Ο Ρόσκοου Σμιθ, ένα από τα τελευταία αποκτήματα της Κηφισιάς, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι περιμένει ακόμα περισσότερα από τον εαυτό του.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στο amarysia.gr

Ρόσκοου βρίσκεσαι ήδη δύο μήνες στην Ελλάδα. Ήταν εύκολη η προσαρμογή σου στη χώρα μας;

Πριν από δύο μήνες ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η προσαρμογή μου ήταν καλή. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά οι συμπαίκτες μου, οι οποίοι με υποστήριξαν από την πρώτη μέρα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.

Έχοντας μία καλή εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος, ποια είναι η άποψή σου για το επίπεδό του και ποιες οι διαφορές σε σχέση με την ΝΒΑ D League, στην οποία αγωνιζόσουν την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο; 

Αγωνιζόμενος στο ελληνικό πρωτάθλημα διαπίστωσα αυτό που μου έλεγαν πριν έρθω. Είναι ένα δυνατό πρωτάθλημα με πολύ καλές ομάδες που παίζουν μπάσκετ υψηλού επιπέδου και με φυσική δύναμη. Ως νέος παίχτης μαθαίνω πολλά αυτό το διάστημα και σίγουρα απολαμβάνω να αγωνίζομαι σε αυτό το επίπεδο. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Το ελληνικό πρωτάθλημα με την NBA D League θεωρώ ότι έχουν πολλές ομοιότητες και σίγουρα βελτιώνουν σε όλα τα επίπεδα έναν αθλητή που αγωνίζεται σε αυτά. Στην D league κάθε παίχτης αγωνίζεται καθημερινά μπροστά σε μέλη τεχνικών επιτελείων ομάδων του ΝΒΑ και ανιχνευτές ταλέντων. Τα δύο πρωταθλήματα φυσικά και έχουν διαφορές, κυρίως, στον τομέα της τακτικής, αλλά και στους κανονισμούς, όπως αυτός με τα βήματα. Η προσέγγιση του παιχνιδιού είναι διαφορετική. Όμως και σε αυτό προσαρμόστηκα εύκολα με τη βοήθεια του τεχνικού επιτελείου της ομάδας και των συμπαικτών μου. Όλοι ήταν ιδιαίτερα υπομονετικοί μαζί μου και με βοήθησαν.

Πόσο ευχαριστημένος είσαι από όσα συνάντησες στη νέα σου ομάδα; 

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από όσα έχω βρει στην ομάδα της Κηφισιάς. Είμαι χαρούμενος για το τεχνικό επιτελείο, για τον εξαιρετικό πρόεδρο αλλά και για τους συμπαίκτες μου. Είμαι ευγνώμων που όλοι οι παραπάνω μου έδωσαν τη δυνατότητα να είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Από την πλευρά μου κάνω το καλύτερο δυνατό ώστε να τους δικαιώνω με την απόδοσή μου. Μέχρι στιγμής είναι μία «υπέροχη διαδρομή» για εμένα η παρουσία μου στην ομάδα της Κηφισιάς. Έχουμε ένα εξαιρετικό επιτελείο ανθρώπων.

Ήρθες μεσούσης περιόδου. Πόσο εύκολο είναι για έναν αθλητή να προσαρμοστεί στο παιχνίδι της νέας του ομάδας αλλά και στην αγωνιστική φιλοσοφία του προπονητή του; 

Είναι δύσκολο για έναν παίκτη να έρχεται μέσα στη χρονιά και να μη βρίσκεται από την αρχή με την υπόλοιπη ομάδα. Προσπάθησα από την πρώτη στιγμή να δέσω με την ομάδα και τους συμπαίκτες μου. Επίσης, έπρεπε να κατανοήσω τι ζητάει από εμένα ο προπονητής μου και να μάθω τα συστήματα και την τακτική της ομάδας.

Όμως είμαστε επαγγελματίες και αυτή είναι η δουλειά μας. Ήταν λίγο διαφορετικό για εμένα, καθώς έχουμε ένα γκρουπ νέων αθλητών. Θεωρώ όμως ότι προσαρμόστηκα εύκολα και γρήγορα στις απαιτήσεις της ομάδας μου, πάντα με τη βοήθεια του προπονητή μου και των υπόλοιπων μελών του τεχνικού επιτελείου.

Το τελευταίο διάστημα η Κηφισιά πραγματοποίησε αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή της. Θεωρείς ότι οι καλές εμφανίσεις της ομάδας τις τελευταίες αγωνιστικές, ειδικά μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος, είναι δείγμα ότι αποκτά χημεία; 

Με τις αλλαγές στο ρόστερ πιστεύω ότι η διοίκηση και ο προπονητής έκαναν το καλύτερο δυνατό για την ομάδα, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Η χημεία της ομάδας «χτίζεται» μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. Προπόνηση με προπόνηση γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες στην ομάδα, οι οποίοι είναι και καλοί χαρακτήρες, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Προσπαθούμε να γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτεροι μέσα από τις προπονήσεις και να βγάλουμε στα παιχνίδια την αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει ο προπονητής μας.

Η απόδοσή σου παιχνίδι με παιχνίδι γίνεται και καλύτερη. Έχεις φτάσει στο επιθυμητό για εσένα επίπεδο; 

Δεν έχω φτάσει ακόμα στο επίπεδο απόδοσης που θα ήθελα, καθώς υπάρχουν πολλοί τομείς στο παιχνίδι μου που θέλω να βελτιώσω. Ως επαγγελματίας παίκτης αυτός είναι ο στόχος μου και προσπαθώ να τον υλοποιήσω μέσα από τις προπονήσεις. Προσπαθώ να γίνω ένας ολοκληρωμένος παίκτης και παράλληλα να μάθω τους συμπαίκτες μου καλύτερα, ώστε να τους βοηθήσω να βγάλουν τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους. Συνεχίζω να είμαι «μαθητής» και να διδάσκομαι πράγματα από τους προπονητές μου.

Η ομάδα βρίσκεται μέσα στην πρώτη οκτάδα του πρωταθλήματος. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος να αγωνιστεί στα πλέι οφ; 

Ασφαλώς και πιστεύω ότι μπορούμε να αγωνιστούμε στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Έχουμε μία εξαιρετική ομάδα η οποία διαθέτει ενέργεια και ενθουσιασμό. Επίσης στην Κηφισιά υπάρχουν πολλοί παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα. Τώρα μπαίνουμε στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα.

Έχουμε δει την Κηφισιά να χάνει αρκετά παιχνίδια στα τελευταία δευτερόλεπτα. Πού θεωρείς ότι οφείλεται αυτό;

Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Ειλικρινά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Κάθε αγωνιστική η ομάδα παλεύει σκληρά για τη νίκη. Κάποιες φορές μπορεί να χάσαμε στο τέλος, αλλά αυτό δεν καθορίζει ποιοι είμαστε, ούτε τα χαρακτηριστικά μας ως ομάδα. Δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα και συνεχίζουμε να πιστεύουμε και να εμπιστευόμαστε απόλυτα τη φιλοσοφία των ανθρώπων της ομάδας. Έχουμε μία ομάδα με πολύ ταλέντο.

Ο κόσμος της Κηφισιάς σταδιακά αγκαλιάζει την ομάδα. Πόσο βοηθάει έναν αθλητή η στήριξη των φιλάθλων;

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε τους φιλάθλους μας δίπλα μας. Μας δίνουν ενέργεια ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές των αγώνων. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την υποστήριξή τους στην ομάδα. Όλοι μας εκτιμούμε τη στήριξή τους.

Με δεδομένο ότι η Ευρωλίγκα βρίσκεται στη φάση των 16, πως βλέπεις την παρουσία των ελληνικών ομάδων;

Είναι πολύ θετικό για την Ελλάδα η παρουσία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Δεν είναι θετικό μόνο για τον Πειραιά ή την Αθήνα, αλλά για όλη την Ελλάδα. Η παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο δίνει υπερηφάνεια σε όλο τον κόσμο. Τώρα, αν μπορούν να κατακτήσουν την ευρωλίγκα φέτος, δεν μπορούμε να το πούμε, καθώς το μπάσκετ είναι απρόβλεπτο άθλημα. Κάθε φάση, κάθε σουτ μπορεί να καθορίσει ένα αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι οι ελληνικές ομάδες έχουν πιθανότητες να τα καταφέρουν. Παρακολουθώ τους αγώνες με ενδιαφέρον.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι ως επαγγελματίας παίχτης;

Θέλω να γίνω όσο το δυνατόν καλύτερος παίκτης και να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο.