Όπως είχε προαναγγείλει κατά τους μικρούς τελικούς της φετινής Basket League, o Νίκος Ζήσης ανακοίνωσε το τέλος της πλούσιας καριέρας του, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε πριν από λίγες ημέρες ο κολλητός του φίλος, Βασίλης Σπανούλης.

Ο Νίκος Ζήσης εκκίνησε την καριέρα του στην Ένωση και μετά από 8 ενδιάμεσες στάσεις την τελείωσε στην αθηναϊκή ομάδα, έχοντας κατακτήσει στο διάβα του 21 τίτλους σε 7 διαφορετικές χώρες.

Με την ΑΕΚ πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2002 αλλά και 2 κύπελλα Ελλάδος (2001, 2020).

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να ανακοινώσω την αποχώρηση μου από την ενεργό δράση. Είναι μια απόλυτα συνειδητή απόφαση, γιατί ξέρω πως έχω δώσει τα πάντα.

Αγάπησα το μπάσκετ από παιδάκι αλλά ποτέ δε φαντάστηκα πως θα έκανα ένα τόσο μεγάλο, συναρπαστικό και αξέχαστο ταξίδι. Είμαι περήφανος για όσα κατάφερα, αλλά και για όσα δεν κατάφερα ,γιατί πάντα έδινα το 100% της ψυχής, του μυαλού και του κορμιού μου.

Το μπάσκετ είναι για μένα πολλά περισσότερα από ένα παιχνίδι. Λάτρευα όχι μόνο να παίζω, αλλά και να συζητάω, να αναλύω, να σκέφτομαι πάντα πώς εγώ και η ομάδα μου θα γίνουμε καλύτεροι.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπαίχτες μου, τους προπονητές μου, όλους τους ανθρώπους των ομάδων που έπαιξα, στους αντιπάλους μου!».

O Ζήσης ήταν ένα από τα βασικά μέλη της χρυσής γενιάς του ελληνικού μπάσκετ και με την Εθνική κατέκτησε το χρυσό στο Eurobasket του 2005, το ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2006 και το χάλκινο στο Eurobasket του 2009. Επιπρόσθετα, αγωνίστηκε με επιτυχία στην ΑΕΚ, την Μπενετόν, την ΤΣΣΚΑ, την Σιένα, την Μπιλμπάο, την Ούνικς Καζάν, την Φενέρμπαχτσε, την Μπάμπεργκ και την Μπανταλόνα, ενώ η «Ένωση» ήταν και ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του».

 

Λίγες στιγμές αργότερα, η αγαπημένη του ομάδα και η τελευταία της οποία φόρεσε τη φανέλα της, η ΑΕΚ, ευχαρίστησε τον σπουδαίο παίκτη για τα κατορθώματά του.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«ΝΙΚΟ ΖΗΣΗ, σ’ ευχαριστούμε για όλα».