άρης το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά τις αλλαγές που έχει κάνει έχει βρει καλή χημεία, είναι μία ομάδα που είναι πολύ δυνατή έξω από την γραμμή των τριών πόντων, αλλά μπορεί να παίξει καλά και κοντά στο καλάθι και να απειλήσει.

Παίζουν και σκληρή άμυνα κι εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε το επιθετικό τους παιχνίδι, να βρούμε τα αδύνατά τους σημεία και να χτυπήσουμε σε αυτά. Είχαμε προβλήματα στην προετοιμασία, ενώ δεν θα έχουμε και τον Αντριουσκεβίτσιους. Όλοι οι παίκτες, πολύ περισσότερο οι Έλληνες, γνωρίζουν τι σημαίνουν αυτά τα παιχνίδια και με την παρουσία του κόσμου, που πιστεύω ότι θα έρθει στο γήπεδο και θα δημιουργήσει μία ζεστή και σωστή ατμόσφαιρα, μπορούμε να κερδίσουμε. Πιστεύω ότι όποια ομάδα θα μπορέσει να κοντρολάρει τον ρυθμό του αγώνα, να ελέγξει το ματς και να επιβάλει το δικό της παιχνίδι θα επικρατήσει“.

Ο Ντάντε Στίγκερς, που έζησε και πέρσι την ατμόσφαιρα αυτών των αγώνων του ΠΑΟΚ με τον Άρη, τόνισε χαρακτηριστικά: “Είναι ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, για την πόλη ολόκληρη και αυτό το κατάλαβα πολύ περισσότεροι πέρσι, ειδικά με τα συνεχόμενα ματς στα πλέι οφ. Κάναμε καλή προετοιμασία, πιστεύω ότι ξέρουμε αρκετά για τον αντίπαλό μας και είμαι σίγουρος ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτάσουμε στη νίκη.

Όλα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτά τα ματς, και η άμυνα και τα ριμπάουντ, αλλά και ο ρυθμός του αγώνα, αλλά πολύ περισσότερο η ψυχολογία. Προερχόμαστε από ένα σερί κακών αποτελεσμάτων, αλλά στο γήπεδό μας και με τους φιλάθλους στο πλευρό μας, με αυτή την φοβερή κερκίδα που δημιουργούν, μπορούμε να κερδίσουμε”.