Στις 13 Ιανουαρίου 2021, το Περιστέρι ανακοινώνει με κάθε επισημότητα την απόκτηση του Thomasz Gielo θέλοντας να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ταπεραμέντο της περιφερειακής του γραμμής προκειμένου να πιέσει δυναμικά για ένα πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα της Basket League.
Ωστόσο, τη… φλογερή επίδοση του Πολωνού στα πρώτα δύο ματς του στη χώρα μας δεν πρέπει να την περίμενε κανείς!

Συγκεκριμένα, σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο πρώην παικτης της ACB μετράει 15.5 πόντους σε 17 λεπτά παρουσίας -ήτοι 0.9 πόντους ανά λεπτό- με 7 σουτ ανά βραδιά -ήτοι 2.2 πόντους ανά σουτ-, εκτελώντας παράλληλα με το απίθανο από κάθε άποψη 82% σε 11 μέχρι στιγμής επιχειρούμενα τρίποντα (9-11)!

Ο εδώ και μερικές ημέρες 29χρονος sharpshooter γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο και τις απαιτήσεις μιας ομάδας σε έναν παίκτη με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ικανότητες, κάτι που του έχει εξασφαλίσει σημαντικά συμβόλαια και παρουσία σε μερικές εκ των σημαντικότερων ομάδων της Ισπανίας όπως η Badalona, η Tenerife και η Andorra -με τις οποίες πέρασε εν τέλει 6 χρόνια.

Με εξαίρεση τη φετινή εκκίνηση της σεζόν στη Γερμανία, ο Πολωνός δεν έχει αγωνιστεί ούτε σε μια χρονιά περισσότερα από 22 λεπτά.

Τι άλλο δεν κάνει σταθερά;
Από τη σεζόν 2017-18 δεν εκτελεί με λιγότερο του 38% ευστοχίας από την περίμετρο, ενώ σουτάρει τουλάχιστον 2 τρίποντα ανά βραδιά σε αυτό το διάστημα!

Δεν είναι ο καλύτερος σουτέρ του κόσμου, δεν είναι ο καλύτερος σουτέρ της Ευρώπης, (μάλλον) δεν είναι ο καλύτερος σουτέρ της Ελλάδας.
Αλλά είναι ένας -κάτι παραπάνω- από σταθερός εκτελεστής από μακρινή απόσταση, με τα 11 επιχειρούμενα τρίποντά του σε σχέση με τα μόλις 3 δίποντα να αποδεικνύουν πόσο «νομοταγής» είναι στις προδιαγραφές του καλουπιού του.

Παράλληλα, η απόκτησή του δεν μένει μονάχα στις ατομικές διακρίσεις, με τον Gielo να κάνει καλύτερη την ομάδα του αυτόματα με την παρουσία του στο παρκέ, καθότι η εκτελεστική του δεινότητα αναβαθμίζει άρδην το spacing του Περιστερίου, που πλάθεται καλύτερα και πιο σύγχρονα μαζί του.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2021, η ομάδα των δυτικών προαστίων της πρωτεύουσας σκόραρε 74 πόντους ανά βραδιά (5η χειρότερη επίδοση).

Πόσους σκοράρει πλέον;
88 πόντους κατά μέσο όρο (2η καλύτερη επίδοση/ 14 περισσότερους), σουτάροντας με το εκπληκτικό 45% σε 56 συνολικά προσπάθειες από την περίμετρο!

Η λογική λέει ότι η… φλόγα θα αρχίσει σταδιακά να κυμαίνεται σε πιο… ανθρώπινα επίπεδα.
Ωστόσο, η ύπαρξη ενός τόσο ποιοτικού σουτέρ (40% στην ACB) σε ένα ρόστερ με αρκετούς slashers και ball handlers/ δημιουργούς αναβαθμίζει αυτόματα όλον τον περίγυρο.