Απολογιστική συνέντευξη για τη σεζόν που τελείωσε, παραχώρησε πριν από λίγη ώρα η ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Για λογαριασμό των “ασπρόμαυρων” μίλησαν οι Μπάνε Πρέλεβιτς, Νίκος Σταυρόπουλος και Τέλης Ζουρνατζίδης, με τους τρεις άνδρες να αναφέρονται σε πολλά και διάφορα θέματα, με βασικότερο το αγωνιστικό.

Αρχικά ο Μπάνε Πρέλεβιτς είπε: “Το μόνο που θα πω σήμερα, είναι ότι σαν διοίκηση είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πορεία της ομάδας. Έχοντας υπόψη τις συνθήκες και τους περιορισμούς που υπάρχουν για να φτιαχτεί μια καλή ομάδα στα επίπεδα που θέλουμε να είναι”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο οποίος τόνισε: “Το θεωρούσαμε υποχρέωση να ενημερώσουμε για το τι κάναμε εδώ και ένα χρόνο, που φτάσαμε και γιατί. Θα κάνω μία μικρή ανάλυση. Ένα χρόνο πριν, τέτοια περίοδο, σχεδιάζαμε μαζί με τη διοίκηση το πώς θα είναι η ομάδα. Ένα βασικό στοιχείο ήταν το ελληνικό.

Το είχαμε αποφασίσει με διοίκηση και τους προπονητές. Είχαμε το δικαίωμα να πάρουμε Αμερικάνους, αλλά το κάναμε ηθελημένα. Ο στόχος ήταν να μπολιάσουμε έμπειρους με νέους παίκτες. Είχαμε στοχεύσει στους έμπειρους, αλλά τους νέους είχαμε πλάνο για τους βρούμε. Ένας τρόπος ήταν με τα δοκιμαστικά, με το καμπ που έγινε για ενάμιση μήνα και πέρασαν 72 παιδιά.

Μέσω των δοκιμαστικών ήρθαν το συμβόλαιο του Μαργαρίτη, του Νικολόπουλου και του Θεοδωράκου. Από τους μικρούς μας, είχαμε τον Αμπαρά και τον Βαρυτιμιάδη. Πέντε παιδιά που τα συμπλήρωσαν πολύ έμπειροι παίκτες στην κατηγορία. Το έργο των προπονητών ήταν πολύ δύσκολο για να μπολιάσουν την ομάδα. Μέσα στους Έλληνες η απόφαση ήταν να πάρουμε δύο ξένα παιδιά. Ο ένας ήταν ένας κοινοτικός που ήξερε την ομάδα κι ένας Αμερικανός.
 
Στην αρχή είχαμε ένα στραβοπάτημα στα Τρίκαλα. Ηττηθήκαμε και χάσαμε λίγο τον εαυτό μας. Η απόφαση μας ήταν στήριξη στον προπονητή και στον Έλληνα παίκτη. Η συνέχεια μας δικαίωσε, αφού ήρθαν εξαιρετικές εμφανίσεις, με μεγάλες νίκες για τις οποίες μιλούσε όλη η Ελλάδα.

Ξαφνικά έχουμε τη φυγή του Μακγκράθ, ο οποίος κατά τη γνώμη μας έκανε λάθος, αλλά ήταν δική του η απόφαση και αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι ήταν πληρωμένος και έφυγε για δικούς του λόγους. Έγινε πολύ πιο δύσκολη η δουλειά του προπονητικού επιτελείου. Απόφαση; Ψάχνουμε για ξένο παίκτη. Πέφτει στην αγορά για καλή μας τύχη ένα όνομα Έλληνα παίκτη, που μας ήρθε εξ’ ουρανού.

Το όνομα του; Λίνος Χρυσικόπουλος. Αποφασίζουμε να έρθει στην ομάδα, να ενταχθεί και μέσα από τη διαδικασία αυτή να δούμε που μπορεί να φτάσει. Ήταν δύσκολο για αυτόν να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αλλά και για την ομάδα.
 
Λίγο πριν το τέλος της σεζόν, έχουμε τρία σημαντικά προβλήματα που προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να τα κρατήσουμε μυστικά. Είχαμε τρεις πολύ σοβαρούς τραυματισμούς και έπρεπε να πάρουμε τη απόφαση για το αν θα χειρουργηθούν τα παιδιά. Δύο παιδιά από αυτά έκαναν εγχείρηση τρεις μέρες μετά τη λήξη του πρωταθλήματος.

Η απόφαση ήταν, αν θα μπορούσαν να πάνε συντηρητικά να βοηθήσουν όσο μπορούν και στη λήξη της σεζόν να κάνουν τις επεμβάσεις που πρέπει. Ξέραμε για τον Λάζαρο, ότι η αποκατάσταση θα είχε μεγάλη διάρκεια. Κατ’ επιλογή πήγαμε συντηρητικά.
 
Σε μία βδομάδα, είχαμε το αποτέλεσμα του αποκλεισμού από το Ρέθυμνο, που μας ενόχλησε, γιατί δουλεύαμε όλο το χρόνο για να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι πετυχημένη η χρονιά“.

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο Τέλης Ζουρνατζίδης, που δήλωσε: “Είναι βέβαιο ότι βιώνουμε δύσκολη κατάσταση σαν ομάδα, όπως και σε όλο το ελληνικό μπάσκετ, εξαιρουμένων των δύο μεγάλων ομάδων και της Εθνικής. Το υπόλοιπο πρωτάθλημα ακροβατεί σε ένα πολύ λεπτό σχοινί και προσπαθεί αν επιβιώσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Βοηθά η παρουσία ομάδων με ιστορία, που δεν τα παρατάνε όπως εμείς και επαρχιακών ομάδων που μένουν στο προσκήνιο για λίγα χρόνια και μετά αντιμετωπίζουν προβλήματα και εξαφανίζονται. Μπορείς να μπεις σε μία διαδικασία και να λες δεν έχω τους πόρους, υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος όμως. Αυτός που ακολουθούμε εμείς, που επιλέγεις να πορευτείς με αυτά που έχεις.

Εγώ θα αναφερθώ στο επίπεδο που ο ΠΑΟΚ είναι από τις μία-δύο ομάδες που διακρίνονται. Μιλώ για αυτά που δεν προβάλλονται αλλά αν τα ακολουθήσεις πιστά μπορούν να σε βγάλουν κάπου. Διάβασα κάπου με ευχαρίστηση ότι ο ΠΑΟΚ είναι πιο εξωστρεφής ομάδα στην Ελλάδα. Από το καλοκαίρι με την παρότρυνση του κ. Χορόζογλου αρχίσαμε τις παρουσιάσεις των παικτών. Και τα ίδια τα παιδιά, αντιλήφθηκαν ότι έρχονται σε μία οργανωμένη και πολύ μεγάλη ομάδα.

Πολύ πιστά ακολουθήσαμε και το πλάνο που είχε αρχίσει τις προηγούμενες χρονιές και προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε μικρά παιδιά, να τα φέρουμε στο γήπεδο. Για τέταρτη χρονιά λειτούργησε η παιδική κερκίδα. Ήταν πολύ ευχάριστη νότα η παρουσία Ακαδημιών, μικρών παιδιών. Αυτά τα παιδιά και μπάσκετ να μην παίξουν δημιουργούν τους φιλάθλους και οπαδούς του ΠΑΟΚ για το μέλλον.

Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τους χορηγούς μας. Θυμηθείτε την παρουσίαση στο Village, την κοπή της πίτας. Σχεδόν 50 εταιρίες εμπιστεύτηκαν τον ΠΑΟΚ για να διαφημιστούν. Βέβαια, κάποιες εταιρίες όπως του κ. Κοντομηνά, η χορηγία του ΟΠΑΠ, η συνεργασία με την ΠΑΕ μετά τη συμφωνία που είχαμε με τον κ. Σαββίδη, βοήθησαν ουσιαστικά να λειτουργήσουμε, αλλά και μικρότεροι χορηγοί βοήθησαν.

Υπήρχε ακόμη μία σειρά επισκέψεων του ΠΑΟΚ σε κοντινές πόλεις. Δημιουργία σχέσεων με τον τοπικό κόσμο που ήταν πολύ σημαντικές. Δώσαμε την ευκαιρία σε παιδιά και αθλητές της περιοχής να έρθουν σε επαφή με τους καλαθοσφαιρστές μας. Δημιουργήσαμε εικόνα ανοιχτής ομάδας σε όλους. Δείξαμε και το κοινωνικό μας πρόσωπο.

Δουλεύουν άνθρωποι με μεγάλο μεράκι στην ομάδα. Τέσσερα χρόνια είμαστε το ίδιο τιμ, με μία μόνο αλλαγή φυσιοθεραπευτή. Συνεννοούμαστε όλοι με τα μάτια. Είναι αδύνατο να βγάζαμε τη χρονιά χωρίς την παρουσία δύο ανθρώπων του επικεφαλής του τμήματος φυσιοθεραπευτών, κ. Αυτοσμίδη και του κ. Σαμαρά. Ήταν καταλυτική η προσφορά του στην περίπτωση και του Χαραλαμπίδη και του Λάζαρου ειδικά.

Θυμίζω δύο επίσης πολύ όμορφες στιγμές. Η βασική καμπάνια μας για τα διαρκείας ήταν με τους βετεράνους και μία εκδήλωση που έγινε στο γήπεδο με τους Κεν, Κλιφ και Μπίλι που βρέθηκαν με τους παλιούς συμπαίκτες τους. Ακόμη η ομάδα μας βρέθηκε στην υπέροχη εκδήλωση που κάθε χρόνο κάνουν οι βετεράνοι. Είναι πεποίθησή μας ότι αν αυτά τα πράγματά δεν μπουν στο DNA της ομάδας μας, δεν έχουμε καμία τύχη.

Μπορεί από μόνα τους να μην είναι μεγάλα, αλλά όλα μαζί σημαίνουν πολλά. Όταν ξεπεράσουμε και το βραχνά των χρεών θέλουμε να είμαστε μοντέλο ομάδας. Δουλεύουμε σαν να πιστεύουμε ότι θα είμαστε 40 χρόνια εδώ, αν και η καθημερινότητα, ξέρουμε όλοι, είναι απρόβλεπτη και πολύ σκληρή.

Σαν άνθρωπος που συνδέει το αγωνιστικό με τη διοίκηση θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους λίγους ανθρώπους που υπάρχουν, που πάλεψαν να λύσουν προβλήματα δικά μας. Και να ευχαριστήσω το τεχνικό τιμ και τον προπονητή, έναν από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές στην ιστορία που είναι για τέσσερα χρόνια μαζί μας“.

Ο ίδιος μιλώντας για την παρουσία του κόσμου είπε: “Μας προβληματίζει πολύ. Και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε“.

Για τις ανανεώσεις συμβολαίων είπε: “Εννοείται πώς θέλουμε τους παίκτες και τη νέα σεζόν. Νομίζω ότι πολλοί από αυτούς θα εκτιμήσουν πολλά πράγματα μέχρι να πάρουν την απόφασή τους. Θέλουν και αυτοι να μείνουν στον ΠΑΟΚ, θέλουμε και εμείς να τους κρατήσουμε οπότε θα γίνει η σχετική προσπάθεια”.

Για τον Λίνο Χρυσικόπουλο, ο Νίκος Σταυρόπουλος είπε: “Έχει τεράστια βελτίωση, έχουμε δύο ακόμη χρόνια συμβόλαιο και ξέρουμε ότι οι ομάδες του Μαρκόπουλου χρειάζονται χρόνο να δουλευτούν για να αποδώσουν. Ο ΠΑΟΚ είναι ένας μεγάλος οργανισμός, με καθημερινά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε.

Εμείς επιλέξαμε να δώσουμε ευκαιρίες σ’ αυτό το παιδί. Αν είχαμε χρήματα ενδεχομένως να παίρναμε και κάποιον άλλο παίκτη. Ορισμένοι κάποια στιγμή λέγανε ότι μπορούμε να βγούμε και δεύτεροι. Εμείς ποτέ δεν το είπαμε, αλλά αυτό δείχνει σε ποιο δρόμο βάδιζε η ομάδα. Κερδίσαμε τον πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό“.

Για τις μεταγραφικές κινήσεις: “Όταν δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια να πάρεις ένα πολύ καλό παίκτη και να του πληρώσεις αυτά που δικαιούται σαν αξία, τότε πας σε άλλες λύσεις. Ψάχνεις παίκτη που θα δει την ομάδα σαν σκαλοπάτι. Παίρνεις ό,τι μπορείς από αυτόν και αυτός εξελίσσεται μέσα από εσένα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο και μακάρι κάποια στιγμή όπως ξεκινάμε την προετοιμασία το καλοκαίρι στο Λιτόχωρο έτσι να τελειώνουμε”.

Για τον Βαγγέλη Μαργαρίτη και τους άλλους δύο παίκτες που ήρθαν μέσω των δοκιμαστικών: “Ο Μαργαρίτης μας εξέπληξε, ο Νικολόπουλος μας βοήθησε πολύ στο ματς με το Περιστέρι και ο Θεοδωράκος είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε πιο έμπειρους παίκτες που παίζουν ίδια θέση μ’ αυτόν. Για τους Βαρυτιμιάδη και Αμπαρά θα πρέπει να μιλήσουμε με το τεχνικό τιμ για το αν μείνουν ή πάρουν μεγαλύτερο συμβόλαιο. Γενικά, κάποιοι παίκτες δεν έπαιξαν πολύ, γιατί αυτό εξαρτάται από το υπόλοιπο υλικό που έχουμε”.

Για το κακό φινάλε στη σεζόν είπε: “Δεν είναι αυτή η εικόνα που είχε ο ΠΑΟΚ στο ματς με το Ρέθυμνο. Είναι πολύ καλύτερη. Θέλαμε να τερματίσουμε πιο ψηλά, αλλά ουσιαστικά οι θέσεις από το 3 ως το 5 είναι το ίδιο“.

Για το ότι δεν πήρε παίκτη από το Πόρτσμουθ: “Εμείς θέλουμε απλώς να ελέγχουμε την αγορά και να ξέρουμε τα πάντα. Όχι να φέρνουμε ένα Αμερικανό που κάνει 30.000 δολάρια για 300.000“.

Για το ότι ο ΠΑΟΚ είχε λίγα γκαρντ φέτος: “Αυτό ήταν απόφασή μας σε συνεννόηση με το προπονητικό τιμ και δεν μετανιώνουμε. Ο Χαραλαμπίδης ήταν κουρασμένος τον τελευταίο καιρό. Στεναχωρήθηκε που δε μας βοήθησε όσο θα θέλαμε”.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς διευκρινίζει: “Για τον Κοντομηνά δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο, γιατί δεν έχει γίνει κάποια επαφή ακόμη για να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας.

Για τις πληρωμές: “Κάποιοι παίκτες έχουν εξοφληθεί όλο το συμβόλαιό τους“.

Για το θέμα Σαββίδη: “Δεν έχουν γίνει ακόμη επαφές. Ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ έχει ένα ακόμη παιχνίδι. Αφού τελειώσει θα δούμε τις προθέσεις του”.

Για τη νέα σεζόν: “Η φιλοσοφία μας θα είναι ίδια, δεν θα αλλάξει κάτι αν και αυτά είναι αγωνιστικού σκέλους πράγματα”.

Για τα εισιτήρια: “Απ’ ότι ξέρω τερματίσαμε τέταρτοι. Στην Ευρώπη το 35% του προϋπολογισμού των ομάδων είναι από τα εισιτήρια, αλλά εμάς δεν έφθασε ούτε στο 8%“.

Για ΕΣΑΚΕ και διαιτησία: “Πράγματι από τον ΕΣΑΚΕ είχαμε παράπονα και τα εκφράσαμε. Όταν βγάζεις ανακοίνωση είναι σαν να απομακρύνεις τις ευθύνες από σένα, άρα θεωρούμε ότι δεν είχε νόημα να κάνουμε κάτι τέτοιο για τη διαιτησία”.

Για τα χρωστούμενα του Μακ Γκραθ στην ΚΑΕ: “Έχουμε εμπιστοσύνη στο παιδί και τον μάνατζέρ του. Έχουμε πάρει τα μισά ως τώρα. Τον μάνατζέρ του δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε για μελλοντική συνεργασία, όπως και κανένα άλλον”.

Για το θέμα της εξυγίανσης: “Εμάς δεν μας νοιάζει τι θέλει ο καθένας. Λειτουργούμε με βάση την επιβίωση της ΚΑΕ. Είμαστε σε μία πορεία επιβίωσης. Και για να είμαστε ακόμη στο άρθρο 99 σημαίνει ότι πληρώνουμε”.

Για το θέμα της Ευρώπης: “Δεν έχουμε δικαίωμα ούτως ή άλλως γιατί να το συζητάμε αυτό”.