Ο ΠΑΟΚ γράφει φέτος στην Α1 μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του. Η ομάδα παραπαίει. Ο άλλοτε κραταιός και ιστορικός σύλλογος είναι βυθισμένος στην επικίνδυνη ζώνη και οι μόνοι που έχουν πληρώσει το μάρμαρο είναι οι Κώστας Φλεβαράκης και Κώστας Χαραλαμπίδης. Αλήθεια, μόνο αυτοί φταίνε για όλα;

Ο προπονητής είναι πάντα το εξιλαστήριο θύμα. Και το εύκολο θύμα. Του φορτώνουν τα πάντα και βγαίνουν όλοι οι άλλοι λάδι.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στην φετινή σεζόν με ένα ταμείο που ήταν μείον. Και με διάθεση να φτιαχτεί μια ομάδα που θα μπορέσει να βγάλει κουτσά στραβά τη σεζόν. Η ομάδα φτιάχτηκε στο παρά πέντε το καλοκαίρι.

Ο Κώστας Φλεβαράκης ανέλαβε το δύσκολο έργο να φτιάξει ένα σύνολο σε χρόνο μηδέν και με μεταγραφές μικρού κόστους. Η περσινή χρονιά βλέπετε ανατίναξε το μπάτζετ. Και έτσι για φέτος έπρεπε η ομάδα να τη βγάλει με… μνημονιακά οικονομικά.

Τον Φλεβαράκη… σχόλασαν νωρίς. Επρεπε σε κάποιον να φορτωθεί το κακό ξεκίνημα. Πριν καν προλάβει να μοντάρει την ομάδα. Πριν καν προλάβει φανεί η δουλειά του. Ας άφηναν να φανεί κι ας τον έκριναν μετά.

Μα, δεν μπορεί να έφταιγε για όλα. Αυτός έφταιγε για παράδειγμα που τα χρήματα που υπήρχαν δεν έφταναν ούτε καν για να φτιαχτεί ομάδα της Α2; Και δεν μπορεί να πληρώνει αυτός το μάρμαρο για όλα.

Ας υποθέσουμε όμως, ότι έπρεπε κάποιος να θυσιαστεί και δίκαια θυσιάστηκε ο Φλεβαράκης (που για μας αδίκως θυσιάστηκε, αλλά λέμε τώρα…).

Η διοίκηση έπρεπε να βρει νέο κόουτς. Πήγε σε μια λύση εκ των έσω και το τιμόνι δόθηκε στον Κώστα Χαραλαμπίδη. Ο Χαραλαμπίδης το πάλεψε, αλλά από σήμερα πάει κι αυτός… Παραιτήθηκε.

Ας πούμε ότι αυτός έφταιγε. Μα για τι ακριβώς έφταιγε; Που η ομάδα ακόμα κάνει μεταγραφές και η ομάδα θέλει χρόνο για να δέσει; Που η διοίκηση έδωσε τα ηνία σε έναν ταλαντούχο μεν κόουτς, που δεν είχε όμως, ξαναπάρει ομάδα αποκλειστικά στα χέρια του και έπρεπε και να σηκώσει το βάρος όλων των λαθών του φετινού ΠΑΟΚ; Ακόμα και η επιλογή του, βέβαια, ήταν ένα ρίσκο, καθώς δεν έχει κουτσάρει ποτέ ομάδα ως πρώτος προπονητής. Και ομάδα με μεγάλο ειδικό βάρος. Από την άλλη, έχει ευθύνη για τις επιλογές ξένων που έγιναν. Για παράδειγμα το γιατί έφυγε ο Ουίγκινς δεν το κατάλαβε κανείς. Βέβαια, έχει τη δικαιολογία ότι μόνο ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ή ο Χουντίνι θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν μια ομάδα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να φταίνε για όλα οι προπονητές. Πρέπει και η διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Και φυσικά δεν μπορεί κάθε φορά να παρεμβαίνει με οικονομικές ενέσεις η οικογένεια Σαββίδη για να σώζεται η παρτίδα. Πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο όλοι όσοι ευθύνες για την τραγική φετινή πορεία.

Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ο χρόνος για να γίνουν ριζικές αλλαγές. Ο χρόνος πιέζει και δυστυχώς το φάντασμα της Α2 περιμένει στην γωνία…