Ένα παιχνίδι με ξεχωριστή ιστορική σημασία για τον ΠΑΟΚ, που ήταν συγκλονιστικό και είχε ένα αληθινά… χιτσκοκικό φινάλε, θυμήθηκε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο λόγος για το επικό εκτός έδρας ματς με την Mulhouse στην Γαλλία, στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων, που κρίθηκε με buzzer beater του Μάτζικ, Νίκου Σταυρόπουλου και έδωσε στην ομάδα την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης της σεζόν 1989-90.

Το ματς είχε συγκλονιστική εξέλιξη και φινάλε που έσπασε καρδιές (τις γαλλικές ευτυχώς).

Ο ΠΑΟΚ έπαιζε με την Mulhouse στη Γαλλία ήθελε τη νίκη για να πάρει την δεύτερη θέση στον όμιλό του και να περάσει στους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

Οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν να χάνουν με 27-45 στο ημίχρονο, ενώ στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους βρέθηκαν και στο -21. Εκεί, όμως, ο ΠΑΟΚ έκανε την επική αντεπίθεση.

Με ηγέτες τους Bane Prelevic (27 πόντους) και Anthony Cook (24π.) γύρισε τούμπα το ματς.

Ο ΠΑΟΚ είχε την μπάλα στην τελευταία επίθεση. Έχανε με 81-80.

Ο «Μάτζικ» Νίκος Σταυρόπουλος πήρε πάνω του την επίθεση. Πήγε προς τα μέσα, έκανε το σουτ υπό πίεση (μάλλον του έγινε και φάουλ, αλλά οι διαιτητές δεν έδωσαν τίποτα).

Η μπάλα πήρε μια τροχιά που έστειλε την ομάδα αρχικά στην κόλαση, καθώς βρήκε στεφάνι και ταμπλό και μετά στον παράδεισο, καθώς μπήκε στο διχτάκι.

Ο ΠΑΟΚ έκανε το 81-82. Χρόνος δεν απέμενε για τους Γάλλους, που πρόλαβαν να κάνουν μόνο ένα τρίποντο της απελπισίας και ο ΠΑΟΚ πηρε τη νίκη με 82-81 και πέρασε στους «4».

Εκεί έπεσε πάνω στην Knorr Bologna. Οι ημιτελικοί ήταν διπλοί. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 100-94 στην Θεσσαλονίκη, αλλά έχασε 75-57 στην Ιταλία και αποκλείστηκε από τον τελικό.

Ένα χρόνο μετά όμως, επέστρεψε δριμύτερος στην διοργάνωση. Σάρωσε τα πάντα, έφτασε στον τελικό όπου κέρδισε την Zaragoza με 76-72 και έτσι οι Θεσσαλονικείς σήκωσαν την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας τους (πήραν και το Κόρατς το 1994) και την πρώτη κούπα για το ελληνικό μπάσκετ μετά από εκείνη της ΑΕΚ το 1968.

 

 ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

 

TO POST ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ