Πέρασαν 27 χρόνια από τότε που ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε μία τεράστια επιτυχία, τη κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελούχων.

Αυτό ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για τον ΠΑΟΚ και έγινε η δεύτερη ελληνική ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, με την ΑΕΚ να έχει φέρει για πρώτη φορά ευρωπαϊκό το 1968.

Η διαδρομή για το τελικό

Αρχικά ο ΠΑΟΚ κέρδισε εκτός και εντός έδρας τη Σάντερλαντ και πήρε τη πρόκριση για τους ομίλους. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος με τις Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, Ερυθρό Αστέρα και τη Σαραγόσα, όπου μέτρησε 3 νίκες και 3 ήττες και πήρε τη πρόκριση, καθώς τον «βόλεψαν» τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Στη συνέχεια στο δρόμο του βρέθηκε η Ντιναμό Μόσχας. Οι «Θεσσαλονικείς» επικράτησαν με 95-82 στο Παλέ και πήγαν στη Ρωσία να υπερασπιστούν στο +13. Εκεί, παρόλο που βρέθηκαν να χάνουν με 17 πόντους, τελικά ηττήθηκαν με 12 πόντους διαφορά και πήραν τη πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Ο Δικέφαλος του Βορρά αντιμετώπισε τη Σαραγόσα σε έναν επεισοδιακό τελικό, καθώς οι φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν εκνευριστεί με τις αποφάσεις των διαιτητών, με τον πρόεδρο της ομάδας, Νίκο Βεζυρτζή να παίρνει το μικρόφωνο και να ζητάει ηρεμία από τον κόσμο.  Στο ματς είχαν αποβληθεί με φάουλ οι Φασούλας,  Παπαχρόνης και ο Ιωάννου. Οι Ισπανοί ήταν μπροστά στο σκορ με 59-51, όμως ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 76-72 και κατέκτησε το πρώτο του Ευρωπαϊκό τρόπαιο, ενώ έγινε η δεύτερη Ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Η πρώτη ήταν η ΑΕΚ το 1968. Οι σκόρερ του Δικεφάλου ήταν οι  σκόρερ του “Δικεφάλου” στον τελικό με την Σαραγόσα ήταν ο Πρέλεβιτς με 31 πόντους, ο Μπάρλοου με 20, ο Σταυρόπουλος με 15, ο Φασούλας με 7 και ο Ιωάννου με 3.

Το ποστάρισμα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ στο facebook:

«Αλήθεια, υπάρχει κανείς που έχει ξεχάσει; Πέρασαν 27 χρόνια αλλά για όσους το έζησαν είναι σαν τώρα. Κάθε στιγμή, κάθε φάση, κάθε καλάθι. Γενεύη, 26/3/1991, σαν σήμερα, το ανεπανάληπτο έπος του ΠΑΟΚ» ανέφερε αρχικά και κατέληξε,

«Να θυμηθούμε μαζί δέκα από τις καλύτερες φάσεις όλης της πορείας του ΠΑΟΚ, από τους αγώνες των ομίλων ως τον τελικό με την Σαραγόσα, το 76-72 και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Ένα διαφορετικό TOP-10 για τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο του ΠΑΟΚ…»

 

Οι πανηγυρισμοί μετά τη λήξη της αναμέτρησης